Żadne mielone czy schabowe. Tak jak Magda Gessler robię na obiad kotlety lwowskie

Kotlety świetnie sprawdzają się na rodzinne obiady, specjalne okazje i szybkie posiłki. Zamiast jednak po raz kolejny klepać plastry schabu lub przekładać do miski mielone z łopatki, postaw na inny, jeszcze smaczniejszy przepis. Kotlety lwowskie Magdy Gessler pokochasz od pierwszego kęsa.

Postaw na kotlety po lwowskuPostaw na kotlety po lwowsku
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram

Są delikatne, mięciutkie i puszyste. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak klasyczne mielone, ale Magda Gessler przygotowuje je z mielonego mięsa z piersi kurczaka. Do środka trafia również ser, który dodatkowo apetycznie roztapia się podczas smażenia. Obok tych kotletów nie sposób przejść obojętnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca

Kotlety lwowskie Magdy Gessler

Lwowskie kotlety według Magdy Gessler to typowe dla kuchni galicyjskiej danie, które wyróżnia się swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Nic dziwnego, że zdobyły uznanie gości w restauracji "Lwów" w Chełmie podczas jednego z odcinków "Kuchennych rewolucji".

To właśnie tam znana restauratorka przedstawiła swój przepis na te unikalne kotlety, które stanowią doskonały wybór zarówno dla miłośników tradycyjnych smaków, jak i osób poszukujących kulinarnych nowinek i eksperymentów.

Kotlety lwowskie - Pyszności
Kotlety lwowskie - Pyszności © Canva

Kotlety lwowskie to prawdziwe kulinarne odkrycie dla każdego, kto szuka szybkiego i pysznego obiadu. Soczysty ser żółty w połączeniu z aromatyczną mięsną masą i nutą gałki muszkatołowej tworzą niepowtarzalny smak. To danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z piersi kurczaka,
  • 150 g startego sera żółtego,
  • pół czerstwej bułki, namoczonej w mleku i odciśniętej,
  • bułka tarta do panierowania,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:


  1. Do miski przełóż mięso. Dodaj starty ser, żółtka, odciśniętą bułkę, roztopione masło oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  2. Formuj kotlety, mocząc ręce w zimnej wodzie, aby masa się nie kleiła.
  3. Obtocz kotlety w bułce tartej.
  4. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym, aż nabiorą złotego koloru z obu stron.

Kotlety najlepiej podawać z ziemniakami lub purée oraz sałatkami typu mizeria czy buraczki. Świetnie sprawdzą się podczas rodzinnych obiadów, a i nie brakuje amatorów podjadania ich na zimno. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥