PrzepisSałatkiTeściowa na imieniny robi sałatkę królewską. Nikt nawet nie spojrzy na jarzynową

Teściowa na imieniny robi sałatkę królewską. Nikt nawet nie spojrzy na jarzynową

To sałatka prosta, ale niepozbawiona smaku i finezji. Kilka składników, chwila krojenia i można delektować się jej smakiem. Idealnie sprawdzi się na mniejsze i większe okazje.

Pyszna sałatka na każdą okazję
Pyszna sałatka na każdą okazję
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Moja teściowa robi tę sałatkę niemal na każdą imprezę rodzinną, a do dziś nikomu się jeszcze nie znudziła. Słodka kukurydza oraz ananas przyjemnie łączą się z delikatnie chrupiącym, lekko octowym selerem konserwowym, mięciutką szynką i pikantnym porem. To proste połączenie przypadnie do gustu wszystkim domownikom, bo po porcję nieraz sięgają nawet ci najmłodsi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych

Sałatka królewska - prosty przepis

Sałatka królewska to przepis naprawdę wyjątkowy. Prezentuje się świetnie, smakuje jeszcze lepiej, a na jej przygotowaniu nie trzeba spędzać dużo czasu. Wystarczy pokroić kilka prostych składników i gotowe. Nie potrzeba tutaj żadnych specjalnych umiejętności ani doświadczenia w kuchni.

Sałatka królewska z szynką i ananasem
Sałatka królewska z szynką i ananasem© Adobe Stock | Anna Czapnik

Sałatka królewska to ponadczasowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom. Możesz podać je podczas rodzinnych spotkań, przygotować na kolację lub zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy.

Składniki:

  • 1 słoik selera konserwowego,
  • 300 g szynki gotowanej (najlepiej drobiowej),
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 por (biała część),
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 4 plastry ananasa z puszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój białą część pora w półplasterki. Zalej wodą i odstaw na 15 minut, aby pozbyć się goryczki.
  2. Seler pokrój w cienkie paseczki, ananasa oraz szynkę w kostkę.
  3. W misce wymieszaj wszystkie przygotowane składniki: szynkę, pora, selera, ananasa, kukurydzę, jajka na twardo pokrojone w kostkę i majonez.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przed podaniem schłodź sałatkę w lodówce przez około 2-3 godziny, aby smaki się połączyły. Możesz wzbogacić smak sałatki, dodając np. starty ser żółty lub posiekany szczypiorek. Smacznego!

przepisInspiracjesałatka

Wybrane dla Ciebie