Teściowa na imieniny robi sałatkę królewską. Nikt nawet nie spojrzy na jarzynową

To sałatka prosta, ale niepozbawiona smaku i finezji. Kilka składników, chwila krojenia i można delektować się jej smakiem. Idealnie sprawdzi się na mniejsze i większe okazje.

Pyszna sałatka na każdą okazjęPyszna sałatka na każdą okazję
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Moja teściowa robi tę sałatkę niemal na każdą imprezę rodzinną, a do dziś nikomu się jeszcze nie znudziła. Słodka kukurydza oraz ananas przyjemnie łączą się z delikatnie chrupiącym, lekko octowym selerem konserwowym, mięciutką szynką i pikantnym porem. To proste połączenie przypadnie do gustu wszystkim domownikom, bo po porcję nieraz sięgają nawet ci najmłodsi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych

Sałatka królewska - prosty przepis

Sałatka królewska to przepis naprawdę wyjątkowy. Prezentuje się świetnie, smakuje jeszcze lepiej, a na jej przygotowaniu nie trzeba spędzać dużo czasu. Wystarczy pokroić kilka prostych składników i gotowe. Nie potrzeba tutaj żadnych specjalnych umiejętności ani doświadczenia w kuchni.

Sałatka królewska z szynką i ananasem
Sałatka królewska z szynką i ananasem © Adobe Stock | Anna Czapnik

Sałatka królewska to ponadczasowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom. Możesz podać je podczas rodzinnych spotkań, przygotować na kolację lub zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy.

Składniki:

  • 1 słoik selera konserwowego,
  • 300 g szynki gotowanej (najlepiej drobiowej),
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 por (biała część),
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 4 plastry ananasa z puszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój białą część pora w półplasterki. Zalej wodą i odstaw na 15 minut, aby pozbyć się goryczki.
  2. Seler pokrój w cienkie paseczki, ananasa oraz szynkę w kostkę.
  3. W misce wymieszaj wszystkie przygotowane składniki: szynkę, pora, selera, ananasa, kukurydzę, jajka na twardo pokrojone w kostkę i majonez.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przed podaniem schłodź sałatkę w lodówce przez około 2-3 godziny, aby smaki się połączyły. Możesz wzbogacić smak sałatki, dodając np. starty ser żółty lub posiekany szczypiorek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀