Teściowa na imieniny robi sałatkę królewską. Nikt nawet nie spojrzy na jarzynową

To sałatka prosta, ale niepozbawiona smaku i finezji. Kilka składników, chwila krojenia i można delektować się jej smakiem. Idealnie sprawdzi się na mniejsze i większe okazje.

Pyszna sałatka na każdą okazjęPyszna sałatka na każdą okazję
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Moja teściowa robi tę sałatkę niemal na każdą imprezę rodzinną, a do dziś nikomu się jeszcze nie znudziła. Słodka kukurydza oraz ananas przyjemnie łączą się z delikatnie chrupiącym, lekko octowym selerem konserwowym, mięciutką szynką i pikantnym porem. To proste połączenie przypadnie do gustu wszystkim domownikom, bo po porcję nieraz sięgają nawet ci najmłodsi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych

Sałatka królewska - prosty przepis

Sałatka królewska to przepis naprawdę wyjątkowy. Prezentuje się świetnie, smakuje jeszcze lepiej, a na jej przygotowaniu nie trzeba spędzać dużo czasu. Wystarczy pokroić kilka prostych składników i gotowe. Nie potrzeba tutaj żadnych specjalnych umiejętności ani doświadczenia w kuchni.

Sałatka królewska z szynką i ananasem
Sałatka królewska z szynką i ananasem © Adobe Stock | Anna Czapnik

Sałatka królewska to ponadczasowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom. Możesz podać je podczas rodzinnych spotkań, przygotować na kolację lub zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy.

Składniki:

  • 1 słoik selera konserwowego,
  • 300 g szynki gotowanej (najlepiej drobiowej),
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 por (biała część),
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 4 plastry ananasa z puszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój białą część pora w półplasterki. Zalej wodą i odstaw na 15 minut, aby pozbyć się goryczki.
  2. Seler pokrój w cienkie paseczki, ananasa oraz szynkę w kostkę.
  3. W misce wymieszaj wszystkie przygotowane składniki: szynkę, pora, selera, ananasa, kukurydzę, jajka na twardo pokrojone w kostkę i majonez.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przed podaniem schłodź sałatkę w lodówce przez około 2-3 godziny, aby smaki się połączyły. Możesz wzbogacić smak sałatki, dodając np. starty ser żółty lub posiekany szczypiorek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi