Teściowa na imieniny robi sałatkę królewską. Nikt nawet nie spojrzy na jarzynową
To sałatka prosta, ale niepozbawiona smaku i finezji. Kilka składników, chwila krojenia i można delektować się jej smakiem. Idealnie sprawdzi się na mniejsze i większe okazje.
Moja teściowa robi tę sałatkę niemal na każdą imprezę rodzinną, a do dziś nikomu się jeszcze nie znudziła. Słodka kukurydza oraz ananas przyjemnie łączą się z delikatnie chrupiącym, lekko octowym selerem konserwowym, mięciutką szynką i pikantnym porem. To proste połączenie przypadnie do gustu wszystkim domownikom, bo po porcję nieraz sięgają nawet ci najmłodsi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych
Sałatka królewska - prosty przepis
Sałatka królewska to przepis naprawdę wyjątkowy. Prezentuje się świetnie, smakuje jeszcze lepiej, a na jej przygotowaniu nie trzeba spędzać dużo czasu. Wystarczy pokroić kilka prostych składników i gotowe. Nie potrzeba tutaj żadnych specjalnych umiejętności ani doświadczenia w kuchni.
Sałatka królewska to ponadczasowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom. Możesz podać je podczas rodzinnych spotkań, przygotować na kolację lub zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy.
Składniki:
- 1 słoik selera konserwowego,
- 300 g szynki gotowanej (najlepiej drobiowej),
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 por (biała część),
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 4 plastry ananasa z puszki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pokrój białą część pora w półplasterki. Zalej wodą i odstaw na 15 minut, aby pozbyć się goryczki.
- Seler pokrój w cienkie paseczki, ananasa oraz szynkę w kostkę.
- W misce wymieszaj wszystkie przygotowane składniki: szynkę, pora, selera, ananasa, kukurydzę, jajka na twardo pokrojone w kostkę i majonez.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem schłodź sałatkę w lodówce przez około 2-3 godziny, aby smaki się połączyły. Możesz wzbogacić smak sałatki, dodając np. starty ser żółty lub posiekany szczypiorek. Smacznego!