Teściowa na imieniny robi sałatkę królewską. Nikt nawet nie spojrzy na jarzynową

To sałatka prosta, ale niepozbawiona smaku i finezji. Kilka składników, chwila krojenia i można delektować się jej smakiem. Idealnie sprawdzi się na mniejsze i większe okazje.

Pyszna sałatka na każdą okazjęPyszna sałatka na każdą okazję
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Moja teściowa robi tę sałatkę niemal na każdą imprezę rodzinną, a do dziś nikomu się jeszcze nie znudziła. Słodka kukurydza oraz ananas przyjemnie łączą się z delikatnie chrupiącym, lekko octowym selerem konserwowym, mięciutką szynką i pikantnym porem. To proste połączenie przypadnie do gustu wszystkim domownikom, bo po porcję nieraz sięgają nawet ci najmłodsi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych

Sałatka królewska - prosty przepis

Sałatka królewska to przepis naprawdę wyjątkowy. Prezentuje się świetnie, smakuje jeszcze lepiej, a na jej przygotowaniu nie trzeba spędzać dużo czasu. Wystarczy pokroić kilka prostych składników i gotowe. Nie potrzeba tutaj żadnych specjalnych umiejętności ani doświadczenia w kuchni.

Sałatka królewska z szynką i ananasem
Sałatka królewska z szynką i ananasem © Adobe Stock | Anna Czapnik

Sałatka królewska to ponadczasowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom. Możesz podać je podczas rodzinnych spotkań, przygotować na kolację lub zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy.

Składniki:

  • 1 słoik selera konserwowego,
  • 300 g szynki gotowanej (najlepiej drobiowej),
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 por (biała część),
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 4 plastry ananasa z puszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój białą część pora w półplasterki. Zalej wodą i odstaw na 15 minut, aby pozbyć się goryczki.
  2. Seler pokrój w cienkie paseczki, ananasa oraz szynkę w kostkę.
  3. W misce wymieszaj wszystkie przygotowane składniki: szynkę, pora, selera, ananasa, kukurydzę, jajka na twardo pokrojone w kostkę i majonez.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przed podaniem schłodź sałatkę w lodówce przez około 2-3 godziny, aby smaki się połączyły. Możesz wzbogacić smak sałatki, dodając np. starty ser żółty lub posiekany szczypiorek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie