Z wczorajszych ziemniaków robię kotlety z piekarnika. Ich środek rozpływa się w ustach

Kotlety ziemniaczane przygotowane w piekarniku są zdrowszą alternatywą dla smażonej wersji. Kluczem do sukcesu jest panierka, którą na pewno wiesz, jak przygotować. Dokładnie w ten sposób obtaczały kotlety nasze mamy i babcie. W ich środku znajduje się przyjemna niespodzianka.

Kotlety ziemniaczane podaję na obiad lub jako przekąskęKotlety ziemniaczane podaję na obiad lub jako przekąskę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Hans Geel
Anna Galuhn

Kotlety z piekarnika są bardzo łatwe do zrobienia i nie wymagają wyszukanych składników. Najlepiej pomyśleć o nich dzień wcześniej i ugotować więcej ziemniaków na obiad. Te, które zostaną, przeznaczasz na kotlety i dzięki temu masz kolejny obiad gotowy w niecałe 30 minut. Danie jest odpowiednie dla wegetarian, podam także zamienniki dla diety wegańskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe

Zadbaj o źródło białka

Przygotowując kotlety z ziemniaków na obiad, warto zadbać o dodatki, które zapewnią organizmowi dostawę białka. W przypadku diety wegetariańskiej świetnym wyborem jest ser mozzarella. Umieszczony w środku będzie przyjemną, rozpływającą się niespodzianką. Osobom na diecie wegańskiej proponuję roślinny zamiennik w postaci tofu silken, czyli delikatnej odmiany serka sojowego o jedwabistej teksturze.

Do ziemniaczanych krokiecików możesz podać gulasz z soczewicą lub z sałatkę z boczniakami. Grzyby posypane przyprawami do gyrosa będą przypominały bliskowschodnią shoarmę. Pokrój je w paski i podsmaż na patelni. Wymieszaj z ulubionymi dodatkami, na przykład w stylu popularnej sałatki gyros.

Dipy i sosy do kotletów ziemniaczanych

Pieczone kotlety z gotowanych ziemniaków idealnie sprawdzają się w formie przekąski. Przygotuj mniejsze porcje, na przykład w postaci paluszków albo kuleczek. Podaj do nich greckie tzatziki, ostry sos sriracha mayo lub sos ziołowy na bazie jogurtu greckiego, na przykład z dodatkiem kolendry, tymianku lub natki pietruszki.

Jak zrobić kotlety ziemniaczane w piekarniku?

Do kotletów najlepiej sprawdzą się ugotowane ziemniaki typu C. Zawierają one więcej skrobi, która odpowiada za miękki, rozpadający się miąższ. Jeśli lubi ostre przekąski, możesz wymieszać bułkę tartą z ostrą papryką mieloną.

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych tłuczonych ziemniaków – może być purée,
  • 200 g twardego sera mozzarella w kostce lub tofu silken,
  • 90 g mąki pszennej,
  • szczypta soli, pieprzu,
  • opcjonalnie 1 jajko,
  • 2 szklanki bułki tartej,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.

Wykonanie:

  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem na gładkie purée lub przeciśnij przez praskę.
  2. Ser pokrój w kostkę o wielkości ok. 1 cm.
  3. Łyżkę masy ziemniaczanej przełóż na dłoń, na środek połóż kostkę sera i uformuj podłużne kotleciki w taki sposób, aby ser znalazł się w ich środku.
  4. Gotowe kotlety obtocz najpierw w mące wymieszanej z solą i pieprzem, następnie w rozkłóconym jajku (w wariancie wegańskim wymieszaj 1 łyżkę mąki z 3 łyżkami wody), a na końcu w bułce tartej wymieszanej z łyżką oleju lub oliwy z oliwek.
  5. Kotlety ziemniaczane w panierce ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 12-15 minut.
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥