Z wczorajszych ziemniaków robię kotlety z piekarnika. Ich środek rozpływa się w ustach
Kotlety ziemniaczane przygotowane w piekarniku są zdrowszą alternatywą dla smażonej wersji. Kluczem do sukcesu jest panierka, którą na pewno wiesz, jak przygotować. Dokładnie w ten sposób obtaczały kotlety nasze mamy i babcie. W ich środku znajduje się przyjemna niespodzianka.
Kotlety z piekarnika są bardzo łatwe do zrobienia i nie wymagają wyszukanych składników. Najlepiej pomyśleć o nich dzień wcześniej i ugotować więcej ziemniaków na obiad. Te, które zostaną, przeznaczasz na kotlety i dzięki temu masz kolejny obiad gotowy w niecałe 30 minut. Danie jest odpowiednie dla wegetarian, podam także zamienniki dla diety wegańskiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe
Zadbaj o źródło białka
Przygotowując kotlety z ziemniaków na obiad, warto zadbać o dodatki, które zapewnią organizmowi dostawę białka. W przypadku diety wegetariańskiej świetnym wyborem jest ser mozzarella. Umieszczony w środku będzie przyjemną, rozpływającą się niespodzianką. Osobom na diecie wegańskiej proponuję roślinny zamiennik w postaci tofu silken, czyli delikatnej odmiany serka sojowego o jedwabistej teksturze.
Do ziemniaczanych krokiecików możesz podać gulasz z soczewicą lub z sałatkę z boczniakami. Grzyby posypane przyprawami do gyrosa będą przypominały bliskowschodnią shoarmę. Pokrój je w paski i podsmaż na patelni. Wymieszaj z ulubionymi dodatkami, na przykład w stylu popularnej sałatki gyros.
Dipy i sosy do kotletów ziemniaczanych
Pieczone kotlety z gotowanych ziemniaków idealnie sprawdzają się w formie przekąski. Przygotuj mniejsze porcje, na przykład w postaci paluszków albo kuleczek. Podaj do nich greckie tzatziki, ostry sos sriracha mayo lub sos ziołowy na bazie jogurtu greckiego, na przykład z dodatkiem kolendry, tymianku lub natki pietruszki.
Jak zrobić kotlety ziemniaczane w piekarniku?
Do kotletów najlepiej sprawdzą się ugotowane ziemniaki typu C. Zawierają one więcej skrobi, która odpowiada za miękki, rozpadający się miąższ. Jeśli lubi ostre przekąski, możesz wymieszać bułkę tartą z ostrą papryką mieloną.
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych tłuczonych ziemniaków – może być purée,
- 200 g twardego sera mozzarella w kostce lub tofu silken,
- 90 g mąki pszennej,
- szczypta soli, pieprzu,
- opcjonalnie 1 jajko,
- 2 szklanki bułki tartej,
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.
Wykonanie:
- Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem na gładkie purée lub przeciśnij przez praskę.
- Ser pokrój w kostkę o wielkości ok. 1 cm.
- Łyżkę masy ziemniaczanej przełóż na dłoń, na środek połóż kostkę sera i uformuj podłużne kotleciki w taki sposób, aby ser znalazł się w ich środku.
- Gotowe kotlety obtocz najpierw w mące wymieszanej z solą i pieprzem, następnie w rozkłóconym jajku (w wariancie wegańskim wymieszaj 1 łyżkę mąki z 3 łyżkami wody), a na końcu w bułce tartej wymieszanej z łyżką oleju lub oliwy z oliwek.
- Kotlety ziemniaczane w panierce ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 12-15 minut.