Z wczorajszych ziemniaków robię kotlety z piekarnika. Ich środek rozpływa się w ustach

Kotlety ziemniaczane przygotowane w piekarniku są zdrowszą alternatywą dla smażonej wersji. Kluczem do sukcesu jest panierka, którą na pewno wiesz, jak przygotować. Dokładnie w ten sposób obtaczały kotlety nasze mamy i babcie. W ich środku znajduje się przyjemna niespodzianka.

Kotlety ziemniaczane podaję na obiad lub jako przekąskęKotlety ziemniaczane podaję na obiad lub jako przekąskę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Hans Geel
Anna Galuhn

Kotlety z piekarnika są bardzo łatwe do zrobienia i nie wymagają wyszukanych składników. Najlepiej pomyśleć o nich dzień wcześniej i ugotować więcej ziemniaków na obiad. Te, które zostaną, przeznaczasz na kotlety i dzięki temu masz kolejny obiad gotowy w niecałe 30 minut. Danie jest odpowiednie dla wegetarian, podam także zamienniki dla diety wegańskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe

Zadbaj o źródło białka

Przygotowując kotlety z ziemniaków na obiad, warto zadbać o dodatki, które zapewnią organizmowi dostawę białka. W przypadku diety wegetariańskiej świetnym wyborem jest ser mozzarella. Umieszczony w środku będzie przyjemną, rozpływającą się niespodzianką. Osobom na diecie wegańskiej proponuję roślinny zamiennik w postaci tofu silken, czyli delikatnej odmiany serka sojowego o jedwabistej teksturze.

Do ziemniaczanych krokiecików możesz podać gulasz z soczewicą lub z sałatkę z boczniakami. Grzyby posypane przyprawami do gyrosa będą przypominały bliskowschodnią shoarmę. Pokrój je w paski i podsmaż na patelni. Wymieszaj z ulubionymi dodatkami, na przykład w stylu popularnej sałatki gyros.

Dipy i sosy do kotletów ziemniaczanych

Pieczone kotlety z gotowanych ziemniaków idealnie sprawdzają się w formie przekąski. Przygotuj mniejsze porcje, na przykład w postaci paluszków albo kuleczek. Podaj do nich greckie tzatziki, ostry sos sriracha mayo lub sos ziołowy na bazie jogurtu greckiego, na przykład z dodatkiem kolendry, tymianku lub natki pietruszki.

Jak zrobić kotlety ziemniaczane w piekarniku?

Do kotletów najlepiej sprawdzą się ugotowane ziemniaki typu C. Zawierają one więcej skrobi, która odpowiada za miękki, rozpadający się miąższ. Jeśli lubi ostre przekąski, możesz wymieszać bułkę tartą z ostrą papryką mieloną.

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych tłuczonych ziemniaków – może być purée,
  • 200 g twardego sera mozzarella w kostce lub tofu silken,
  • 90 g mąki pszennej,
  • szczypta soli, pieprzu,
  • opcjonalnie 1 jajko,
  • 2 szklanki bułki tartej,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.

Wykonanie:

  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem na gładkie purée lub przeciśnij przez praskę.
  2. Ser pokrój w kostkę o wielkości ok. 1 cm.
  3. Łyżkę masy ziemniaczanej przełóż na dłoń, na środek połóż kostkę sera i uformuj podłużne kotleciki w taki sposób, aby ser znalazł się w ich środku.
  4. Gotowe kotlety obtocz najpierw w mące wymieszanej z solą i pieprzem, następnie w rozkłóconym jajku (w wariancie wegańskim wymieszaj 1 łyżkę mąki z 3 łyżkami wody), a na końcu w bułce tartej wymieszanej z łyżką oleju lub oliwy z oliwek.
  5. Kotlety ziemniaczane w panierce ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 12-15 minut.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi