PrzepisWygląda jak twaróg sprzedawany na kilogramy w PRL. Poprawia pamięć i opóźnia procesy starzenia

Wygląda jak twaróg sprzedawany na kilogramy w PRL. Poprawia pamięć i opóźnia procesy starzenia

Silken tofu- Pyszności, źródło: Canva
Silken tofu- Pyszności, źródło: Canva
Ewa
28.07.2023 10:51

Silken tofu brzmi egzotycznie, ale warto wprowadzić go do swojej diety. Przypomina nieco polski twaróg, ale smakuje zupełnie inaczej.

Jesteśmy przyzwyczajeni do widoku twarogu w wiaderkach lub plastikowych opakowaniach, ale w czasach PRL o wiele popularniejsze były białe kostki sprzedawane na wagę. Niektórzy ludzie twierdzą, że smak takiego twarogu był nie do podrobienia. Być może jest to tylko kwestia sentymentu, jednak dziś twaróg na kilogramy odszedł do lamusa. W sklepach pojawiły się za to inne, łudząco podobne kostki. Ich smak całkowicie odbiega od twarogu, z kolei chętnie sięgają po nie wegetarianie i weganie. Mowa tutaj o nietypowym, jedwabistym tofu. Jego właściwości są niesamowite i warto dorzucić kostkę do swojej diety.

Silken tofu- co to jest?

Jedwabiste (silken) tofu to rodzaj tofu, które wyróżnia się miękką i kremową strukturą. Przypomina nieco twarożek i ma łagodny, delikatny smak. Często występuje jako zamiennik kremowych serków i śmietanki w wegańskich przepisach. Popularny jest w szczególności w kuchni azjatyckiej i to właśnie w sklepach z takimi produktami najłatwiej jest go znaleźć. Silken tofu zastosowanie znajdzie jako składnik "śmietankowego" sosu do makaronów, dodatek do zup lub zamiennik twarogu w serniku. Delikatny smak sprawia, że to uniwersalny dodatek, który sprawdzi się też w koktajlach i czekoladowych musach.

Silken tofu- Pyszności, źródło: Canva
Silken tofu- Pyszności, źródło: Canva

Czy tofu jest zdrowe?

Bazą do przygotowania tofu jest mleko sojowe. Poddaje się je koagulacji przy użyciu soli, soku cytrynowego, chlorku magnezu, chlorku wapnia lub siarczku magnezu. W wyniku tego działania powstaje serwatka i pływająca w niej masa, czyli tofu. Przypomina to proces tworzenia klasycznego twarogu. Warto dołączyć silken tofu do swojej diety: ma w sobie wysoką zawartość białka sojowego, wapnia i fosforu. Jest doskonałym zamiennikiem nabiału u osób na diecie wegańskiej, ale skorzystają również ci, których organizm nie radzi sobie zbyt dobrze z laktozą. Ma również niski indeks glikemiczny, z czego z pewnością ucieszą się diabetycy. Stanowi też dobre źródło białka dla osób na diecie redukcyjnej. Jest lekkostrawne, ma mało kalorii i pozytywnie wpływa na układ pokarmowy.

Mus czekoladowy z tofu

Silken tofu w musie czekoladowy,- Pyszności, źródło: Canva
Silken tofu w musie czekoladowy,- Pyszności, źródło: Canva

Składniki:

  • 300 g silken tofu,
  • 300 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
  2. Tofu miksuje na gładką masę, dodaję roztopioną czekoladę, ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszam.
  3. Mus przelewam do miseczek lub pucharów i wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny.
  4. Całość możesz dodatkowo udekorować bitą śmietaną, owocami lub orzechami.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także