Zamiast podawać z frytkami i surówką, Niemcy upychają rybę w bułce
Gdy myślisz o rybie na obiad, najpewniej widzisz ją z ziemniakami albo frytkami, obok surówka i plaster cytryny. Ale w Niemczech mają na to inny pomysł. Niemiecka kanapka z rybą – znana lokalnie jako Fischbrötchen – to kultowy street food i wakacyjny klasyk znad Bałtyku. I choć brzmi niepozornie, to zachwyca połączeniem kontrastów: chrupiącej ryby, kremowego sosu, kwaśnej nuty ogórka i lekkości sałaty w miękkiej bułce mlecznej.
Ryba z frytkami to klasyk. Ryba z ziemniakami i surówką – polski standard. Ale Niemcy mają na to zupełnie inny pomysł. Wkładają rybę… do bułki. I robią to z takim wyczuciem, że z pozornie prostego pomysłu powstaje kulinarna perełka. Soczysta, chrupiąca ryba, kremowy sos, świeże dodatki i miękka bułka – to wszystko sprawia, że niemiecka kanapka z rybą to coś więcej niż szybka przekąska. To pomysł na pełnowartościowy, pyszny posiłek, który zrobisz bez problemu w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut
Przepis na niemiecką rybę z bułką (Fischbrötchen)
Zamiast kolejny raz podawać rybę z ziemniakami – zrób z niej coś, co zaskoczy wszystkich przy stole. Niemiecka kanapka z rybą to przepis, który pokazuje, że czasem wystarczy inny pomysł i kilka prostych składników, by odkryć coś naprawdę pysznego. A do tego... wcale nie trzeba jechać do Hamburga.
Składniki:
- 2 jajka ekologiczne (rozmiar M),
- 1 ogórek konserwowy,
- ½ czerwonego jabłka,
- 1 łyżka majonezu sałatkowego,
- 100 g jogurtu śmietankowego,
- 1 łyżka zalewy z ogórków konserwowych,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 2 łyżki mleka,
- 40 g mąki pszennej,
- 40 g bułki tartej,
- 2 filety z dorsza (po ok. 150 g),
- 40 g masła klarowanego,
- 2 bułki mleczne,
- 2 liście sałaty masłowej.
Sposób przygotowania:
- Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram i drobno siekam. Ogórka i jabłko kroję w małą kostkę.
- W misce mieszam majonez, jogurt, zalewę z ogórków, sok z cytryny, sól i pieprz. Dodaję jajka, ogórka, jabłko i posiekaną natkę pietruszki – powstaje kremowy sos do kanapki.
- Rybę (filety z dorsza) osuszam, doprawiam solą i pieprzem. Panieruję kolejno w mące, mleku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewam masło klarowane i smażę rybę z obu stron na złoty kolor – po około 3-4 minuty z każdej strony.
- Bułki przekrawam, do środka wkładam liść sałaty, porcję sosu jajeczno-jogurtowego i gorący filet z ryby. Składam, lekko dociskam i podaję od razu.
Czym właściwie jest Fischbrötchen?
Fischbrötchen to nic innego jak niemiecka kanapka z rybą, ale nie byle jaka. To kulinarny symbol północnych Niemiec – szczególnie regionów nad Bałtykiem i Morzem Północnym. Tradycyjnie podawana w chrupiącej lub mlecznej bułce, z kawałkiem świeżej, wędzonej lub panierowanej ryby, często z dodatkiem cebuli, sałaty, kiszonego ogórka, sosu remoulade albo majonezu.
Najczęściej wykorzystywane ryby to śledź (matjas), dorsz (Kabeljau), makrela, łosoś lub ryba panierowana. To nie fast food, tylko street food z tradycją – obecny na dworcach, w portowych budkach i rybnych straganach. Dla Niemców to klasyk, który zjada się w biegu – a dla turystów ciekawostka, która potrafi pozytywnie zaskoczyć.