Bułeczki mleczne zawsze zagniatam w ten sposób. Dla mojego dziecka nie ma lepszego pieczywa
Miękkie pszenne bułeczki na mleku świetnie smakują z wieloma różnymi dodatkami. Chwilę po wyjęciu z piekarnika nie ma nic lepszego niż taka świeża bułeczka z masłem lub domowymi powidłami. Następnego dnia możesz zrobić z niej kanapkę dla dziecka do śniadaniówki. Sprawdzi się także jako dodatek do gulaszu, bigosu lub sosu grzybowego.
Przepis na mleczne bułeczki to doskonałe rozwiązanie dla osób, które myślą o domowym wypieku chleba, ale nie mają głowy i cierpliwości do żmudnych procesów. Do przygotowania bułeczek potrzebujesz kilku prostych składników. Ciasto wyrobisz przy pomocy miksera.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Świeża bułeczka zawsze pod ręką
Lekkostrawna i delikatna. Bułeczki mleczne rozchodzą się w piekarni w mgnieniu oka. Jeśli nie wstaniesz z samego rana, wszystko stracone. Po raz kolejny wracasz do domu z klasycznym bochenkiem chleba. Tymczasem okazuje się, że miękkie i puszyste bułki mleczne możesz z łatwością zrobić w domu.
Z 500 g mąki pszennej wychodzi 16 kształtnych bułeczek, które będą świeże przez trzy kolejne dni. Spokojnie więc możesz zrobić je wieczorem i następnego dnia podać do śniadania. Sprawdzą się także podczas rodzinnych uroczystości, na przykład podane do tradycyjnych zup, takich jak flaki czy strogonow.
Jak zrobić ciasto na pyszne mleczne bułeczki?
Do przygotowania dużej blachy pełnej bułeczek potrzebujesz:
- 500 g mąki tortowej,
- 370 ml ciepłego mleka,
- 8 g suchych drożdży,
- 60 g cukru,
- 40 g masła,
- 4 g soli.
Suche drożdże możesz zastąpić świeżymi, przy czym należy uprzednio przygotować z nich zaczyn. Do ciepłego mleka wkruszasz 16 g świeżych drożdży, dodajesz 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Przykrywasz ściereczką i odstawiasz w ciepłe miejsce na 15 minut.
Przygotowanie ciasta
- Do dużej miski przesiewasz mąkę, dodajesz cukier i sól. W osobnym naczyniu podgrzewasz mleko – tak, aby było ciepłe, ale nie gorące – i mieszasz z suchymi drożdżami.
- Jeśli decydujesz się na wariant ze świeżymi drożdżami, przygotowujesz zaczyn.
- Mleko z drożdżami lub zaczyn dodajesz do mąki i zagniatasz przy pomocy miksera z hakami przez 10 minut.
- Kiedy z ciasta powstanie kula, dodajesz miękkie masło pokrojone na kawałki. Ponownie miksujesz do połączenia składników.
- Miskę z ciastem przykrywasz ściereczką i odstawiasz do wyrośnięcia na 40 min.
Formowanie bułeczek
- Wyrośnięte ciasto przekładasz na stolnicę oprószoną mąką.
- Formujesz wałek, który następnie kroisz nożem na 16 równych kwadratów.
- Każdy bierzesz w dłonie i zawijasz jego krawędzie pod spód – w ten sposób kształtne kuleczki powstają praktycznie same. Możesz dodatkowo wygładzić je na stolnicy.
- Uformowane bułeczki przykrywasz ściereczką i odstawiasz na 15 minut.
- Po tym czasie formujesz z nich kule i układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ponownie odstawiasz do wyrośnięcia, tym razem na 40 min.
Pieczenie bułeczek
- Piekarnik ustawiasz na 180 stopni Celsjusza w ustawieniu góra-dół.
- Bułeczki trzeba jeszcze delikatnie oprószyć mąką przesianą przez sitko.
- Wypiekasz je w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut.