Zamiast robić kotlety, mięso mielone mieszam z kapustą i makaronem. Po chwili mam genialny obiad
Łazanki z kapustą i mięsem mielonym to pomysł na szybki domowy obiad, który na pewno zniknie w całości. Obecnie tego typu makaron kojarzy nam się tylko z daniem wigilijnym, jednak dawniej często gościł na polskich stołach – zarówno w wersji postnej, jak i z dodatkiem mięsa. Najlepiej smakuje, gdy na koniec połączysz wszystkie składniki na patelni.
Do łazanek z mięsem wcale nie musisz dodawać makaronu typu łazanki. Równie dobrze sprawdzą się kokardki lub świderki. Wybierz taki, który ma trochę więcej płaskiej powierzchni – do niej będą mogły przyklejać się pozostałe składniki. Cała magia tej prostej potrawy polega na tym, że w jednym kęsie otrzymujesz delikatny makaron, dobrze doprawione mięso, słodką smażoną cebulkę i kwaśną kiszoną kapustę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makaron z karmelizowaną cebulę robię co piątek. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad
Jakie mięso najlepiej pasuje do łazanek?
Z kapustą i makaronem możesz wymieszać praktycznie dowolne mięso, jednak najbardziej optymalny smak uzyskasz, dodając mięso mielone wołowo-wieprzowe. Połączenie tych dwóch rodzajów sprawi, że potrawa nie będzie sucha, lecz pełna smaku.
Mięso po podsmażeniu zachowuje soczystość, gdy nie jest zbyt chude. Wybierając mięso mielone drobiowe, przygotujesz bardziej lekkostrawną potrawę, ale nie będzie ona smakowała jak u babci. Częstym dodatkiem do łazanek są także kiełbasa lub boczek.
Przepis na łazanki z mięsem
Z poniższych proporcji przygotujesz obiad dla 3-4 osób:
Składniki:
- 400 g makaronu,
- 300 g kiszonej kapusty,
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 cebule,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- łyżeczka kminku,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości w garnku z niewielką ilością wody. Wrzuć do niej 2 liście laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego.
- W osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie rumiana i pachnąca, dodaj do niej mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem.
- Odcedź makaron i wymieszaj z mięsem oraz cebulą na patelni.
- Na koniec dodaj odcedzoną kapustę, wymieszaj z kminkiem.