Zamiast robić kotlety, mięso mielone mieszam z kapustą i makaronem. Po chwili mam genialny obiad

Łazanki z kapustą i mięsem mielonym to pomysł na szybki domowy obiad, który na pewno zniknie w całości. Obecnie tego typu makaron kojarzy nam się tylko z daniem wigilijnym, jednak dawniej często gościł na polskich stołach – zarówno w wersji postnej, jak i z dodatkiem mięsa. Najlepiej smakuje, gdy na koniec połączysz wszystkie składniki na patelni.

Łazanki z mięsem mielonym smakują jak obiad u babciŁazanki z mięsem mielonym smakują jak obiad u babci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do łazanek z mięsem wcale nie musisz dodawać makaronu typu łazanki. Równie dobrze sprawdzą się kokardki lub świderki. Wybierz taki, który ma trochę więcej płaskiej powierzchni – do niej będą mogły przyklejać się pozostałe składniki. Cała magia tej prostej potrawy polega na tym, że w jednym kęsie otrzymujesz delikatny makaron, dobrze doprawione mięso, słodką smażoną cebulkę i kwaśną kiszoną kapustę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z karmelizowaną cebulę robię co piątek. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad

Jakie mięso najlepiej pasuje do łazanek?

Z kapustą i makaronem możesz wymieszać praktycznie dowolne mięso, jednak najbardziej optymalny smak uzyskasz, dodając mięso mielone wołowo-wieprzowe. Połączenie tych dwóch rodzajów sprawi, że potrawa nie będzie sucha, lecz pełna smaku.

Mięso po podsmażeniu zachowuje soczystość, gdy nie jest zbyt chude. Wybierając mięso mielone drobiowe, przygotujesz bardziej lekkostrawną potrawę, ale nie będzie ona smakowała jak u babci. Częstym dodatkiem do łazanek są także kiełbasa lub boczek.

Przepis na łazanki z mięsem

Z poniższych proporcji przygotujesz obiad dla 3-4 osób:

Składniki:

  • 400 g makaronu,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka kminku,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości w garnku z niewielką ilością wody. Wrzuć do niej 2 liście laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego.
  2. W osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie rumiana i pachnąca, dodaj do niej mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Odcedź makaron i wymieszaj z mięsem oraz cebulą na patelni.
  5. Na koniec dodaj odcedzoną kapustę, wymieszaj z kminkiem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯