PrzepisKuchnia azjatyckaZamiast smażyć talarki, robię z ziemniaków krokiety. Cały talerz znika w 3 minuty, a rodzina domaga się dokładki

Zamiast smażyć talarki, robię z ziemniaków krokiety. Cały talerz znika w 3 minuty, a rodzina domaga się dokładki

Perkedel - krokiety ziemniaczane
Perkedel - krokiety ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

30.05.2024 12:21, aktual.: 30.05.2024 12:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Z ziemniaków można przygotować cuda, a jednym z nich jest perkedel - danie popularne w Indonezji, którego głównym składnikiem są właśnie ziemniaki, a także (w bogatszej wersji) farsz z mięsa mielonego. Receptura, mimo że pochodzącą z drugiego końca świata, jest bardzo łatwa do odtworzenia. Takie krokiety ziemniaczane będą ratunkiem, kiedy nie masz pomysłu na obiad.

Krokiety ziemniaczane w tej wersji znikają z talerzy w okamgnieniu. Są chrupiące i miękkie, a ich wnętrze to prawdziwa bomba smaków. Nie musisz jednak szukać egzotycznych produktów w drogich sklepach. Perkedel przygotujesz z tego, co już masz w lodówce. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane po indonezyjsku. Czym jest perkedel?

Perkedel to placek warzywny wywodzący się z kuchni indonezyjskiej. W najpopularniejszej odsłonie bazuje na purée ziemniaczanym, jednak znane są również inne wersje tego dania, np. z kukurydzą, tofu czy mieloną rybą. Wiele wskazuje na to, że placuszki te pojawiły się w Indonezji za sprawą holenderskich kolonistów, a pierwowzorem dania najpewniej były frykadelki, czyli klopsy z mięsa mielonego.

Purée ziemniaczane powstaje na bazie smażonych (a nie gotowanych) ziemniaków. Surowe ziemniaki wrzuca się na głęboki tłuszcz i smaży, aż staną się miękkie w środku i złociste na zewnątrz. Następnie należy je ubić na purée i wymieszać w proporcji 1:1 z mięsem mielonym lub peklowaną wołowiną. Częściej jednak klasyczny perkedel zawiera mniej mięsa lub nie zawiera go wcale. Następnie do mieszaniny dodaje się posiekaną cebulę i przyprawy (biały pieprz, suszony czosnek, suszoną szalotkę). Z tak przygotowanej masy formuje się płaskie, okrągłe krokiety ziemniaczane i macza w rozkłóconym jajku, a następnie smaży w głębokim tłuszczu.

Krokiety ziemniaczane
Krokiety ziemniaczane © Adobe Stock

Perkedel. Przepis na krokiety ziemniaczane

Składniki:

  • 2 ziemniaki,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula dymka,
  • suszony czosnek, gałka muszkatołowa, mielona kolendra,
  • sól, pieprz,
  • 100 g mięsa mielonego,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Suszony czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową wymieszaj.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie usmaż na głębokim tłuszczu, aż nabiorą chrupiącej skorupki i będą gotowe w środku.
  3. Mięso mielone usmaż, dopraw solą i pieprzem, dodaj odrobinę cebuli dymki oraz mielonej kolendry.
  4. Gotowe ziemniaki ubij tłuczkiem i dopraw wymieszanymi przyprawami oraz posiekaną cebulą dymką.
  5. Z masy uformuj kotleciki - masa będzie się kleić, dlatego wcześniej dobrze jest delikatni natłuścić dłonie olejem. Wewnątrz każdego kotlecika umieść mięso mielone.
  6. Kotleciki obtocz w rozkłóconym jajku i smaż z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru.
  7. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także