Zamiast smażyć talarki, robię z ziemniaków krokiety. Cały talerz znika w 3 minuty, a rodzina domaga się dokładki
Z ziemniaków można przygotować cuda, a jednym z nich jest perkedel - danie popularne w Indonezji, którego głównym składnikiem są właśnie ziemniaki, a także (w bogatszej wersji) farsz z mięsa mielonego. Receptura, mimo że pochodzącą z drugiego końca świata, jest bardzo łatwa do odtworzenia. Takie krokiety ziemniaczane będą ratunkiem, kiedy nie masz pomysłu na obiad.
30.05.2024 | aktual.: 30.05.2024 12:32
Krokiety ziemniaczane w tej wersji znikają z talerzy w okamgnieniu. Są chrupiące i miękkie, a ich wnętrze to prawdziwa bomba smaków. Nie musisz jednak szukać egzotycznych produktów w drogich sklepach. Perkedel przygotujesz z tego, co już masz w lodówce. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krokiety ziemniaczane po indonezyjsku. Czym jest perkedel?
Perkedel to placek warzywny wywodzący się z kuchni indonezyjskiej. W najpopularniejszej odsłonie bazuje na purée ziemniaczanym, jednak znane są również inne wersje tego dania, np. z kukurydzą, tofu czy mieloną rybą. Wiele wskazuje na to, że placuszki te pojawiły się w Indonezji za sprawą holenderskich kolonistów, a pierwowzorem dania najpewniej były frykadelki, czyli klopsy z mięsa mielonego.
Purée ziemniaczane powstaje na bazie smażonych (a nie gotowanych) ziemniaków. Surowe ziemniaki wrzuca się na głęboki tłuszcz i smaży, aż staną się miękkie w środku i złociste na zewnątrz. Następnie należy je ubić na purée i wymieszać w proporcji 1:1 z mięsem mielonym lub peklowaną wołowiną. Częściej jednak klasyczny perkedel zawiera mniej mięsa lub nie zawiera go wcale. Następnie do mieszaniny dodaje się posiekaną cebulę i przyprawy (biały pieprz, suszony czosnek, suszoną szalotkę). Z tak przygotowanej masy formuje się płaskie, okrągłe krokiety ziemniaczane i macza w rozkłóconym jajku, a następnie smaży w głębokim tłuszczu.
Zobacz także
Perkedel. Przepis na krokiety ziemniaczane
Składniki:
- 2 ziemniaki,
- 1 jajko,
- 1 cebula dymka,
- suszony czosnek, gałka muszkatołowa, mielona kolendra,
- sól, pieprz,
- 100 g mięsa mielonego,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Suszony czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową wymieszaj.
- Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie usmaż na głębokim tłuszczu, aż nabiorą chrupiącej skorupki i będą gotowe w środku.
- Mięso mielone usmaż, dopraw solą i pieprzem, dodaj odrobinę cebuli dymki oraz mielonej kolendry.
- Gotowe ziemniaki ubij tłuczkiem i dopraw wymieszanymi przyprawami oraz posiekaną cebulą dymką.
- Z masy uformuj kotleciki - masa będzie się kleić, dlatego wcześniej dobrze jest delikatni natłuścić dłonie olejem. Wewnątrz każdego kotlecika umieść mięso mielone.
- Kotleciki obtocz w rozkłóconym jajku i smaż z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru.
- Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.