Zamiast wyjadać łyżeczką ze skorupki, mieszam w misce z innymi składnikami. Hit na śniadanie
Jajka na śniadanie to klasyk, po który sięgają wszyscy. Zamiast jednak gotować je na miękko lub smażyć jajecznicę, stawiam na prostą sałatkę. Wystarczy kilka składników, by rodzina okrzyknęła cię królową jajek.
Sałatka jajeczna jest prosta w przygotowaniu i szybka, więc szkoda sięgać po nią tylko od święta. Dodatek chrupiącej rzodkiewki i świeżych ziół zamieni ją w pyszne danie śniadaniowe. Sekret tkwi w odpowiednim ugotowaniu jajek - nie robię ich na twardo, pozwalam na to, by żółtka były lekko płynne. Dzięki temu rozpływają się w sałatce, tworząc pyszny sos.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci
Sałatka jajeczna z rzodkiewką
Jeśli po raz kolejny stajesz przed dylematem, co podać na śniadanie, jajeczna sałatka z warzywnym akcentem będzie najlepszym rozwiązaniem. W moim domu to hit, który wygryzł wszystkie pasty kanapkowe czy nawet uwielbianą jajecznicę. Kremowe jajka, wyraziste warzywa i lekki sos na długo uciszą burczenie w brzuchu.
To kwintesencja wiosennych i letnich śniadań. Nie brakuje tu aromatycznych ziół, takich jak koperek, pietruszka czy szczypiorek. Ich ilość możesz dopasować do swoich preferencji. Śmiało do sałatki dodać można całe trio lub postawić tylko na jedno z nich. Chrupkości i przy okazji lekkiej pikanterii dodaje rzodkiewka. Chociaż w sklepach jest przez cały rok, to właśnie teraz smakuje najlepiej.
Z podanych proporcji przygotujesz porcję dla dwóch osób. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by zwiększyć ilość składników i zajadać się w większym gronie.
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na miękko. Po ugotowaniu obierz je i pozwól im ostygnąć na tyle, by można je było komfortowo pokroić.
- Jajka pokrój na ćwiartki. Najlepiej zrobić to bezpośrednio nad miską, aby nie stracić ani grama cennego żółtka.
- Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki lub niedużą kostkę i dodaj do jajek.
- Dorzuć posiekane zioła oraz jogurt grecki i delikatnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatka najlepiej smakuje podana od razu. Doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem – możesz ją jeść bezpośrednio z miski lub rozsmarować na chlebie czy bułce, niczym pastę jajeczną. Smacznego!