Jajecznicę podaję w jadalnych miseczkach. Dzieci zjadają po kilka porcji

W Dzień Dziecka postanowiłam przygotować na śniadanie coś specjalnego. Wspólnie ustaliliśmy, że gofry z bitą śmietaną polane karmelem i posypane czekoladowymi drażami to nie jest szczyt dziecięcych marzeń. Wybrałam coś klasycznego – jajecznicę z chrupiącym boczkiem, ale podałam ją zupełnie inaczej. Jadalne miseczki okazały się trafionym pomysłem.

Zamiast na patelni zapiekłam jajecznicę w tortilliZamiast na patelni zapiekłam jajecznicę w tortilli
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Anna Galuhn

Jadalne miseczki z tortilli sprawdzą się nie tylko do jajecznicy na śniadanie, ale także do sałatek, hummmusu lub innych past warzywnych na imprezę. Tortille podziel na kawałki, ułóż w foremkach na muffinki i zapiecz w piekarniku. Pamiętaj jednak, że same placki bez dodatków potrzebują dosłownie kilku minut, aby się zarumienić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Dodatki do jajecznicy w tortilli

Dziecko prawdopodobnie nie skusi się na dodatki, ale dorosłym może brakować czegoś świeżego i soczystego na boku talerza. Do jajecznicy w tortilli świetnie pasuje prosta salsa pomidorowa z dodatkiem drobno posiekanego czosnku i świeżych liści bazylii. Całość wymieszaj z oliwą lub olejem dyniowym.

Z jajkami świetnie komponują się również grzybowe akcenty. Do środka możesz dodać podsmażone pieczarki lub proszek z suszonych grzybów leśnych. Po upieczeniu babeczek, posyp je świeżymi ziołami, na przykład pietruszką, koperkiem lub kolendrą

Jak zrobić jajecznicę w miseczkach z tortilli?

Do przygotowania miseczek potrzebujesz silikonowych foremek na muffinki.

Składniki na 16 sztuk:

  • 4 tortille,
  • 8 jajek,
  • 8 plasterków wędzonego boczku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: mozzarella do posypania.

Wykonanie:

  1. Tortille pokrój na cztery równe części i każdy kawałek umieść w foremce.
  2. Plasterki boczku przekrój na połówki i podsmaż je na suchej patelni.
  3. W osobnej misce rozmieszaj jajka z solą i pieprzem.
  4. Do przygotowanych miseczek z tortilli włóż po plasterku podsmażonego boczku, uzupełnij masą jajeczną do połowy wysokości foremek.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut.
  6. Przed końcem pieczenia możesz posypać startą mozzarellą.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"