PrzepisZupyZamiast wypić, wlej do zupy. To sposób Magdy Gessler na podkręcenie smaku

Zamiast wypić, wlej do zupy. To sposób Magdy Gessler na podkręcenie smaku

Magda Gessler pokazała, jak przyrządza się zupę cebulową
Magda Gessler pokazała, jak przyrządza się zupę cebulową
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Magda Gessler, Mariha-kitchen

08.01.2024 09:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Magda Gessler pokazała, jak przyrządzić idealnie aromatyczną francuską zupę cebulową. Kluczem okazuje się pewien płynny dodatek, z którym Francuzi (a także Włosi) mają zresztą sporo do czynienia. Domyślasz się już, o jaki produkt chodzi?

Magda Gessler już nieraz udowadniała nam, że jej wiedza kulinarna nie zamyka się w granicach Polski, lecz sięga znacznie dalej. Słynna restauratorka i właścicielka takich marek jak "Słodki Słony" czy "U Fukiera" w ramach przeprowadzanych przez siebie "Kuchennych Rewolucji" pomagała już restauracjom gruzińskim, włoskim, a nawet japońskim. I to nadal nie koniec, bo Gessler wie też sporo o kuchni francuskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wiedza Magdy Gessler na temat narodowych potraw ojczyzny Napoleona i Voltaire'a wyszła na jaw w momencie, w którym gwiazdorka zdradziła swój przepis na zupę cebulową. Ta klasyczna francuska potrawa powinna posmakować również Polakom — w końcu my również lubimy dorzucać do swoich narodowych potraw duże ilości cebuli. Prawdopodobnie przypadnie nam do gustu również dodatek, na który Magda Gessler postawiła w przypadku zupy cebulowej. Jest to wino. Biały, wytrawny napój wzbogaca smak zupy i doskonale dopełnia wizerunek dania nie tylko smacznego, ale również wykwintnego!

Aż chce się gotować, prawda? Bierzmy się więc do pracy. Oto przepis!

Zupa cebulowa według Magdy Gessler

Składniki:

  • oliwa z oliwek,
  • masło,
  • 6 cebul,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 200 ml wina — białego, wytrawnego,
  • 600 ml bulionu drobiowego lub wołowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach,
  • 100 g sera żółtego w kostce,
  • sól, pieprz,
  • bagietka.
Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej. Magda Gessler wie, jak ją przyrządzać!
Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej. Magda Gessler wie, jak ją przyrządzać!© Canva | Torresigner

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój drobno w półplasterki. Czosnek posiekaj albo przepuść przez praskę. Zeszklij je na maśle rozpuszczonym w garnku.
  2. Gdy cebula będzie już podsmażona, wlej do garnka wino. Gotuj do odparowania. Powinno to zająć około 2 minut.
  3. Teraz wlej do garnka bulion. Kiedy całość się zagotuje, dopraw zupę tymiankiem. Gotuj 10 minut. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Bagietkę pokrój i podsmaż. Zupę cebulową przelej do małych miseczek.
  5. Na wierzchu każdej porcji ułóż grzanki, posyp tartym serem. Piecz 10-14 minut w 200 stopniach. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także