Zamiast wypić, wlej do zupy. To sposób Magdy Gessler na podkręcenie smaku
Magda Gessler pokazała, jak przyrządzić idealnie aromatyczną francuską zupę cebulową. Kluczem okazuje się pewien płynny dodatek, z którym Francuzi (a także Włosi) mają zresztą sporo do czynienia. Domyślasz się już, o jaki produkt chodzi?
08.01.2024 09:56
Magda Gessler już nieraz udowadniała nam, że jej wiedza kulinarna nie zamyka się w granicach Polski, lecz sięga znacznie dalej. Słynna restauratorka i właścicielka takich marek jak "Słodki Słony" czy "U Fukiera" w ramach przeprowadzanych przez siebie "Kuchennych Rewolucji" pomagała już restauracjom gruzińskim, włoskim, a nawet japońskim. I to nadal nie koniec, bo Gessler wie też sporo o kuchni francuskiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wiedza Magdy Gessler na temat narodowych potraw ojczyzny Napoleona i Voltaire'a wyszła na jaw w momencie, w którym gwiazdorka zdradziła swój przepis na zupę cebulową. Ta klasyczna francuska potrawa powinna posmakować również Polakom — w końcu my również lubimy dorzucać do swoich narodowych potraw duże ilości cebuli. Prawdopodobnie przypadnie nam do gustu również dodatek, na który Magda Gessler postawiła w przypadku zupy cebulowej. Jest to wino. Biały, wytrawny napój wzbogaca smak zupy i doskonale dopełnia wizerunek dania nie tylko smacznego, ale również wykwintnego!
Aż chce się gotować, prawda? Bierzmy się więc do pracy. Oto przepis!
Zupa cebulowa według Magdy Gessler
Składniki:
- oliwa z oliwek,
- masło,
- 6 cebul,
- 4 ząbki czosnku,
- 200 ml wina — białego, wytrawnego,
- 600 ml bulionu drobiowego lub wołowego,
- 2 liście laurowe,
- 2 łyżeczki tymianku,
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach,
- 100 g sera żółtego w kostce,
- sól, pieprz,
- bagietka.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój drobno w półplasterki. Czosnek posiekaj albo przepuść przez praskę. Zeszklij je na maśle rozpuszczonym w garnku.
- Gdy cebula będzie już podsmażona, wlej do garnka wino. Gotuj do odparowania. Powinno to zająć około 2 minut.
- Teraz wlej do garnka bulion. Kiedy całość się zagotuje, dopraw zupę tymiankiem. Gotuj 10 minut. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Bagietkę pokrój i podsmaż. Zupę cebulową przelej do małych miseczek.
- Na wierzchu każdej porcji ułóż grzanki, posyp tartym serem. Piecz 10-14 minut w 200 stopniach. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!