Zamiast wyrzucać do kosza, dodaję do zupy. To znany włoski przepis
Włoska kuchnia to w dużej mierze pochwała prostoty. Ta zupa jest tego najlepszym przykładem, bo powstaje z zaledwie kilku składników. To przepis zgodny z duchem zero waste, chociaż powstał znacznie wcześniej niż te modne pojęcie.
Pappa al pomodoro to dosłownie papka pomidorowa. Niekoniecznie brzmi to zachęcająco, ale miłośnicy włoskiej kuchni będą w siódmym niebie. Charakterystyczna, gęsta konsystencja tej toskańskiej zupy to zasługa czerstwego chleba. To dowód na to, że nie musi być drogo, aby było smacznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
50 lat prowadzi piekarnie. Nie szczypie się w język mówiąc o cenach
Toskańska zupa pomidorowa
Pappa al pomodoro pochodzi z Toskanii, ale zdecydowanie warto dać jej szansę również poza słoneczną Italią.To pyszne połączenie dojrzałych pomidorów, aromatycznych ziół, czosnku i chleba. To właśnie ten ostatni składnik odgrywa tutaj kluczową rolę, pozwalając odróżnić pappa la pomodoro od zwykłego kremu. Przepis powstał w prostych, biednych domach, gdzie każdy skrawek chleba był na wagę złota
To świetny sposób na to, by wykorzystać resztki czerstwego pieczywa, które zalega w chlebaku. Gęsta, pożywna zupa świetnie sprawdzi się na obiad lub lunch do pracy. Na dodatek jej przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie.
Z podanych proporcji uzyskasz ok. 2 porcje zupy. Jeśli chcesz zrobić większą ilość dla rodziny, wykorzystaj ich więcej.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów lub 400 g passaty,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka liści świeżej bazylii,
- oliwa z oliwek,
- sól i czarny pieprz do smaku,
- 500 ml wody
- 1-2 kromki czerstwego chleba,
- 1 łyżeczka cukru,
- papryczka peperoncino lub chilli.
Sposób przygotowania:
- Pomidory natnij, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Przetrzyj przez sito. Poza sezonem możesz wykorzystać pomidory z puszki lub passatę pomidorową.
- Na dnie garnka rozgrzej oliwę i wrzuć posiekany czosnek.
- Po chwili dodaj pokrojony w kostkę chleb oraz drobno pokrojoną papryczkę i smaż 3-4 minuty.
- Dodaj pomidory, bazylię, cukier oraz sól i pieprz.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Nie przykrywaj garnka.
Gotową zupę możesz dodatkowo zblendować, jeśli chleb niewystarczająco rozmiękł. Dopraw ją do smaku i podawaj na ciepło. Gdy już będzie na talerzu, możesz dodatkowo polać ją oliwą i dodać bazylię. Latem często serwuje się ją na zimno. Smacznego!