Nie wyrzucaj czerstwego chleba! Można przygotować z niego zapomniany przysmak z dzieciństwa
Marnowanie jedzenia jest złe- z tym chyba nikt nie będzie dyskutował. Ale czy wiesz, że możesz temu zapobiegać? Zanim następnym razem będziesz chciał wyrzucić czerstwe pieczywo, to przypomnij sobie ten artykuł.
02.06.2021 11:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przysmak z dzieciństwa
Założę się, że każdy z nas chociaż raz jadł tę potrawę w swoim życiu, a i na pewno wiele osób do tego wraca. Mowa oczywiście o chlebie w jajku!
Możesz go zrobić w dwóch wersjach: słodkiej i słonej. Nie potrzebujesz ani dużych umiejętności kucharskich ani wielu produktów. Połączenie idealne, prawda?
Na słono:
- 2 roztrzepane jajka
- 4 kromki czerstwego chleba
- 2 łyżki mleka
- sól i pieprz
- opcjonalnie: ząbek czosnku i natka pietruszki
- olej lub masło do smażenia
Do roztrzepanych jajek dodajemy mleko, sól, pieprz i (opcjonalnie) przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę i zanurzamy kawałki chleba z obu stron. Usmaż z dwóch stron na złocisty kolor.
Na słodko:
- 2 roztrzepane jajka
- 4 kromki czerstwego pieczywa
- 80 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- olej lub masło do smażenia
Wykonanie jest równie banalne. Do roztrzepanych jajek dodajemy mleko, cukier i cynamon i mieszamy. Moczymy w tym kawałki pieczywa i smażymy na złoty kolor.
Możesz podać te francuskie tosty z dżemem, miodem lub cukrem pudrem. Nic więcej im nie trzeba :)
Bułka tarta
Bułka tarta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Zamiast następnym razem sięgnąć po nią na sklepowej półce, przypomnij sobie, czy czasem w domu nie zalega Ci stare pieczywo.
Sprawdzi się zarówno chleb, jak i bułki. Pozwól im wyschnąć niemal na kamień i wrzuć do robota kuchennego (lub zetrzyj na tarce).
Pamiętaj, żeby sprawdzić, czy pieczywo nie spleśniało!
Zapiekanka chlebowa na ciepło
Kanapki z czerstwego chleba nie mają zbyt wielu fanów. Zamiast serwować je na kolację: zrób błyskawiczną zapiekankę!
- W naczyniu żaroodpornym ułóż kromki czerstwego pieczywa
- Połóż na nie szynkę, ser, pieczarki, paprykę, pomidory. Możesz wykorzystać swoje ulubione dodatki, które zalegają Ci w lodówce
- Zalej wszystko 2 jajkami roztrzepanymi z 2 łyżkami śmietany i dodatkiem ulubionych przypraw (obowiązkowo sól i pieprz, my polecamy także zioła prowansalskie, paprykę ostrą, tymianek i rozmaryn)
- Posyp startym żółtym serem lub mozzarellą
- Piecz 15-20 minut w 180 st. Celsjusza
Serowe kieszonki z chleba tostowego
Zwykłe tosty już Ci się znudziły, a chleb zaczął być już czerstwy? Zamień go w serowe kieszonki, które będą świetną przekąską na ciepło. Wykonanie jest naprawdę proste, a efekt powala. Zobacz nasz przepis. Możesz jeść je z sosem pomidorowym, czosnkowym lub po prostu solo.
Deserowe ruloniki
Podkręcone czekoladą francuskie tosty w formie ruloników będą ciekawym deserem. Wykorzystaj do niego kromki czerstwego pieczywa tostowego. Truskawki i czekolada to połączenie idealne! Zobacz przepis!