Zamiast zwykłych pierogów przygotowuję te kruche. Wychodzą delikatne i przepyszne

Nie gotowane ani nie podsmażane na maśle, a mimo to idealnie miękkie i soczyste w środku oraz delikatnie chrupiące na zewnątrz – te kruche pierożki na słodko szybko podbiją twoje serce.

Pieczone pierożkiPieczone pierogi na słodko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pieczone pierogi to zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów, szczególnie gdy są podawane na słodko, czyli dokładnie tak, jak w tym przepisie. Razem z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym smakują niemal jak małe ciasteczka i zdecydowanie warto dać im szansę.

Wigilijna kutia. Z tym przepisem przygotujesz ją w najlepszym wydaniu

Kruche pierogi

Dzięki połączeniu masła i śmietany ciasto wychodzi idealnie kruche, a pierogi smakują raczej jak chrupiąca przekąska niż pełnoprawny obiad. Do środka możesz dodać ulubiony farsz, ale osobiście polecam te słodkie, szczególnie jabłkowo-cynamonowe, które nadają pierogom naturalnej słodyczy i soczystości. Wybierając jabłka do nadzienia, najlepiej sięgnij po twardsze odmiany, takie jak szara reneta czy antonówka. Dobrze trzymają się w całości lub w większych kawałkach i nie zamieniają się w papkę w piekarniku, co sprawia, że jedzenie jest o wiele przyjemniejsze. To świetna alternatywa dla klasycznych pierogów, która na pewno zachwyci twoich najbliższych.

Przepis na kruche pierogi

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka jajka,
  • 3 łyżki śmietany 22 proc.,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 300 g jabłek (np. szara reneta, antonówka),
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Przesiej mąkę z solą do dużej miski, posiekaj ją z zimnym masłem, aż powstaną grudki przypominające piasek.
  2. Dodaj żółtka i śmietanę.
  3. Szybko zagniataj ciasto, aż składniki się połączą w jednolitą kulę.
  4. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30-60 minut.
  5. W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę.
  6. Wymieszaj je dokładnie z cukrem, cynamonem i skrobią ziemniaczaną.
  7. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  8. Oprósz blat mąką, wyjmij schłodzone ciasto i rozwałkuj je na placek o grubości 2-2,5 mm.
  9. Wykrawaj z niego krążki szklanką.
  10. Nakładaj porcje jabłkowego nadzienia na środek każdego krążka.
  11. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi.
  12. Układaj pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  13. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem, piecz 15-20 minut, aż ciasto lekko się zarumienią.
  14. Po upieczeniu pozostaw do lekkiego ostudzenia. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀