Zamówił schabowego w śląskiej restauracji. Dostał paragon i przecierał oczy

W obecnych czasach jesteśmy przyzwyczajeni do drożyzny. Na obiad w restauracji nie mogą pozwolić sobie wszystkie rodziny. Paragony publikowane w internecie okrzyknięte są paragonami grozy nie bez powodu. Okazuje się, że są jeszcze miejsca, gdzie jeszcze można zjeść przede wszystkim dobrze, ale i nie za wygórowaną cenę. 

ObrazekAdobe Stock

Cena kotleta schabowego w restauracji zazwyczaj zaczyna się od 30 kilku złotych. W niektórych lokalach musimy zapłacić również za dodatki - na przykład ziemniaki, frytki i surówki. Zazwyczaj do posiłku zamawiamy też napój.  Koszt takiego wyjścia do restauracji dla czteroosobowej rodziny potrafi więc spędzić sen z powiek. Jeden ze słuchaczy Radio Eska postanowił podzielić się swoim paragonem z ostatniej wizyty w restauracji na Dolnym Śląsku. Ze zdumienia przecierał oczy!

Schabowy w restauracji kosztuje krocie. Ale nie w każdej

Jak podaje eska.pl, jeden ze słuchaczy przyznał, że w naszym kraju wciąż da się zjeść tanio. Gdy zobaczył paragon, nie mógł wyjść z podziwu. Za kotleta z puree ziemniaczanym oraz kapustą zasmażaną zapłacił tylko 19 zł. Przyznał, że porcja była dość duża i bez problemu można się nią najeść. Gdzie zatem można znaleźć taką restaurację? W sklepach IKEA w całej Polsce. U szwedzkiego giganta można kupić nie tylko meble i dodatki, ale jak się okazuje, również dobrze zjeść.

Kotlety schabowe to nowość w menu restauracji IKEA. Do tej pory furorę robiły klopsiki, które można było zjeść aż w trzech wersjach: wege, roślinnej oraz wołowo-wieprzowej. Towarzyszyły im również dodatki - m.in. w postaci frytek czy puree. Oferta restauracji obejmuje jednak również desery i śniadania, które również można kupić za grosze. Znajdują się w niej również dania dla dzieci, czyli mniejsze i tańsze wersje, którymi nasze pociechy na pewno będą zajadać się ze smakiem. Rodzinne wyjście na obiad do IKEI nie musi więc wiązać się z nadszarpnięciem rodzinnego budżetu.

Obrazek
IKEA. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej