Zamroź i zachowaj na jesień. Pamiętaj o jednej czynności, aby smakował jak młody
Sezon na bób powoli zbliża się ku końcowi. Zanim jednak zatoniesz w rozpaczy za smakiem lata, zrób zapasy na ryneczku i zamroź go. Zimą sobie podziękujesz.
07.08.2024 10:27
Na sezon bobowy wszyscy czekają z utęsknieniem, a woreczki z zielonym bobem kupujemy na okrągło. Szczyt sezonu przypada na przełom lipca i sierpnia, więc to ostatni dzwonek, aby zadbać o domowe zapasy. Mrożenie to idealny sposób na zachowanie jego świeżości, jednak nieumiejętnie zamrożony bób może stać się gumowaty i stracić swój smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak mrozić bób?
Jeśli chcesz cieszyć się smakiem bobu również poza sezonem, to mrożenie jest najlepszym rozwiązaniem. Chociaż najlepiej sprawdza się młody bób, to i te starsze zbiory nie stoją na przeszkodzie. Różnić się będą konsystencją, bo starszy bób może mieć twardszą skórkę. Każdy z nich po zakupie trzeba od razu umyć, aby pozbyć się zanieczyszczeń.
Mogłoby się wydawać, że w samym mrożeniu nie ma nic skomplikowanego, jednak zwykłe wrzucenie bobu do strunowych woreczków nie jest najlepszym rozwiązaniem. Traci on bowiem swój kolor, przez co nie wygląda tak apetycznie. Wszystkie walory smakowe pomoże zachować blanszowanie.
Pamiętaj o blanszowaniu
Blanszowanie to krótkotrwałe zanurzenie produktu we wrzącej wodzie, a następnie przełożenie ich od razu do lodowatej. Dzięki temu zatrzymujemy kolor i działanie enzymów, które powodują rozpad witaminy. Zblanszowany bób pozostaje zatem zielony i nie traci swoich właściwości odżywczych.
Przede wszystkim dokładnie przebierz bób, usuwając wszelkie uszkodzone lub zanieczyszczone strączki. Następnie, bez obierania, wrzuć bób do wrzącej, lekko osolonej wody. Po minucie gotowania natychmiast przełóż go do miski z lodowatą wodą, aby zatrzymać proces obróbki termicznej. Dzięki temu bób zachowa swoją chrupkość i piękny wygląd. Po ostudzeniu i osuszeniu możesz rozłożyć bób na płaskiej powierzchni i zamrozić.
Jak rozmrozić bób?
Bób zamrożony, czeka na gorsze, bezwarzywne czasy. W zamrażarce spędzić może nawet 12 miesięcy, czyli idealnie, aby przerzucić się później na świeży. Pojawia się jednak pytanie - jak go rozmrozić?
Wrzucając mrożony bób bezpośrednio do wrzącej wody, skracamy czas przygotowania potrawy. Jest to idealne rozwiązanie, gdy potrzebujemy go na szybko. Jeśli planujemy użyć bobu do sałatek czy innych dań, gdzie liczy się jego chrupkość, warto go wcześniej rozmrozić w lodówce lub w misce z zimną wodą.
Pamiętaj - nie rozmrażaj go w mikrofalówce, bo straci smak i swoje właściwości odżywcze.