Zamroź i zachowaj na jesień. Pamiętaj o jednej czynności, aby smakował jak młody

Sezon na bób powoli zbliża się ku końcowi. Zanim jednak zatoniesz w rozpaczy za smakiem lata, zrób zapasy na ryneczku i zamroź go. Zimą sobie podziękujesz.

Mrożony bób - PysznościMrożony bób - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na sezon bobowy wszyscy czekają z utęsknieniem, a woreczki z zielonym bobem kupujemy na okrągło. Szczyt sezonu przypada na przełom lipca i sierpnia, więc to ostatni dzwonek, aby zadbać o domowe zapasy. Mrożenie to idealny sposób na zachowanie jego świeżości, jednak nieumiejętnie zamrożony bób może stać się gumowaty i stracić swój smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas

Jak mrozić bób?

Jeśli chcesz cieszyć się smakiem bobu również poza sezonem, to mrożenie jest najlepszym rozwiązaniem. Chociaż najlepiej sprawdza się młody bób, to i te starsze zbiory nie stoją na przeszkodzie. Różnić się będą konsystencją, bo starszy bób może mieć twardszą skórkę. Każdy z nich po zakupie trzeba od razu umyć, aby pozbyć się zanieczyszczeń.

Bób
Bób © Pixabay

Mogłoby się wydawać, że w samym mrożeniu nie ma nic skomplikowanego, jednak zwykłe wrzucenie bobu do strunowych woreczków nie jest najlepszym rozwiązaniem. Traci on bowiem swój kolor, przez co nie wygląda tak apetycznie. Wszystkie walory smakowe pomoże zachować blanszowanie.

Pamiętaj o blanszowaniu

Blanszowanie to krótkotrwałe zanurzenie produktu we wrzącej wodzie, a następnie przełożenie ich od razu do lodowatej. Dzięki temu zatrzymujemy kolor i działanie enzymów, które powodują rozpad witaminy. Zblanszowany bób pozostaje zatem zielony i nie traci swoich właściwości odżywczych.

Jak gotować bób, by nie stracił wartości odżywczych?
Jak gotować bób, by nie stracił wartości odżywczych? © Adobe Stock

Przede wszystkim dokładnie przebierz bób, usuwając wszelkie uszkodzone lub zanieczyszczone strączki. Następnie, bez obierania, wrzuć bób do wrzącej, lekko osolonej wody. Po minucie gotowania natychmiast przełóż go do miski z lodowatą wodą, aby zatrzymać proces obróbki termicznej. Dzięki temu bób zachowa swoją chrupkość i piękny wygląd. Po ostudzeniu i osuszeniu możesz rozłożyć bób na płaskiej powierzchni i zamrozić.

Jak rozmrozić bób?

Bób zamrożony, czeka na gorsze, bezwarzywne czasy. W zamrażarce spędzić może nawet 12 miesięcy, czyli idealnie, aby przerzucić się później na świeży. Pojawia się jednak pytanie - jak go rozmrozić?

Bób w woreczkach - jak mrozić bób
Bób w woreczkach - jak mrozić bób © Adobe Stock

Wrzucając mrożony bób bezpośrednio do wrzącej wody, skracamy czas przygotowania potrawy. Jest to idealne rozwiązanie, gdy potrzebujemy go na szybko. Jeśli planujemy użyć bobu do sałatek czy innych dań, gdzie liczy się jego chrupkość, warto go wcześniej rozmrozić w lodówce lub w misce z zimną wodą.

Pamiętaj - nie rozmrażaj go w mikrofalówce, bo straci smak i swoje właściwości odżywcze.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"