Zanim wstawię ziemniaki do piekarnika, robię jedną rzecz. Efekt? Rumiana i chrupiąca skórka

Chrupiące ziemniaki ze złocistą skórką i miękkim środkiem to nie tylko doskonałe dopełnienie obiadu — z nieoczywistymi dodatkami mogą stać się prawdziwą gwiazdą talerza i zyskać pełnię smaku.

Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórkąPieczone ziemniaki z chrupiącą skórką
Źródło zdjęć: © Adobe

Ziemniaki są jednym z najpopularniejszych dodatków do posiłków w Polsce — purée, gotowane, frytki czy pieczone. Te ostatnie są moim ulubieńcem, a wersja z piekarnika, jest nie tylko dość szybka w przygotowaniu, ale również prosta. Dzięki odrobinie sody oczyszczonej i octu winnego ziemniaki zyskują zupełnie nowy charakter.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Dodatki zmieniające smak ziemniaków z piekarnika

Ziemniaki z piekarnika są same w sobie pyszne i mają wielu fanów, ale dzięki niewielkiej zmianie, potrafią smakować jeszcze lepiej. Dodanie sody oczyszczonej i octu winnego do wody, w której gotują się ziemniaki, to prosty sposób na poprawienie ich smaku i wyglądu. Soda sprawia, że zewnętrzna warstwa ziemniaków lekko się rozpada, dzięki czemu po upieczeniu staje się wyjątkowo chrupiąca.

Ocet działa odwrotnie – wzmacnia środek ziemniaków i sprawia, że nie rozpadają się podczas gotowania. Dzięki temu uzyskasz ziemniaki, które są miękkie w środku, a na zewnątrz mają złocistą, apetyczną skórkę. Ten trik jest łatwy do zastosowania, a efekt naprawdę robi wrażenie – ziemniaki z piekarnika smakują jak z najlepszej restauracji, choć cały sekret tkwi w dwóch łyżkach octu i odrobinie sody.

Przepis na ziemniaki z piekarnika z octem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 50 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu,
  • szczypta soli,
  • pół pęczka koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
  2. Ugotuj ziemniaki przez 7-10 minut w 2 litrach wrzącej wody z 1 łyżeczką sody, szczyptą soli i 2 łyżkami octu winnego – ziemniaki powinny być miękkie, ale nie rozpadające się.
  3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  4. Jeśli używasz przypraw, podgrzej na średnim ogniu olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i rozmarynem, aż czosnek lekko się przyrumieni, po czym przecedź olej przez sito.
  5. Odcedzone ziemniaki odstaw na kilka minut, by odparowały, następnie wymieszaj je delikatnie z przyprawionym olejem i szczyptą soli – zewnętrzna warstwa powinna lekko się pokruszyć.
  6. Rozłóż ziemniaki równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30-40 minut w 200 stopniach Celsjusza, mieszając co 10 minut, aż będą złociste i chrupiące z każdej strony.
  7. Posiekaj drobno pół pęczka koperku i posyp nim gotowe ziemniaki.
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca