WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Zanim wstawię ziemniaki do piekarnika, robię jedną rzecz. Efekt? Rumiana i chrupiąca skórka

Chrupiące ziemniaki ze złocistą skórką i miękkim środkiem to nie tylko doskonałe dopełnienie obiadu — z nieoczywistymi dodatkami mogą stać się prawdziwą gwiazdą talerza i zyskać pełnię smaku.

Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórkąPieczone ziemniaki z chrupiącą skórką
Źródło zdjęć: © Adobe

Ziemniaki są jednym z najpopularniejszych dodatków do posiłków w Polsce — purée, gotowane, frytki czy pieczone. Te ostatnie są moim ulubieńcem, a wersja z piekarnika, jest nie tylko dość szybka w przygotowaniu, ale również prosta. Dzięki odrobinie sody oczyszczonej i octu winnego ziemniaki zyskują zupełnie nowy charakter.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Dodatki zmieniające smak ziemniaków z piekarnika

Ziemniaki z piekarnika są same w sobie pyszne i mają wielu fanów, ale dzięki niewielkiej zmianie, potrafią smakować jeszcze lepiej. Dodanie sody oczyszczonej i octu winnego do wody, w której gotują się ziemniaki, to prosty sposób na poprawienie ich smaku i wyglądu. Soda sprawia, że zewnętrzna warstwa ziemniaków lekko się rozpada, dzięki czemu po upieczeniu staje się wyjątkowo chrupiąca.

Ocet działa odwrotnie – wzmacnia środek ziemniaków i sprawia, że nie rozpadają się podczas gotowania. Dzięki temu uzyskasz ziemniaki, które są miękkie w środku, a na zewnątrz mają złocistą, apetyczną skórkę. Ten trik jest łatwy do zastosowania, a efekt naprawdę robi wrażenie – ziemniaki z piekarnika smakują jak z najlepszej restauracji, choć cały sekret tkwi w dwóch łyżkach octu i odrobinie sody.

Przepis na ziemniaki z piekarnika z octem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 50 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu,
  • szczypta soli,
  • pół pęczka koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
  2. Ugotuj ziemniaki przez 7-10 minut w 2 litrach wrzącej wody z 1 łyżeczką sody, szczyptą soli i 2 łyżkami octu winnego – ziemniaki powinny być miękkie, ale nie rozpadające się.
  3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  4. Jeśli używasz przypraw, podgrzej na średnim ogniu olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i rozmarynem, aż czosnek lekko się przyrumieni, po czym przecedź olej przez sito.
  5. Odcedzone ziemniaki odstaw na kilka minut, by odparowały, następnie wymieszaj je delikatnie z przyprawionym olejem i szczyptą soli – zewnętrzna warstwa powinna lekko się pokruszyć.
  6. Rozłóż ziemniaki równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30-40 minut w 200 stopniach Celsjusza, mieszając co 10 minut, aż będą złociste i chrupiące z każdej strony.
  7. Posiekaj drobno pół pęczka koperku i posyp nim gotowe ziemniaki.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser