Zanurzam w cieście i kładę na patelni. Znikają z talerza szybciej niż racuchy

Przez cały czerwiec w parkach, ogrodach, a zwłaszcza na skraju lasów krzewy czarnego bzu rozświetlają aromatyczne białe kwiatki. Wystarczy tylko wybrać się na spacer za miasto, by wrócić z koszem pełnym zdrowych i pachnących składników na syrop, galaretkę lub słodkie placuszki – w sam raz na letnią kolację.

Aromat placuszków z kwiatami bzu pieści zmysłyAromat placuszków z kwiatami bzu pieści zmysły
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kwiaty czarnego bzu od lat są znane i stosowane zarówno w tradycyjnej kuchni, jak i medycynie naturalnej. Dzięki zawartości flawanoidów pomagają neutralizować wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia i zapobiegając wielu chorobom przewlekłym. Dodatkowo, wykazują właściwości przeciwwirusowe i bakteriobójcze, co czyni je wartościowym składnikiem w diecie, zwłaszcza w chwili osłabienia organizmu. Zawarte w nich olejki eteryczne pomagają zwalczyć infekcję i uśmierzają ból głowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo

Przetwory z hyćki wracają do łask

Z kwiatów czarnego bzu, które są znane również jako hyćka, można przygotować wiele różnorodnych przetworów. Największą popularnością cieszą się syropy lub nalewki. Nasze babcie wyciągały je w chwilach osłabienia odporności, najczęściej jesienią lub zimą. Ale nie ma co czekać pół roku na skosztowanie takich pyszności. Syrop z kwiatów czarnego bzu rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do letniej lemoniady, a także do polania gofrów, lodów czy naleśników.

Nieco mniej znane są dżemy lub galaretki z kwiatów czarnego bzu, ale również one zachwycają głębokim smakiem i stanowią ciekawy dodatek do deserów lub świeżego pieczywa. Z hyćki można zrobić także domowe wino, które zachwyca charakterystycznym aromatem.

Przepis na placuszki z kwiatami czarnego bzu

Placuszki możesz zrobić na dwa sposoby – obierając kwiatki z gałązek lub pozostawiając je na baldachach. Drobne gałązki czarnego bzu nie są trujące, ale najwięcej aromatu i właściwości odżywczych znajduje się w białych kwiatach.

Placuszki z kwiatami bzu pozostawionymi na bladachach
Placuszki z kwiatami bzu pozostawionymi na bladachach © Adobe Stock

Składniki:

  • 10-15 baldachów z kwiatami czarnego bzu,
  • 200 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 100 ml wody gazowanej,
  • 100 ml mleka,
  • szczypta soli i cukru,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mleko, wodę, jajko, sól i cukier.
  2. Dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto, po czym odstaw na 30 minut.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
  4. Zanurz baldachy kwiatów w cieście i smaż na złoty kolor.
  5. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa