Zanurzam w cieście i kładę na patelni. Znikają z talerza szybciej niż racuchy

Przez cały czerwiec w parkach, ogrodach, a zwłaszcza na skraju lasów krzewy czarnego bzu rozświetlają aromatyczne białe kwiatki. Wystarczy tylko wybrać się na spacer za miasto, by wrócić z koszem pełnym zdrowych i pachnących składników na syrop, galaretkę lub słodkie placuszki – w sam raz na letnią kolację.

Aromat placuszków z kwiatami bzu pieści zmysłyAromat placuszków z kwiatami bzu pieści zmysły
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kwiaty czarnego bzu od lat są znane i stosowane zarówno w tradycyjnej kuchni, jak i medycynie naturalnej. Dzięki zawartości flawanoidów pomagają neutralizować wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia i zapobiegając wielu chorobom przewlekłym. Dodatkowo, wykazują właściwości przeciwwirusowe i bakteriobójcze, co czyni je wartościowym składnikiem w diecie, zwłaszcza w chwili osłabienia organizmu. Zawarte w nich olejki eteryczne pomagają zwalczyć infekcję i uśmierzają ból głowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo

Przetwory z hyćki wracają do łask

Z kwiatów czarnego bzu, które są znane również jako hyćka, można przygotować wiele różnorodnych przetworów. Największą popularnością cieszą się syropy lub nalewki. Nasze babcie wyciągały je w chwilach osłabienia odporności, najczęściej jesienią lub zimą. Ale nie ma co czekać pół roku na skosztowanie takich pyszności. Syrop z kwiatów czarnego bzu rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do letniej lemoniady, a także do polania gofrów, lodów czy naleśników.

Nieco mniej znane są dżemy lub galaretki z kwiatów czarnego bzu, ale również one zachwycają głębokim smakiem i stanowią ciekawy dodatek do deserów lub świeżego pieczywa. Z hyćki można zrobić także domowe wino, które zachwyca charakterystycznym aromatem.

Przepis na placuszki z kwiatami czarnego bzu

Placuszki możesz zrobić na dwa sposoby – obierając kwiatki z gałązek lub pozostawiając je na baldachach. Drobne gałązki czarnego bzu nie są trujące, ale najwięcej aromatu i właściwości odżywczych znajduje się w białych kwiatach.

Placuszki z kwiatami bzu pozostawionymi na bladachach
Placuszki z kwiatami bzu pozostawionymi na bladachach © Adobe Stock

Składniki:

  • 10-15 baldachów z kwiatami czarnego bzu,
  • 200 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 100 ml wody gazowanej,
  • 100 ml mleka,
  • szczypta soli i cukru,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mleko, wodę, jajko, sól i cukier.
  2. Dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto, po czym odstaw na 30 minut.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
  4. Zanurz baldachy kwiatów w cieście i smaż na złoty kolor.
  5. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka