Zanurzam w cieście i kładę na patelni. Znikają z talerza szybciej niż racuchy
Przez cały czerwiec w parkach, ogrodach, a zwłaszcza na skraju lasów krzewy czarnego bzu rozświetlają aromatyczne białe kwiatki. Wystarczy tylko wybrać się na spacer za miasto, by wrócić z koszem pełnym zdrowych i pachnących składników na syrop, galaretkę lub słodkie placuszki – w sam raz na letnią kolację.
Kwiaty czarnego bzu od lat są znane i stosowane zarówno w tradycyjnej kuchni, jak i medycynie naturalnej. Dzięki zawartości flawanoidów pomagają neutralizować wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia i zapobiegając wielu chorobom przewlekłym. Dodatkowo, wykazują właściwości przeciwwirusowe i bakteriobójcze, co czyni je wartościowym składnikiem w diecie, zwłaszcza w chwili osłabienia organizmu. Zawarte w nich olejki eteryczne pomagają zwalczyć infekcję i uśmierzają ból głowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo
Przetwory z hyćki wracają do łask
Z kwiatów czarnego bzu, które są znane również jako hyćka, można przygotować wiele różnorodnych przetworów. Największą popularnością cieszą się syropy lub nalewki. Nasze babcie wyciągały je w chwilach osłabienia odporności, najczęściej jesienią lub zimą. Ale nie ma co czekać pół roku na skosztowanie takich pyszności. Syrop z kwiatów czarnego bzu rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do letniej lemoniady, a także do polania gofrów, lodów czy naleśników.
Nieco mniej znane są dżemy lub galaretki z kwiatów czarnego bzu, ale również one zachwycają głębokim smakiem i stanowią ciekawy dodatek do deserów lub świeżego pieczywa. Z hyćki można zrobić także domowe wino, które zachwyca charakterystycznym aromatem.
Przepis na placuszki z kwiatami czarnego bzu
Placuszki możesz zrobić na dwa sposoby – obierając kwiatki z gałązek lub pozostawiając je na baldachach. Drobne gałązki czarnego bzu nie są trujące, ale najwięcej aromatu i właściwości odżywczych znajduje się w białych kwiatach.
Składniki:
- 10-15 baldachów z kwiatami czarnego bzu,
- 200 g mąki,
- 2 jajka,
- 100 ml wody gazowanej,
- 100 ml mleka,
- szczypta soli i cukru,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mleko, wodę, jajko, sól i cukier.
- Dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto, po czym odstaw na 30 minut.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
- Zanurz baldachy kwiatów w cieście i smaż na złoty kolor.
- Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.