Zanurzam w cieście i kładę na patelni. Znikają z talerza szybciej niż racuchy

Przez cały czerwiec w parkach, ogrodach, a zwłaszcza na skraju lasów krzewy czarnego bzu rozświetlają aromatyczne białe kwiatki. Wystarczy tylko wybrać się na spacer za miasto, by wrócić z koszem pełnym zdrowych i pachnących składników na syrop, galaretkę lub słodkie placuszki – w sam raz na letnią kolację.

Aromat placuszków z kwiatami bzu pieści zmysłyAromat placuszków z kwiatami bzu pieści zmysły
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kwiaty czarnego bzu od lat są znane i stosowane zarówno w tradycyjnej kuchni, jak i medycynie naturalnej. Dzięki zawartości flawanoidów pomagają neutralizować wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia i zapobiegając wielu chorobom przewlekłym. Dodatkowo, wykazują właściwości przeciwwirusowe i bakteriobójcze, co czyni je wartościowym składnikiem w diecie, zwłaszcza w chwili osłabienia organizmu. Zawarte w nich olejki eteryczne pomagają zwalczyć infekcję i uśmierzają ból głowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo

Przetwory z hyćki wracają do łask

Z kwiatów czarnego bzu, które są znane również jako hyćka, można przygotować wiele różnorodnych przetworów. Największą popularnością cieszą się syropy lub nalewki. Nasze babcie wyciągały je w chwilach osłabienia odporności, najczęściej jesienią lub zimą. Ale nie ma co czekać pół roku na skosztowanie takich pyszności. Syrop z kwiatów czarnego bzu rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do letniej lemoniady, a także do polania gofrów, lodów czy naleśników.

Nieco mniej znane są dżemy lub galaretki z kwiatów czarnego bzu, ale również one zachwycają głębokim smakiem i stanowią ciekawy dodatek do deserów lub świeżego pieczywa. Z hyćki można zrobić także domowe wino, które zachwyca charakterystycznym aromatem.

Przepis na placuszki z kwiatami czarnego bzu

Placuszki możesz zrobić na dwa sposoby – obierając kwiatki z gałązek lub pozostawiając je na baldachach. Drobne gałązki czarnego bzu nie są trujące, ale najwięcej aromatu i właściwości odżywczych znajduje się w białych kwiatach.

Placuszki z kwiatami bzu pozostawionymi na bladachach
Placuszki z kwiatami bzu pozostawionymi na bladachach © Adobe Stock

Składniki:

  • 10-15 baldachów z kwiatami czarnego bzu,
  • 200 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 100 ml wody gazowanej,
  • 100 ml mleka,
  • szczypta soli i cukru,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mleko, wodę, jajko, sól i cukier.
  2. Dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto, po czym odstaw na 30 minut.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
  4. Zanurz baldachy kwiatów w cieście i smaż na złoty kolor.
  5. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu