Zanurzam w cieście i smażę. W mig mam deser jak z chińskiej restauracji

Chociaż chińskie knajpy raczej nie opierają się na deserach, to w niemal każdej karcie znaleźć można jedną pozycję. Kultowy przysmak odtworzysz w swojej kuchni, bez konieczności sięgania po ulotkę z pobliskiej restauracji.

Banany w cieścieBanany w cieście
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To deser bardzo prosty, bo tak naprawdę już sama nazwa zdradza wszystkie składniki. Banany w cieście przygotujesz ekspresowo, zanurzając kawałki owoców w gęstej masie. Nie potrzeba do tego żadnych magicznych składników czy filipińskich bananów. Trochę kreatywności, chwila smażenia i gotowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka z konfitowanym żółtkiem

Chrupiące banany w cieście

Jeśli zerkniesz na koniec karty w ulubionej azjatyckiej restauracji, to w sekcji deserów najpewniej trafisz na banany w cieście. Nie ma w tym nic zaskakującego, bo są one popularną przekąską uliczną, deserem i częścią lokalnej kuchni w wielu regionach Azji. Zajadają się nimi w Tajlandii, Indonezji czy Chinach. Same banany pojawiają się również pod innymi postaciami w kuchniach Dalekiego Wschodu.

Chrupiące banany w cieście
Chrupiące banany w cieście © Adobe Stock

Banany w cieście to deser, który warto wypróbować, zwłaszcza jeśli jesteś fanem kuchni azjatyckiej. Są proste w przygotowaniu i szybkie, dzięki czemu świetnie sprawdzą się, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego.

Do przygotowania bananów w cieście warto wykorzystać mąkę ryżową, zastępując nią połowę mąki pszennej. Doda to chrupkości.

Składniki:

  • 4 banany,
  • 1 szklanka mąki pszennej (lub pół pszennej i pół ryżowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka miodu,
  • pół szklanki wody,
  • olej do smażenia,
  • miód do polania, cukier puder lub starta czekolada.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. Wodę połącz z miodem i dodawaj stopniowo do mąki, cały czas mieszając. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
  3. Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny.
  4. Banany obierz ze skórki i pokrój na ok. 4-5 cm kawałki.
  5. Każdy kawałek zanurz dokładnie w cieście.
  6. Smaż na patelni z dość głęboką warstwą oleju, aż zaczną się rumienić.
  7. Odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Banany w cieście jak z chińskiej restauracji polej miodem i opcjonalnie posyp sezamem. Możesz je także oprószyć startą czekoladą lub cukrem pudrem albo podać w towarzystwie ulubionych lodów. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje