PrzepisDeseryZanurzam w cieście i smażę. W mig mam deser jak z chińskiej restauracji

Zanurzam w cieście i smażę. W mig mam deser jak z chińskiej restauracji

Chociaż chińskie knajpy raczej nie opierają się na deserach, to w niemal każdej karcie znaleźć można jedną pozycję. Kultowy przysmak odtworzysz w swojej kuchni, bez konieczności sięgania po ulotkę z pobliskiej restauracji.

Banany w cieście
Banany w cieście
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To deser bardzo prosty, bo tak naprawdę już sama nazwa zdradza wszystkie składniki. Banany w cieście przygotujesz ekspresowo, zanurzając kawałki owoców w gęstej masie. Nie potrzeba do tego żadnych magicznych składników czy filipińskich bananów. Trochę kreatywności, chwila smażenia i gotowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka z konfitowanym żółtkiem

Chrupiące banany w cieście

Jeśli zerkniesz na koniec karty w ulubionej azjatyckiej restauracji, to w sekcji deserów najpewniej trafisz na banany w cieście. Nie ma w tym nic zaskakującego, bo są one popularną przekąską uliczną, deserem i częścią lokalnej kuchni w wielu regionach Azji. Zajadają się nimi w Tajlandii, Indonezji czy Chinach. Same banany pojawiają się również pod innymi postaciami w kuchniach Dalekiego Wschodu.

Chrupiące banany w cieście
Chrupiące banany w cieście© Adobe Stock

Banany w cieście to deser, który warto wypróbować, zwłaszcza jeśli jesteś fanem kuchni azjatyckiej. Są proste w przygotowaniu i szybkie, dzięki czemu świetnie sprawdzą się, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego.

Do przygotowania bananów w cieście warto wykorzystać mąkę ryżową, zastępując nią połowę mąki pszennej. Doda to chrupkości.

Składniki:

  • 4 banany,
  • 1 szklanka mąki pszennej (lub pół pszennej i pół ryżowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka miodu,
  • pół szklanki wody,
  • olej do smażenia,
  • miód do polania, cukier puder lub starta czekolada.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. Wodę połącz z miodem i dodawaj stopniowo do mąki, cały czas mieszając. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
  3. Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny.
  4. Banany obierz ze skórki i pokrój na ok. 4-5 cm kawałki.
  5. Każdy kawałek zanurz dokładnie w cieście.
  6. Smaż na patelni z dość głęboką warstwą oleju, aż zaczną się rumienić.
  7. Odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Banany w cieście jak z chińskiej restauracji polej miodem i opcjonalnie posyp sezamem. Możesz je także oprószyć startą czekoladą lub cukrem pudrem albo podać w towarzystwie ulubionych lodów. Smacznego!

przepisbananysmażone banany

Wybrane dla Ciebie