Zanurzam w cieście i smażę. W mig mam deser jak z chińskiej restauracji
Chociaż chińskie knajpy raczej nie opierają się na deserach, to w niemal każdej karcie znaleźć można jedną pozycję. Kultowy przysmak odtworzysz w swojej kuchni, bez konieczności sięgania po ulotkę z pobliskiej restauracji.
To deser bardzo prosty, bo tak naprawdę już sama nazwa zdradza wszystkie składniki. Banany w cieście przygotujesz ekspresowo, zanurzając kawałki owoców w gęstej masie. Nie potrzeba do tego żadnych magicznych składników czy filipińskich bananów. Trochę kreatywności, chwila smażenia i gotowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kanapka z konfitowanym żółtkiem
Chrupiące banany w cieście
Jeśli zerkniesz na koniec karty w ulubionej azjatyckiej restauracji, to w sekcji deserów najpewniej trafisz na banany w cieście. Nie ma w tym nic zaskakującego, bo są one popularną przekąską uliczną, deserem i częścią lokalnej kuchni w wielu regionach Azji. Zajadają się nimi w Tajlandii, Indonezji czy Chinach. Same banany pojawiają się również pod innymi postaciami w kuchniach Dalekiego Wschodu.
Banany w cieście to deser, który warto wypróbować, zwłaszcza jeśli jesteś fanem kuchni azjatyckiej. Są proste w przygotowaniu i szybkie, dzięki czemu świetnie sprawdzą się, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego.
Do przygotowania bananów w cieście warto wykorzystać mąkę ryżową, zastępując nią połowę mąki pszennej. Doda to chrupkości.
Składniki:
- 4 banany,
- 1 szklanka mąki pszennej (lub pół pszennej i pół ryżowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka miodu,
- pół szklanki wody,
- olej do smażenia,
- miód do polania, cukier puder lub starta czekolada.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Wodę połącz z miodem i dodawaj stopniowo do mąki, cały czas mieszając. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny.
- Banany obierz ze skórki i pokrój na ok. 4-5 cm kawałki.
- Każdy kawałek zanurz dokładnie w cieście.
- Smaż na patelni z dość głęboką warstwą oleju, aż zaczną się rumienić.
- Odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Banany w cieście jak z chińskiej restauracji polej miodem i opcjonalnie posyp sezamem. Możesz je także oprószyć startą czekoladą lub cukrem pudrem albo podać w towarzystwie ulubionych lodów. Smacznego!