Pyszna Casablanca bez pieczenia. Goście aż zaklaszczą po spróbowaniu
Kiedy na stole pojawia się Casablanca, wszystkie serniki i jabłeczniki mogą się schować. Pyszny deser bez pieczenia szybko oczaruje gości.
Jeśli martwisz się, że ciasto opadnie lub po rozkrojeniu okaże się być rozczarowującym zakalcem, desery bez pieczenia sprawią, że twoje obawy szybko znikną. Casablanca to przepis, w którym nie musisz nawet myśleć o pieczeniu. Kremowa warstwa budyniowa, lekka pianka śmietankowa i kajmak to trio, które szybko podbije podniebienia gości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Toskańska zupa z tortellini - zastąpi dwudaniowy obiad
Ciasto Casablanca bez pieczenia
To deser, który urzeka smakiem już od pierwszego kęsa. Słodkie warstwy kremów, przełamane lekko kwaśnym dżemem porzeczkowym świetnie komponują się z herbatnikowym spodem i posypką z prażonych pestek słonecznika. Ciasto Casablanca to deser idealny na specjalne okazje, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je również na zwykły podwieczorek.
Chociaż samo przygotowanie tego ciasta nie jest trudne, to trzeba zaplanować je odpowiednio wcześnie. Jak na deser bez pieczenia przystało, musi spędzić trochę czasu w lodówce, zanim trafi na talerzyk. Smak wynagradza jednak oczekiwanie.
Składniki:
- 450 g herbatników kakaowych,
- dżem porzeczkowy.
Krem budyniowy:
- 3 budynie waniliowe bez cukru,
- 3 płaskie łyżki kakao,
- 1,1 l mleka,
- 150 g masła,
- 4 łyżki cukru.
- 350 g masy kajmakowej.
Pianka:
- 400 g śmietanki kremówki,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 2 łyżeczki cukru pudru.
Posypka:
- 150 g ziaren słonecznika,
- 1,5 łyżki masła,
- 1,5 łyżki cukru pudru,
- kilka kostek ciemnej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Blaszkę o wymiarach około 36x25cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż warstwę herbatników i posmaruj dżemem porzeczkowym.
- Przygotuj masę budyniową. Połowę mleka wlej do garnka i podgrzej razem z cukrem i masłem. Gdy masło się rozpuści, dosyp kakao i wymieszaj.
- Do pozostałej części dodaj proszek budyniowy i dokładnie wymieszaj.
- Wlej do podgrzanego mleka i gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń.
- Wylej gorący budyń na herbatniki.
- Po kilku minutach przykryj jeszcze ciepły budyń kolejną warstwą herbatników i odstaw do przestudzenia.
- Na herbatniki wyłóż masę kajmakową.
- Przygotuj posypję. Masło rozpuść z cukrem na patelni i wrzuć słonecznik. Podsmażaj, aż ziarenka się zarumienią. Rób to na małym ogniu, aby nie spalić słonecznika.
- Żelatynę zalej ok. 1/4 szklanki wody i odstaw do napęcznienia.
- W międzyczasie ubij śmietankę.
- Napęczniałą żelatynę rozpuść na parze i delikatnie ubij.
- Dodaj kilka łyżeczek ubitej śmietany i wymieszaj.
- Połącz żelatynę z pozostałą śmietaną i odstaw na chwilę, aż zacznie nieco tężeć.
- Śmietankową masę wylej do blaszki.
- Posyp całość prażonym słonecznikiem i startą czekoladą.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki na przynajmniej cztery godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!