Sernik opada za każdym razem? To przez jeden błąd

Twój sernik opada za każdym razem po upieczeniu? I nie znasz przyczyny? Prawdopodobnie popełniasz podstawowy błąd, który łatwo wyeliminować. Jeśli to zrobisz, na twoim stole już zawsze pojawi się puszysty niczym chmurka sernik domowej roboty.

ObrazekSernik domowej roboty/źródło: Nailia Schwarz/Adobe Stock
Marzena Pęcak
SKOMENTUJ

Sernik to jedno z najbardziej popularnych ciast w naszym kraju. Jest to genialny wypiek, który sprawdzi się świetnie na wiele okazji. Czy to jako świąteczny wypiek z kajmakiem i makiem, niedzielny deser na szybko, czy w końcu coś słodkiego do kawy, kiedy odwiedzą nas znajomi. Możliwości jest cała masa!

I choć mogłoby wydawać się w teorii, że zrobienie sernika domowej roboty nie jest wcale trudne, kiedy przychodzi do praktyki, to pojawiają się poważne problemy. Niby robisz wszystko zgodnie z przepisem i masz produkty dobrej jakości, a sernik po upieczeniu i tak opada. Co więcej, staje się zbity. Z jego puszystości i delikatności nie zostaje zupełnie nic. Na szczęście wiem, jak to naprawić!

Nie musisz rezygnować z sernika!

Nawet jeśli zaliczyłeś kilka wpadek z pieczeniem sernika, nie musisz się poddawać i z niego zrezygnować. Przeczytaj ten artykuł do końca i sprawdź, czy nie popełniasz podstawowego błędu. Uwierz mi na słowo, wystarczy naprawdę niewiele, aby sernik wyszedł idealny pod każdym względem. Zaczynamy!

Obrazek
Sernik wcale nie musi opadać po upieczeniu/źródło: pierre a pierre/Adobe Stock

Co zrobić, aby sernik nie opadł?

Jeśli chodzi o wypieki, to moją wyrocznią w tym temacie jest starsza siostra, która co niedzielę piecze pyszne domowe ciasta. Kiedy więc zdarzyło mi się kilka razy, że sernik po pieczeniu oklapł, wiedziałam do kogo udać się po pomoc. I oczywiście się nie zawiodłam. Usiadłyśmy razem przy kawie i zaczęłyśmy analizować sytuację.

Produkty i proporcje były w porządku. Oczywiście wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, a sernik po upieczeniu odpoczął w wyłączonym piekarniku, zanim całkowicie go wyjęłam. O opadnięciu sernika pod wpływem zmian temperatury nie mogło być więc mowy. Szukałyśmy dalej. W końcu moja siostra zapytała się, w jaki sposób dodałam jajka. No i znalazłyśmy problem. Okazało się, że ubijanie białek na puszystą pianę może i sprawdza się przy biszkopcie, ale nie przy serniku.

Przy sernikach długie ubijanie i rozdzielanie białek od żółtek nie ma sensu. Składniki miksujemy krótko, do chwili połączenia i od razu bierzemy się za pieczenie. I to wszystko. Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę mała modyfikacja. Co więcej, to tak naprawdę spore uproszczenie, bo oddzielenie żółtek od białek i później ubicie ich na sztywną pianę, jest czasochłonne.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Siostra doradziła mi, że jeśli chce mieć 100 proc. pewność, że sernik nie opadnie po wyjęciu z piekarnika, najlepiej piec go w kąpieli wodnej. Co więcej, wykorzystując tę metodę, masz jednocześnie gwarancję, że sernik na pewno brzydko nie popęka.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku