Sernik opada za każdym razem? To przez jeden błąd

Twój sernik opada za każdym razem po upieczeniu? I nie znasz przyczyny? Prawdopodobnie popełniasz podstawowy błąd, który łatwo wyeliminować. Jeśli to zrobisz, na twoim stole już zawsze pojawi się puszysty niczym chmurka sernik domowej roboty.

ObrazekSernik domowej roboty/źródło: Nailia Schwarz/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Sernik to jedno z najbardziej popularnych ciast w naszym kraju. Jest to genialny wypiek, który sprawdzi się świetnie na wiele okazji. Czy to jako świąteczny wypiek z kajmakiem i makiem, niedzielny deser na szybko, czy w końcu coś słodkiego do kawy, kiedy odwiedzą nas znajomi. Możliwości jest cała masa!

I choć mogłoby wydawać się w teorii, że zrobienie sernika domowej roboty nie jest wcale trudne, kiedy przychodzi do praktyki, to pojawiają się poważne problemy. Niby robisz wszystko zgodnie z przepisem i masz produkty dobrej jakości, a sernik po upieczeniu i tak opada. Co więcej, staje się zbity. Z jego puszystości i delikatności nie zostaje zupełnie nic. Na szczęście wiem, jak to naprawić!

Nie musisz rezygnować z sernika!

Nawet jeśli zaliczyłeś kilka wpadek z pieczeniem sernika, nie musisz się poddawać i z niego zrezygnować. Przeczytaj ten artykuł do końca i sprawdź, czy nie popełniasz podstawowego błędu. Uwierz mi na słowo, wystarczy naprawdę niewiele, aby sernik wyszedł idealny pod każdym względem. Zaczynamy!

Obrazek
Sernik wcale nie musi opadać po upieczeniu/źródło: pierre a pierre/Adobe Stock

Co zrobić, aby sernik nie opadł?

Jeśli chodzi o wypieki, to moją wyrocznią w tym temacie jest starsza siostra, która co niedzielę piecze pyszne domowe ciasta. Kiedy więc zdarzyło mi się kilka razy, że sernik po pieczeniu oklapł, wiedziałam do kogo udać się po pomoc. I oczywiście się nie zawiodłam. Usiadłyśmy razem przy kawie i zaczęłyśmy analizować sytuację.

Produkty i proporcje były w porządku. Oczywiście wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, a sernik po upieczeniu odpoczął w wyłączonym piekarniku, zanim całkowicie go wyjęłam. O opadnięciu sernika pod wpływem zmian temperatury nie mogło być więc mowy. Szukałyśmy dalej. W końcu moja siostra zapytała się, w jaki sposób dodałam jajka. No i znalazłyśmy problem. Okazało się, że ubijanie białek na puszystą pianę może i sprawdza się przy biszkopcie, ale nie przy serniku.

Przy sernikach długie ubijanie i rozdzielanie białek od żółtek nie ma sensu. Składniki miksujemy krótko, do chwili połączenia i od razu bierzemy się za pieczenie. I to wszystko. Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę mała modyfikacja. Co więcej, to tak naprawdę spore uproszczenie, bo oddzielenie żółtek od białek i później ubicie ich na sztywną pianę, jest czasochłonne.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Siostra doradziła mi, że jeśli chce mieć 100 proc. pewność, że sernik nie opadnie po wyjęciu z piekarnika, najlepiej piec go w kąpieli wodnej. Co więcej, wykorzystując tę metodę, masz jednocześnie gwarancję, że sernik na pewno brzydko nie popęka.

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥