PrzepisZanurzam w cieście i wrzucam na gorący olej. Takich pieczarek nie powstydzi się nawet Magda Gessler

Zanurzam w cieście i wrzucam na gorący olej. Takich pieczarek nie powstydzi się nawet Magda Gessler

Pieczarki są popularnym składnikiem wielu potraw. Wierne towarzyszki mięsnych dodatków świetnie sprawdzają się w sosach i gulaszach, jednak rzadko odgrywają pierwsze skrzypce. Tymczasem okazuje się, że wystarczy odrobina fantazji, aby nadać im niecodziennego wyrazu. Ta przekąska z pieczarkami w roli głównej powstanie w niecałe 10 minut.

Pieczarki smażone w cieście świetnie smakują z sosem czosnkowym
Pieczarki smażone w cieście świetnie smakują z sosem czosnkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Potrawy smażone w głębokim tłuszczu nie powinny być spożywane codziennie. Tłuste przekąski powodują wzrost cholesterolu, obciążają serce i wątrobę. Jednak jeśli sięgasz po nie raz na jakiś czas, twój organizm powinien sobie z tym poradzić, o ile jest zdrowy i w dobrej kondycji. Kiedy jeśli nie w karnawale masz sobie pozwolić na chwilową dyspensę?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawiają się faszerowane pieczarki, każdy jest nimi zachwycony

Przepis inspirowany kuchnią Magdy Gessler

Magda Gessler, znana restauratorka i autorka przepisów kulinarnych, nie boi się eksperymentów w kuchni. Inspirując się jej przepisami, możesz stworzyć nietypowe wariacje na temat pieczarek smażonych w cieście. Spróbuj dodać do ciasta trochę pieczonego czosnku lub drobno posiekanych suszonych pomidorów. Zobaczysz, że wzbogacone w ten sposób pieczarki, wzbudzą podziw gości.

Chociaż klasyczne pieczarki w cieście są smaczne i proste do przygotowania, istnieje wiele sposobów na ich urozmaicenie. Możesz dodać do ciasta odrobinę przyprawy curry lub papryki jalapeño, aby nadać im więcej charakteru i ostrości. Jeśli preferujesz bardziej stonowaną wersję, spróbuj z domieszką ziół, na przykład pietruszki czy szczypiorku, które nie tylko dodadzą koloru, ale też orzeźwienia.

Jak podawać pieczarki smażone w cieście?

Pieczarki w cieście naleśnikowym można podawać na różne sposoby, dzięki czemu zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Doskonale komponują się z sosem czosnkowym lub tzatziki – te lekkie dipy dodają im świeżych nut i nieco łagodzą ciężar smażonej potrawy. Pieczarki możesz także podać jako dodatek do sałatki z rukoli i pomidorków cherry.

Lubisz dania kuchni meksykańskiej? Podaj pieczarki z dipem z awokado i limonki lub pikantnym sosem mango. Pamiętaj, że dobry przepis to taki, który pozwala ci na twórcze interpretacje i dopasowanie do twojego gustu.

Przepis na pieczarki w cieście naleśnikowym

Małe pieczarki możesz przygotować w całości. Większe – pokrój na połówki lub ćwiartki.

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 200 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 100 g mąki pszennej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Umyj pieczarki i osusz na ręczniku kuchennym. Nie musisz ich obierać.
  2. W misce wymieszaj jajka z mąką i mlekiem. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  3. W garnku rozgrzej olej. Zanim zaczniesz wrzucać pieczarki, sprawdź, czy ma odpowiednią temperaturę – w tym celu upuść na rozgrzany olej kropelkę wody.
  4. Po kolei zanurzaj pieczarki w cieście naleśnikowym i ostrożnie kładź do garnka z olejem.
  5. Smaż na złoty kolor, obracając, aby usmażyły się równomiernie.
  6. Wyjmij na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
pieczarki smażoneciasto naleśnikoweprzekąska

Wybrane dla Ciebie