Lewandowska nie robi klasycznej jajecznicy, stawia na coś nieprawdopodobnie lepszego. Śniadanie godne mistrza

Zapiekane jajka w towarzystwie szynki parmeńskiej to pyszna alternatywa dla jajecznicy. Anna Lewandowska serwuje je w towarzystwie lekkiej warzywnej sałatki. Pokochasz te śniadanie już od pierwszego kęsa!

Obrazek
Ewa

Przepis Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska to znana polska sportsmenka, dietetyczka i bizneswoman. Żona najpopularniejszego polskiego piłkarza od lat zajmuje się promowaniem zdrowego odżywiania i zbilansowanej diety. Produkuje własne przekąski w zdrowym wydaniu, otworzyła również catering dietetyczny z dietą pudełkową według jej zaleceń. Poza tym na swoim blogu oraz instagramowym koncie niejednokrotnie Anna Lewandowska dzieli się bezpłatnie swoimi przepisami. Jednym z nich są pyszne jajka, które będą świetną alternatywą dla oklepanej już jajecznicy.

Zapiekane jajka z szynką parmeńską

Składniki:

  • 3 jaja z wolnego wybiegu
  • 3 plasterki szynki długo dojrzewającej
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: odrobina startego sera

Sałatka:

  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 3 suszone pomidory w oleju
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania:

Zrobienie takich jajek jest wbrew pozorom naprawdę proste i szybkie. Foremkę do pieczenia babeczek i muffinek wyłóż plasterkami szynki długo dojrzewającej. Świetnie sprawdzi się tutaj szynka parmeńska lub szwarcwaldzka. Jeśli jednak chcesz przygotować to danie w nieco tłustszej wersji, to możesz zamiennie użyć plasterków wędzonego boczku.

Obrazek

Do powstałych koszyczków wbij jaja i dopraw całość solą oraz pieprzem. Możesz dodatkowo posypać jajka odrobiną startego sera mozzarella. Tak przygotowane jajka zapiecz przez około 15 minut w 180°C.

Żeby urozmaicić proste śniadanie i sprawić, aby było bardziej pożywne- podaje je z prostą i lekką sałatką. Szpinak dokładnie umyj i porwij lub posiekaj na mniejsze części. Dodaj paprykę i pomidory pokrojone w niedużą kostkę. Następnie dodaj oliwę i całość wymieszaj.

Zapiekane jajka z szynką podawaj z przygotowaną sałatką. Serwuj je na ciepło. Smacznego!

Obrazek

Zobacz także przepis na naszym kanale na krążek śniadaniowy z bekonem, jajkami i serem. Doskonały sposób na syte rozpoczęcie dnia.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości