Lewandowska nie robi klasycznej jajecznicy, stawia na coś nieprawdopodobnie lepszego. Śniadanie godne mistrza

Zapiekane jajka w towarzystwie szynki parmeńskiej to pyszna alternatywa dla jajecznicy. Anna Lewandowska serwuje je w towarzystwie lekkiej warzywnej sałatki. Pokochasz te śniadanie już od pierwszego kęsa!

Obrazek
Ewa

Przepis Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska to znana polska sportsmenka, dietetyczka i bizneswoman. Żona najpopularniejszego polskiego piłkarza od lat zajmuje się promowaniem zdrowego odżywiania i zbilansowanej diety. Produkuje własne przekąski w zdrowym wydaniu, otworzyła również catering dietetyczny z dietą pudełkową według jej zaleceń. Poza tym na swoim blogu oraz instagramowym koncie niejednokrotnie Anna Lewandowska dzieli się bezpłatnie swoimi przepisami. Jednym z nich są pyszne jajka, które będą świetną alternatywą dla oklepanej już jajecznicy.

Zapiekane jajka z szynką parmeńską

Składniki:

  • 3 jaja z wolnego wybiegu
  • 3 plasterki szynki długo dojrzewającej
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: odrobina startego sera

Sałatka:

  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 3 suszone pomidory w oleju
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania:

Zrobienie takich jajek jest wbrew pozorom naprawdę proste i szybkie. Foremkę do pieczenia babeczek i muffinek wyłóż plasterkami szynki długo dojrzewającej. Świetnie sprawdzi się tutaj szynka parmeńska lub szwarcwaldzka. Jeśli jednak chcesz przygotować to danie w nieco tłustszej wersji, to możesz zamiennie użyć plasterków wędzonego boczku.

Obrazek

Do powstałych koszyczków wbij jaja i dopraw całość solą oraz pieprzem. Możesz dodatkowo posypać jajka odrobiną startego sera mozzarella. Tak przygotowane jajka zapiecz przez około 15 minut w 180°C.

Żeby urozmaicić proste śniadanie i sprawić, aby było bardziej pożywne- podaje je z prostą i lekką sałatką. Szpinak dokładnie umyj i porwij lub posiekaj na mniejsze części. Dodaj paprykę i pomidory pokrojone w niedużą kostkę. Następnie dodaj oliwę i całość wymieszaj.

Zapiekane jajka z szynką podawaj z przygotowaną sałatką. Serwuj je na ciepło. Smacznego!

Obrazek

Zobacz także przepis na naszym kanale na krążek śniadaniowy z bekonem, jajkami i serem. Doskonały sposób na syte rozpoczęcie dnia.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione