Zapomniana zupa wraca do łask. Warto znać ten przepis, gdy portfel świeci pustkami

Wyrażenie zupa z maślanki pewnie niewiele wam mówi. To danie było nazywane "zupą dla biedoty", bo najczęściej przygotowywano ją w ubogich domach. Koniecznie ją przygotuj, chociażby ze względu na smak i obecność wielu tanich oraz zdrowych składników.

Zupa z maślankiZupa z maślanki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SerPhoto
Paulina Hermann

Zupa z maślanki, znana również jako zupa biedoty lub poliwka, to danie, które zyskuje na popularności w czasach, gdy prostota i oszczędność są w cenie. To nie tylko smakowita alternatywa dla tradycyjnych zup, ale także sposób na powrót do kulinarnych korzeni. Ma ona długą historię, a nasze babcie i prababcie chętnie ją gotowały. Poliwka szczególnie "zadomowiła się" na Śląsku i Podkarpaciu. W biedniejszych domach maślankę zastępowano serwatką, a także dodawano chleb i ziemniaki. Co ciekawe, zupa ta była uznawana za danie postne. Wtedy nie dodawano do niej skwarków lub kiełbasy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie wyrzucaj oleju po suszonych pomidorach. Zamień go w najlepszy domowy majonez

Zupa z maślanki - przepis

To danie jest przede wszystkim bogate w białko i wapń, a także niskokaloryczne. Aby przygotować zupę z maślanki, potrzebujesz kilku podstawowych składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni,

Składniki:

  • litr maślanki,
  • 4 ziemniaki,
  • marchew,
  • cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść koperku lub natki pietruszki,
  • łyżkę masła klarowanego,
  • sól i pieprz,
  • kiełbasa lub wędzony boczek (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, a cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie te warzywa podsmaż na maśle, a następnie dodaj do gotujących się i miękkich (koniecznie!) ziemniaków.
  3. Podgrzej maślankę, ale uważaj, by się nie zagotowała i powoli wlewaj ją do garnka.
  4. Całość dopraw solą i pieprzem, gotuj przez około 10 minut na małym ogniu.
  5. Zupa z maślanki najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego koperku lub natki pietruszki. Możesz też dodać podsmażony na patelni wędzony boczek.

Dlaczego zupa z maślanki jest taka dobra?

Zupa z maślanki wpisuje się w filozofię zero waste. To idealny sposób na maksymalne wykorzystanie składników, które mamy w domu. Tworzymy dzięki temu pyszne i pożywne danie, nie dopuszczając do tego, by cokolwiek się zmarnowało. Dzięki swojej prostocie zupa dla biedoty pozwala na kreatywne wykorzystanie resztek z lodówki i ratuje nas w czasie, gdy portfel świeci pustkami. Oprócz tego, szczególnie gdy pominie się mięsny dodatek, ma niewiele kalorii, więc bez problemu może trafić do menu osób dbających o linię. Mało tego, zupa biedoty zawiera także probiotyki, które wspomagają zdrowie układu pokarmowego. Obecność warzyw sprawia, że danie zawiera błonnik oraz mnóstwo witamin i minerałów, które są niezbędne dla funkcjonowania naszego organizmu.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat