Zapomniana zupa wraca do łask. Warto znać ten przepis, gdy portfel świeci pustkami

Wyrażenie zupa z maślanki pewnie niewiele wam mówi. To danie było nazywane "zupą dla biedoty", bo najczęściej przygotowywano ją w ubogich domach. Koniecznie ją przygotuj, chociażby ze względu na smak i obecność wielu tanich oraz zdrowych składników.

Zupa z maślankiZupa z maślanki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SerPhoto
Paulina Hermann

Zupa z maślanki, znana również jako zupa biedoty lub poliwka, to danie, które zyskuje na popularności w czasach, gdy prostota i oszczędność są w cenie. To nie tylko smakowita alternatywa dla tradycyjnych zup, ale także sposób na powrót do kulinarnych korzeni. Ma ona długą historię, a nasze babcie i prababcie chętnie ją gotowały. Poliwka szczególnie "zadomowiła się" na Śląsku i Podkarpaciu. W biedniejszych domach maślankę zastępowano serwatką, a także dodawano chleb i ziemniaki. Co ciekawe, zupa ta była uznawana za danie postne. Wtedy nie dodawano do niej skwarków lub kiełbasy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie wyrzucaj oleju po suszonych pomidorach. Zamień go w najlepszy domowy majonez

Zupa z maślanki - przepis

To danie jest przede wszystkim bogate w białko i wapń, a także niskokaloryczne. Aby przygotować zupę z maślanki, potrzebujesz kilku podstawowych składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni,

Składniki:

  • litr maślanki,
  • 4 ziemniaki,
  • marchew,
  • cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść koperku lub natki pietruszki,
  • łyżkę masła klarowanego,
  • sól i pieprz,
  • kiełbasa lub wędzony boczek (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, a cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie te warzywa podsmaż na maśle, a następnie dodaj do gotujących się i miękkich (koniecznie!) ziemniaków.
  3. Podgrzej maślankę, ale uważaj, by się nie zagotowała i powoli wlewaj ją do garnka.
  4. Całość dopraw solą i pieprzem, gotuj przez około 10 minut na małym ogniu.
  5. Zupa z maślanki najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego koperku lub natki pietruszki. Możesz też dodać podsmażony na patelni wędzony boczek.

Dlaczego zupa z maślanki jest taka dobra?

Zupa z maślanki wpisuje się w filozofię zero waste. To idealny sposób na maksymalne wykorzystanie składników, które mamy w domu. Tworzymy dzięki temu pyszne i pożywne danie, nie dopuszczając do tego, by cokolwiek się zmarnowało. Dzięki swojej prostocie zupa dla biedoty pozwala na kreatywne wykorzystanie resztek z lodówki i ratuje nas w czasie, gdy portfel świeci pustkami. Oprócz tego, szczególnie gdy pominie się mięsny dodatek, ma niewiele kalorii, więc bez problemu może trafić do menu osób dbających o linię. Mało tego, zupa biedoty zawiera także probiotyki, które wspomagają zdrowie układu pokarmowego. Obecność warzyw sprawia, że danie zawiera błonnik oraz mnóstwo witamin i minerałów, które są niezbędne dla funkcjonowania naszego organizmu.

Wybrane dla Ciebie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟