Zapomniana zupa wraca do łask. Warto znać ten przepis, gdy portfel świeci pustkami
Wyrażenie zupa z maślanki pewnie niewiele wam mówi. To danie było nazywane "zupą dla biedoty", bo najczęściej przygotowywano ją w ubogich domach. Koniecznie ją przygotuj, chociażby ze względu na smak i obecność wielu tanich oraz zdrowych składników.
Zupa z maślanki, znana również jako zupa biedoty lub poliwka, to danie, które zyskuje na popularności w czasach, gdy prostota i oszczędność są w cenie. To nie tylko smakowita alternatywa dla tradycyjnych zup, ale także sposób na powrót do kulinarnych korzeni. Ma ona długą historię, a nasze babcie i prababcie chętnie ją gotowały. Poliwka szczególnie "zadomowiła się" na Śląsku i Podkarpaciu. W biedniejszych domach maślankę zastępowano serwatką, a także dodawano chleb i ziemniaki. Co ciekawe, zupa ta była uznawana za danie postne. Wtedy nie dodawano do niej skwarków lub kiełbasy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie wyrzucaj oleju po suszonych pomidorach. Zamień go w najlepszy domowy majonez
Zupa z maślanki - przepis
To danie jest przede wszystkim bogate w białko i wapń, a także niskokaloryczne. Aby przygotować zupę z maślanki, potrzebujesz kilku podstawowych składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni,
Składniki:
- litr maślanki,
- 4 ziemniaki,
- marchew,
- cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- garść koperku lub natki pietruszki,
- łyżkę masła klarowanego,
- sól i pieprz,
- kiełbasa lub wędzony boczek (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, a cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie te warzywa podsmaż na maśle, a następnie dodaj do gotujących się i miękkich (koniecznie!) ziemniaków.
- Podgrzej maślankę, ale uważaj, by się nie zagotowała i powoli wlewaj ją do garnka.
- Całość dopraw solą i pieprzem, gotuj przez około 10 minut na małym ogniu.
- Zupa z maślanki najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego koperku lub natki pietruszki. Możesz też dodać podsmażony na patelni wędzony boczek.
Dlaczego zupa z maślanki jest taka dobra?
Zupa z maślanki wpisuje się w filozofię zero waste. To idealny sposób na maksymalne wykorzystanie składników, które mamy w domu. Tworzymy dzięki temu pyszne i pożywne danie, nie dopuszczając do tego, by cokolwiek się zmarnowało. Dzięki swojej prostocie zupa dla biedoty pozwala na kreatywne wykorzystanie resztek z lodówki i ratuje nas w czasie, gdy portfel świeci pustkami. Oprócz tego, szczególnie gdy pominie się mięsny dodatek, ma niewiele kalorii, więc bez problemu może trafić do menu osób dbających o linię. Mało tego, zupa biedoty zawiera także probiotyki, które wspomagają zdrowie układu pokarmowego. Obecność warzyw sprawia, że danie zawiera błonnik oraz mnóstwo witamin i minerałów, które są niezbędne dla funkcjonowania naszego organizmu.