WAŻNE
TERAZ

To w ich dom uderzyły szczątki drona. "Przez okno patrzę: leci dach"

Zapomniany deser w nowej odsłonie. Pod chrupiącą skorupką jest aksamitny krem i pyszne owoce

Kogel-mogel to prawdziwy klasyk polskich deserów. Nie dość, że niezwykle szybki, to do tego smaczny i wykonany ze składników, które każdy ma pod ręką. Dodatek świeżych owoców może świetnie podrasować jego smak, nadając mu lekkości i owocowej świeżości.

DeserDeser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Klasyczny kogel-mogel to prosty i pyszny deser, ale wystarczy dodać kilka owoców i zapiec go w piekarniku, by zamienił się w coś jeszcze lepszego. Lekko ciepły, owocowy i puszysty – to nowa odsłona dobrze znanego smaku.

Na co trzeba zwracać uwagę?

Żółtko i cukier to dwa składniki, które stanowią podstawę polskiego deseru. Żółtka ubijamy się z cukrem na puszystą, jasną masę — niekiedy trwa to długo, aby uzyskać idealną konsystencję. W klasycznej wersji deseru żółtka nie są poddawane obróbce termicznej, co może budzić niepokój ze względu na ryzyko zakażenia salmonellą. Aby zminimalizować prawdopodobieństwo zachorowania, wystarczy upewnić się, że żółtka są świeże i pochodzą od sprawdzonego dostawcy. Najbezpieczniej jest użyć jaj pasteryzowanych, które można spożywać na surowo. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Pamiętaj, żeby nie wyrzucać białek niewykorzystanych podczas kogla-mogla. Są bardzo zdrowe i możesz wykorzystać je do innych przepisów.

Jakie owoce wybrać?

Do kogla-mogla najlepiej sprawdzą się kwaśne owoce, które balansują wyraźnie słodki smak kogla-mogla. Dobrym wyborem będą truskawki, borówki czy porzeczki. Świeże owoce dodają deserowi lekkości i świeżości, a także pięknie komponują się wizualnie. Dodatek owoców sprawi, że deser będzie bardziej odżywczy i smaczniejszy.

Przepis na pieczony kogel-mogel z truskawkami

Składniki na 2 porcje:

  • 2 żółtka jaja,
  • 20 g cukru,
  • 100 g truskawek,
  • pół łyżeczki amaretto.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Umyj dokładnie jajka pod bieżącą wodą, a następnie sparz wrzątkiem, aby zminimalizować ryzyko zakażenia salmonellą.
  2. Ostrożnie wbij jajko do miski, oddzielając żółtko od białka. Zmiel cukier w młynku, aby uzyskać drobniejszą strukturę i dodaj cukier do żółtek. W misce ubijaj żółtko z cukrem przez kilka minut, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  3. Dodaj do masy pół łyżeczki amaretto i wymieszaj.
  4. Przygotuj truskawki. Dokładnie je umyj, a następnie w misce wymieszaj 1 litr wody z 2-3 łyżkami octu jabłkowego lub spirytusowego.
  5. Zanurz truskawki na 5 minut, a potem dokładnie opłucz zimną wodą. Dzięki temu pozbędziesz się drobnoustrojów. Następnie dokładnie osusz truskawki, pokrój w kostkę i wymieszaj z masą na kogel-mogel.
  6. Przygotuj kokilki i wlej do nich masę. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 10 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza