Zapomniany deser w nowej odsłonie. Pod chrupiącą skorupką jest aksamitny krem i pyszne owoce
Kogel-mogel to prawdziwy klasyk polskich deserów. Nie dość, że niezwykle szybki, to do tego smaczny i wykonany ze składników, które każdy ma pod ręką. Dodatek świeżych owoców może świetnie podrasować jego smak, nadając mu lekkości i owocowej świeżości.
Klasyczny kogel-mogel to prosty i pyszny deser, ale wystarczy dodać kilka owoców i zapiec go w piekarniku, by zamienił się w coś jeszcze lepszego. Lekko ciepły, owocowy i puszysty – to nowa odsłona dobrze znanego smaku.
Na co trzeba zwracać uwagę?
Żółtko i cukier to dwa składniki, które stanowią podstawę polskiego deseru. Żółtka ubijamy się z cukrem na puszystą, jasną masę — niekiedy trwa to długo, aby uzyskać idealną konsystencję. W klasycznej wersji deseru żółtka nie są poddawane obróbce termicznej, co może budzić niepokój ze względu na ryzyko zakażenia salmonellą. Aby zminimalizować prawdopodobieństwo zachorowania, wystarczy upewnić się, że żółtka są świeże i pochodzą od sprawdzonego dostawcy. Najbezpieczniej jest użyć jaj pasteryzowanych, które można spożywać na surowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami
Pamiętaj, żeby nie wyrzucać białek niewykorzystanych podczas kogla-mogla. Są bardzo zdrowe i możesz wykorzystać je do innych przepisów.
Jakie owoce wybrać?
Do kogla-mogla najlepiej sprawdzą się kwaśne owoce, które balansują wyraźnie słodki smak kogla-mogla. Dobrym wyborem będą truskawki, borówki czy porzeczki. Świeże owoce dodają deserowi lekkości i świeżości, a także pięknie komponują się wizualnie. Dodatek owoców sprawi, że deser będzie bardziej odżywczy i smaczniejszy.
Przepis na pieczony kogel-mogel z truskawkami
Składniki na 2 porcje:
- 2 żółtka jaja,
- 20 g cukru,
- 100 g truskawek,
- pół łyżeczki amaretto.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Umyj dokładnie jajka pod bieżącą wodą, a następnie sparz wrzątkiem, aby zminimalizować ryzyko zakażenia salmonellą.
- Ostrożnie wbij jajko do miski, oddzielając żółtko od białka. Zmiel cukier w młynku, aby uzyskać drobniejszą strukturę i dodaj cukier do żółtek. W misce ubijaj żółtko z cukrem przez kilka minut, aż masa stanie się jasna i puszysta.
- Dodaj do masy pół łyżeczki amaretto i wymieszaj.
- Przygotuj truskawki. Dokładnie je umyj, a następnie w misce wymieszaj 1 litr wody z 2-3 łyżkami octu jabłkowego lub spirytusowego.
- Zanurz truskawki na 5 minut, a potem dokładnie opłucz zimną wodą. Dzięki temu pozbędziesz się drobnoustrojów. Następnie dokładnie osusz truskawki, pokrój w kostkę i wymieszaj z masą na kogel-mogel.
- Przygotuj kokilki i wlej do nich masę. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 10 minut.