Zapomnij o bułce tartej z masłem. Jest lepszy sposób na kalafiora

Masz w domu kalafiora i nie wiesz, jak podać go w ciekawy sposób? Znudziła ci forma z bułką tartą i masłem? Ze mną odkryjesz to pyszne warzywo na nowo!

Kalafior w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebieniaKalafior w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Miraz
SKOMENTUJ

Nie lubię nudy w swojej kuchni, dlatego bardzo często wyszukuje nowych smaków oraz kombinacji, które mogłyby zostać ze mną na dłużej. Oczywiście nie rezygnuje też z tradycyjnych połączeńreceptur, ale od czasu do czasu po prostu lubię przetestować coś zupełnie innego.

I nie inaczej było też w przypadku kalafiora. Pewnie tak jak ja do tej pory robiłeś go z dodatkiem bułki tartej i masła. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo taka forma jest naprawdę bardzo smaczna. Ale z drugiej strony, chyba zgodzisz się ze mną, że nawet najlepsze danie jedzone w kółko, może się znudzić

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Kalafior w ciekawym wydaniu

Aby kalafior szybko się nie przejadł, proponuję od czasu do czasu przygotować go w zupełnie nowej wersji. I świetnie w tej roli sprawdzi się przepis prosto z kuchni greckiej

Dzięki nowej recepturze podasz kalafiora w pysznym sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Już po pierwszym kęsie znajdziesz się w siódmym niebie, po prostu nie ma innej opcji. W moim domu taka forma podania stała się prawdziwym hitem. U ciebie będzie tak samo!

Kalafior przygotowany w nowej odsłonie to prawdziwe złoto
Kalafior przygotowany w nowej odsłonie to prawdziwe złoto © Adobe Stock | Sea Wave

Jak zrobić kalafiora po grecku?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, mam jeszcze jedną, bardzo ważną informację. Przygotowanie potrawy jest bardzo proste, dlatego nie martw się na zapas. Wystarczy, że będziesz trzymać się przepisu, a już za chwilę na twoim stole pojawi się prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 350 g pomidorów z puszki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 150 g fety,
  • świeża natka pietruszki,
  • przyprawy: bazylia, oregano, sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania kalafiora. W tym celu podziel go na mniejsze różyczki i gotuj przez kilka minut, do chwili, aż staną się miękkie
  2. W międzyczasie podziel w drobną kostkę obraną cebulę. Z kolei ząbki czosnku możesz drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. 
  3. Następnie przelej oliwę do garnka, po czym zacznij ją podgrzewać. 
  4. Wrzuć do środka cebulę, po 2-3 minutach dodaj czosnek. 
  5. Kiedy warzywa nabiorą już złocistych rumieńców, dodaj do garnka pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy.
  6. Nie zapomnij też o przyprawach. Zawartość garnka dokładnie wymieszaj, aby zgromadzone smaki stworzyły idealną kombinację smakową.
  7. Na koniec wrzuć do garnka wcześniej ugotowane różyczki kalafiora
  8. Warzywo z sosem i przyprawami gotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. I to wszystko!

Danie możesz serwować z posiekaną natką pietruszki. Możesz dodać również pokruszoną fetę, która świetnie będzie tutaj pasować. Oczywiście kalafior w takiej postaci smakuje najlepiej na ciepło, dlatego nie zwlekaj z podaniem zbyt długo. 

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze