Zapomnij o jajkach w sosie. W tym roku najmodniejsze są te pod pyszną pierzynką
Jajka faszerowane kremowym nadzieniem może i wyglądają elegancko, ale często są mdłe i bez wyrazu. Co innego jajka pod kolorową pierzynką pełne drobno posiekanych dodatków. Po taką przekąskę każdy chętnie sięgnie, więc od razu przygotuj ją w większej ilości.
Nie bój się dużej ilości farszu. To dzięki dodatkom wielkanocne jajka nabierają smaku. Masz ochotę poeksperymentować ze składnikami? Bardzo dobry pomysł. Szynkę wymień na rybę, dodaj rzodkiewkę, kapary lub kiszone ogórki. Pamiętaj, aby w farszu zawsze znalazł się soczysty dodatek, który doda jajkom lekkości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najprostsza sałatka jajeczna w jadalnych miseczkach. Na Wielkanoc będzie hitem
Inne pomysły na jajka faszerowane
Lubisz jajka faszerowane? Nie poprzestawaj na jednym smaku. Jednak jeśli chcesz mieć gwarancję sukcesu, trzymaj się wytyczonych ścieżek. Klasycznym zestawem jest awokado z wędzonym łososiem – idealna przekąska dla miłośników delikatnych smaków. Awokado zapewnia uczucie kremowości, a łosoś wędzony wprowadza wyrazisty akcent.
Sprawdzonym pomysłem jest także pasta z tuńczyka. Z kolei dla fanów pikantnych smaków, polecam jajka z chorizo i papryczką chili – to połączenie na pewno rozgrzeje podniebienia. Aby zwiększyć aromatyczność przekąski, dodaj świeże zioła, na przykład kolendrę, bazylię lub kiełki. Wielkanocnym akcentem będzie rzeżucha, która nie musi być tylko dekoracją stołu.
Przepis na jajka pod pierzynką
Składniki:
- 6 ugotowanych jajek,
- 60 g szynki konserwowej,
- 2 łyżki marynowanych pieczarek,
- 1 czerwona papryka,
- 50 g żółtego sera,
- 2 duże łyżki majonezu,
- sól, pieprz do smaku,
- garść świeżego koperku.
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i oskub ze skorupek. Przekrój je na połówki i wydrąż żółtka.
- Białka ułóż na półmisku, a żółtka rozgnieć w misce.
- Dodaj pokrojoną w drobną kostkę szynkę, marynowane pieczarki, czerwoną paprykę i starty ser żółty.
- Wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Do przygotowanych łódeczek z białek nałóż dużą ilość farszu. Posyp posiekanym koperkiem.