Zapomnij o jajkach w sosie. W tym roku najmodniejsze są te pod pyszną pierzynką

Jajka faszerowane kremowym nadzieniem może i wyglądają elegancko, ale często są mdłe i bez wyrazu. Co innego jajka pod kolorową pierzynką pełne drobno posiekanych dodatków. Po taką przekąskę każdy chętnie sięgnie, więc od razu przygotuj ją w większej ilości.

Jajka pod pierzynką są pełne kolorowych dodatkówJajka pod pierzynką są pełne kolorowych dodatków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nie bój się dużej ilości farszu. To dzięki dodatkom wielkanocne jajka nabierają smaku. Masz ochotę poeksperymentować ze składnikami? Bardzo dobry pomysł. Szynkę wymień na rybę, dodaj rzodkiewkę, kapary lub kiszone ogórki. Pamiętaj, aby w farszu zawsze znalazł się soczysty dodatek, który doda jajkom lekkości. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsza sałatka jajeczna w jadalnych miseczkach. Na Wielkanoc będzie hitem

Inne pomysły na jajka faszerowane

Lubisz jajka faszerowane? Nie poprzestawaj na jednym smaku. Jednak jeśli chcesz mieć gwarancję sukcesu, trzymaj się wytyczonych ścieżek. Klasycznym zestawem jest awokado z wędzonym łososiem – idealna przekąska dla miłośników delikatnych smaków. Awokado zapewnia uczucie kremowości, a łosoś wędzony wprowadza wyrazisty akcent.

Sprawdzonym pomysłem jest także pasta z tuńczyka. Z kolei dla fanów pikantnych smaków, polecam jajka z chorizo i papryczką chili – to połączenie na pewno rozgrzeje podniebienia. Aby zwiększyć aromatyczność przekąski, dodaj świeże zioła, na przykład kolendrę, bazylię lub kiełki. Wielkanocnym akcentem będzie rzeżucha, która nie musi być tylko dekoracją stołu.

Przepis na jajka pod pierzynką

Składniki:

  • 6 ugotowanych jajek,
  • 60 g szynki konserwowej,
  • 2 łyżki marynowanych pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 50 g żółtego sera,
  • 2 duże łyżki majonezu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • garść świeżego koperku.

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i oskub ze skorupek. Przekrój je na połówki i wydrąż żółtka.
  2. Białka ułóż na półmisku, a żółtka rozgnieć w misce.
  3. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę szynkę, marynowane pieczarki, czerwoną paprykę i starty ser żółty.
  4. Wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem według uznania.
  5. Do przygotowanych łódeczek z białek nałóż dużą ilość farszu. Posyp posiekanym koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką