Zapomnij o maśle czy paście jajecznej. To kanapkowe smarowidło syci i dodaje energii
Masz dość nudnych kanapek i smarowideł, które nic nie wnoszą? Zamiast sięgać po kolejną pastę jajeczną albo masło, postaw na coś, co naprawdę daje kopa. Ta pasta wygląda jak hummus, ale jest o wiele lepsza, bo zawiera warzywo.
Zacznij urozmaicać swoje śniadania i postaw na nietypowe smarowidła, jak np. pasta z brokuła. Jest lekka, kremowa, szybka w przygotowaniu, a przy tym pełna wartości odżywczych. Idealna do pieczywa, jako dip do warzyw czy baza do tortilli. Jeśli zależy ci na sytości, dobrym smaku i składnikach, które działają na korzyść organizmu, to nie musisz szukać niczego więcej.
Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut
Pasta z brokuła to coś więcej niż tylko dodatek
To, co wyróżnia pastę z brokuła, to połączenie białka roślinnego z błonnikiem i cennymi mikroelementami. Dzięki obecności ciecierzycy daje długie uczucie sytości i wspomaga stabilizację poziomu cukru we krwi. Brokuł natomiast dostarcza witamin C, K, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwzapalne. Całość nie obciąża żołądka, a wręcz wspiera pracę jelit, serca i układu odpornościowego.
Warto podkreślić, że składniki pasty wpływają też pozytywnie na ciśnienie krwi i profil lipidowy, a szczególnie dzięki zawartości oliwy z oliwek i tahini. Pasta z brokuła to nie tylko smak, ale też realne wsparcie dla zdrowia, które możesz wprowadzić do codziennej diety bez większego wysiłku.
Jak zrobić pastę z brokuła?
Składniki:
- 1 duży brokuł,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kuminu,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka tahini (opcjonalnie),
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Brokuła ugotuj na parze lub w osolonej wodzie, aż będzie miękki.
- Do blendera wrzuć ugotowanego brokuła, odsączoną ciecierzycę, czosnek, kumin, tahini, sok z cytryny i oliwę.
- Zmiksuj na gładką pastę.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przełóż do słoiczka. Przechowuj w lodówce do 3 dni.
Dlaczego warto dodać tahini?
Pasta tahini, czyli zmielone nasiona sezamu, nie tylko nadają paście wyjątkowej, lekko orzechowej głębi smaku, ale też znacząco podnoszą jej wartość odżywczą. Tahini jest świetnym źródłem wapnia, magnezu, żelaza i zdrowych tłuszczów roślinnych, które wspierają układ nerwowy, pracę serca i kondycję skóry.
Dodatek tej pasty poprawia konsystencję smarowidła, czyniąc je jeszcze bardziej kremowym i sycącym. Zawarte w sezamie lignany działają też przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, wspierając odporność i ochronę komórek.