Zapomnij o maśle czy paście jajecznej. To kanapkowe smarowidło syci i dodaje energii

Masz dość nudnych kanapek i smarowideł, które nic nie wnoszą? Zamiast sięgać po kolejną pastę jajeczną albo masło, postaw na coś, co naprawdę daje kopa. Ta pasta wygląda jak hummus, ale jest o wiele lepsza, bo zawiera warzywo.

Pasta z brokuła to świetny początek dniaPasta z brokuła jest idealna na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Zacznij urozmaicać swoje śniadania i postaw na nietypowe smarowidła, jak np. pasta z brokuła. Jest lekka, kremowa, szybka w przygotowaniu, a przy tym pełna wartości odżywczych. Idealna do pieczywa, jako dip do warzyw czy baza do tortilli. Jeśli zależy ci na sytości, dobrym smaku i składnikach, które działają na korzyść organizmu, to nie musisz szukać niczego więcej.

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Pasta z brokuła to coś więcej niż tylko dodatek

To, co wyróżnia pastę z brokuła, to połączenie białka roślinnego z błonnikiem i cennymi mikroelementami. Dzięki obecności ciecierzycy daje długie uczucie sytości i wspomaga stabilizację poziomu cukru we krwi. Brokuł natomiast dostarcza witamin C, K, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwzapalne. Całość nie obciąża żołądka, a wręcz wspiera pracę jelit, serca i układu odpornościowego.

Warto podkreślić, że składniki pasty wpływają też pozytywnie na ciśnienie krwi i profil lipidowy, a szczególnie dzięki zawartości oliwy z oliwek i tahini. Pasta z brokuła to nie tylko smak, ale też realne wsparcie dla zdrowia, które możesz wprowadzić do codziennej diety bez większego wysiłku.

Jak zrobić pastę z brokuła?

Składniki:

  • 1 duży brokuł,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżka tahini (opcjonalnie),
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuła ugotuj na parze lub w osolonej wodzie, aż będzie miękki.
  2. Do blendera wrzuć ugotowanego brokuła, odsączoną ciecierzycę, czosnek, kumin, tahini, sok z cytryny i oliwę.
  3. Zmiksuj na gładką pastę.
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Przełóż do słoiczka. Przechowuj w lodówce do 3 dni.

Dlaczego warto dodać tahini?

Pasta tahini, czyli zmielone nasiona sezamu, nie tylko nadają paście wyjątkowej, lekko orzechowej głębi smaku, ale też znacząco podnoszą jej wartość odżywczą. Tahini jest świetnym źródłem wapnia, magnezu, żelaza i zdrowych tłuszczów roślinnych, które wspierają układ nerwowy, pracę serca i kondycję skóry.

Dodatek tej pasty poprawia konsystencję smarowidła, czyniąc je jeszcze bardziej kremowym i sycącym. Zawarte w sezamie lignany działają też przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, wspierając odporność i ochronę komórek.

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯