Zapomnij o mizerii i małosolnych. Ten przepis na ogórki bije na głowę wszystkie inne

Lubisz ogórki? Z drugiej strony masz już dość jedzenia w kółko zielonych warzyw w tradycyjnej formie? Jeśli tak, ten artykuł powstał właśnie z myślą o tobie. Po prostu nie możesz go przegapić!

ObrazekOgórki w panierce/źródło: elena_hramowa/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Ogórki kiszone pewnie kojarzą ci się przede wszystkim jako dodatek do schabowego i ziemniaków. Na drugim miejscu znalazłaby się pewnie zupa ogórkowa i potem długo nic. A wcale nie musi tak być, o czym przekonasz się już za moment.

Jak się okazuje, na bazie niepozornych ogórków kiszonych możesz wyczarować w swojej kuchni przepyszną i oryginalną przekąskę. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie.

Przekąska na ciepło na każdą okazję

Dzisiejszy przepis świetnie sprawdzi się zarówno w roli imprezowej przekąski, jak i miły dodatek do chrupania podczas piątkowego seansu filmowego. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Samo przygotowanie całego przepisu jest mega proste i szybkie. Zrobisz go dosłownie w 15 minut.

Biorąc pod uwagę, że przepis składa się zaledwie z kilku składników, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wszystkie potrzebne produkty masz w swoim domu. Dodatkowe zakupy i koszty więc ci nie grożą. Nic też nie stoi na przeszkodzie, abyś zabrał się do pracy zaraz po przeczytaniu tego artykułu do końca. Naprawdę warto!

Jak zrobić ogórki w panierce?

Pomysłów na przekąskę nigdy za wiele. Zwłaszcza tych w oryginalnej wersji. I taki właśnie będzie dzisiejszy przepis. Jego bazę stanowią pyszne ogórki kiszone, którym nie sposób powiedzieć nie. Do tego fenomenalna i chrupiąca panierka. Już na samą myśl, cieknie mi ślinka!

Obrazek
Dzisiejszą przekąskę zrobisz z ogórków kiszonych/źródło: PhotoMIX-Company, pixabay

Składniki:

  • 10 ogórków kiszonych,
  • 2 jajka,
  • 1 szkl. mąki,
  • 1 szkl. bułki tartej,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ogórków. Pokrój je na mniejsze kawałki, tak aby uzyskać kształt małych słupków.
  2. Następnie przygotuj pozostałe produkty. W głębokim talerzu rozbij i roztrzep jajka, po czym dopraw je przy pomocy przypraw.
  3. Na dwóch dużych talerzach rozsyp osobno mąkę i bułkę tartą.
  4. Teraz wystarczy, że obtoczysz każdy element w mące, jajecznej mieszance oraz bułce tartej.
  5. Przygotowane w ten sposób przekąski smaż w głębokim i rozgrzanym oleju.
  6. Po kilku minutach smażenia przekąska będzie gotowa do jedzenia. Smacznego!

Oczywiście gotowe pikle w panierce serwuj z ulubionym sosem. Gwarantuję, że w takiej postaci staną się hitem w każdym domu. Po prostu nie ma innej opcji!

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟