Zapomnij o mizerii i małosolnych. Ten przepis na ogórki bije na głowę wszystkie inne
Lubisz ogórki? Z drugiej strony masz już dość jedzenia w kółko zielonych warzyw w tradycyjnej formie? Jeśli tak, ten artykuł powstał właśnie z myślą o tobie. Po prostu nie możesz go przegapić!
15.07.2023 15:30
Ogórki kiszone pewnie kojarzą ci się przede wszystkim jako dodatek do schabowego i ziemniaków. Na drugim miejscu znalazłaby się pewnie zupa ogórkowa i potem długo nic. A wcale nie musi tak być, o czym przekonasz się już za moment.
Jak się okazuje, na bazie niepozornych ogórków kiszonych możesz wyczarować w swojej kuchni przepyszną i oryginalną przekąskę. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie.
Przekąska na ciepło na każdą okazję
Dzisiejszy przepis świetnie sprawdzi się zarówno w roli imprezowej przekąski, jak i miły dodatek do chrupania podczas piątkowego seansu filmowego. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Samo przygotowanie całego przepisu jest mega proste i szybkie. Zrobisz go dosłownie w 15 minut.
Biorąc pod uwagę, że przepis składa się zaledwie z kilku składników, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wszystkie potrzebne produkty masz w swoim domu. Dodatkowe zakupy i koszty więc ci nie grożą. Nic też nie stoi na przeszkodzie, abyś zabrał się do pracy zaraz po przeczytaniu tego artykułu do końca. Naprawdę warto!
Jak zrobić ogórki w panierce?
Pomysłów na przekąskę nigdy za wiele. Zwłaszcza tych w oryginalnej wersji. I taki właśnie będzie dzisiejszy przepis. Jego bazę stanowią pyszne ogórki kiszone, którym nie sposób powiedzieć nie. Do tego fenomenalna i chrupiąca panierka. Już na samą myśl, cieknie mi ślinka!
Składniki:
- 10 ogórków kiszonych,
- 2 jajka,
- 1 szkl. mąki,
- 1 szkl. bułki tartej,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ogórków. Pokrój je na mniejsze kawałki, tak aby uzyskać kształt małych słupków.
- Następnie przygotuj pozostałe produkty. W głębokim talerzu rozbij i roztrzep jajka, po czym dopraw je przy pomocy przypraw.
- Na dwóch dużych talerzach rozsyp osobno mąkę i bułkę tartą.
- Teraz wystarczy, że obtoczysz każdy element w mące, jajecznej mieszance oraz bułce tartej.
- Przygotowane w ten sposób przekąski smaż w głębokim i rozgrzanym oleju.
- Po kilku minutach smażenia przekąska będzie gotowa do jedzenia. Smacznego!
Oczywiście gotowe pikle w panierce serwuj z ulubionym sosem. Gwarantuję, że w takiej postaci staną się hitem w każdym domu. Po prostu nie ma innej opcji!
Ten przepis też może cię zainteresować: Chrupiąca panierowana mozzarella. Idealna przekąska na wieczór z przyjaciółmi