Zapomnij o mizerii i małosolnych. Ten przepis na ogórki bije na głowę wszystkie inne

Lubisz ogórki? Z drugiej strony masz już dość jedzenia w kółko zielonych warzyw w tradycyjnej formie? Jeśli tak, ten artykuł powstał właśnie z myślą o tobie. Po prostu nie możesz go przegapić!

ObrazekOgórki w panierce/źródło: elena_hramowa/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Ogórki kiszone pewnie kojarzą ci się przede wszystkim jako dodatek do schabowego i ziemniaków. Na drugim miejscu znalazłaby się pewnie zupa ogórkowa i potem długo nic. A wcale nie musi tak być, o czym przekonasz się już za moment.

Jak się okazuje, na bazie niepozornych ogórków kiszonych możesz wyczarować w swojej kuchni przepyszną i oryginalną przekąskę. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie.

Przekąska na ciepło na każdą okazję

Dzisiejszy przepis świetnie sprawdzi się zarówno w roli imprezowej przekąski, jak i miły dodatek do chrupania podczas piątkowego seansu filmowego. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Samo przygotowanie całego przepisu jest mega proste i szybkie. Zrobisz go dosłownie w 15 minut.

Biorąc pod uwagę, że przepis składa się zaledwie z kilku składników, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wszystkie potrzebne produkty masz w swoim domu. Dodatkowe zakupy i koszty więc ci nie grożą. Nic też nie stoi na przeszkodzie, abyś zabrał się do pracy zaraz po przeczytaniu tego artykułu do końca. Naprawdę warto!

Jak zrobić ogórki w panierce?

Pomysłów na przekąskę nigdy za wiele. Zwłaszcza tych w oryginalnej wersji. I taki właśnie będzie dzisiejszy przepis. Jego bazę stanowią pyszne ogórki kiszone, którym nie sposób powiedzieć nie. Do tego fenomenalna i chrupiąca panierka. Już na samą myśl, cieknie mi ślinka!

Obrazek
Dzisiejszą przekąskę zrobisz z ogórków kiszonych/źródło: PhotoMIX-Company, pixabay

Składniki:

  • 10 ogórków kiszonych,
  • 2 jajka,
  • 1 szkl. mąki,
  • 1 szkl. bułki tartej,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ogórków. Pokrój je na mniejsze kawałki, tak aby uzyskać kształt małych słupków.
  2. Następnie przygotuj pozostałe produkty. W głębokim talerzu rozbij i roztrzep jajka, po czym dopraw je przy pomocy przypraw.
  3. Na dwóch dużych talerzach rozsyp osobno mąkę i bułkę tartą.
  4. Teraz wystarczy, że obtoczysz każdy element w mące, jajecznej mieszance oraz bułce tartej.
  5. Przygotowane w ten sposób przekąski smaż w głębokim i rozgrzanym oleju.
  6. Po kilku minutach smażenia przekąska będzie gotowa do jedzenia. Smacznego!

Oczywiście gotowe pikle w panierce serwuj z ulubionym sosem. Gwarantuję, że w takiej postaci staną się hitem w każdym domu. Po prostu nie ma innej opcji!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska