Zapomnij o mizerii i małosolnych. Ten przepis na ogórki bije na głowę wszystkie inne

Lubisz ogórki? Z drugiej strony masz już dość jedzenia w kółko zielonych warzyw w tradycyjnej formie? Jeśli tak, ten artykuł powstał właśnie z myślą o tobie. Po prostu nie możesz go przegapić!

ObrazekOgórki w panierce/źródło: elena_hramowa/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Ogórki kiszone pewnie kojarzą ci się przede wszystkim jako dodatek do schabowego i ziemniaków. Na drugim miejscu znalazłaby się pewnie zupa ogórkowa i potem długo nic. A wcale nie musi tak być, o czym przekonasz się już za moment.

Jak się okazuje, na bazie niepozornych ogórków kiszonych możesz wyczarować w swojej kuchni przepyszną i oryginalną przekąskę. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie.

Przekąska na ciepło na każdą okazję

Dzisiejszy przepis świetnie sprawdzi się zarówno w roli imprezowej przekąski, jak i miły dodatek do chrupania podczas piątkowego seansu filmowego. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Samo przygotowanie całego przepisu jest mega proste i szybkie. Zrobisz go dosłownie w 15 minut.

Biorąc pod uwagę, że przepis składa się zaledwie z kilku składników, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wszystkie potrzebne produkty masz w swoim domu. Dodatkowe zakupy i koszty więc ci nie grożą. Nic też nie stoi na przeszkodzie, abyś zabrał się do pracy zaraz po przeczytaniu tego artykułu do końca. Naprawdę warto!

Jak zrobić ogórki w panierce?

Pomysłów na przekąskę nigdy za wiele. Zwłaszcza tych w oryginalnej wersji. I taki właśnie będzie dzisiejszy przepis. Jego bazę stanowią pyszne ogórki kiszone, którym nie sposób powiedzieć nie. Do tego fenomenalna i chrupiąca panierka. Już na samą myśl, cieknie mi ślinka!

Obrazek
Dzisiejszą przekąskę zrobisz z ogórków kiszonych/źródło: PhotoMIX-Company, pixabay

Składniki:

  • 10 ogórków kiszonych,
  • 2 jajka,
  • 1 szkl. mąki,
  • 1 szkl. bułki tartej,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ogórków. Pokrój je na mniejsze kawałki, tak aby uzyskać kształt małych słupków.
  2. Następnie przygotuj pozostałe produkty. W głębokim talerzu rozbij i roztrzep jajka, po czym dopraw je przy pomocy przypraw.
  3. Na dwóch dużych talerzach rozsyp osobno mąkę i bułkę tartą.
  4. Teraz wystarczy, że obtoczysz każdy element w mące, jajecznej mieszance oraz bułce tartej.
  5. Przygotowane w ten sposób przekąski smaż w głębokim i rozgrzanym oleju.
  6. Po kilku minutach smażenia przekąska będzie gotowa do jedzenia. Smacznego!

Oczywiście gotowe pikle w panierce serwuj z ulubionym sosem. Gwarantuję, że w takiej postaci staną się hitem w każdym domu. Po prostu nie ma innej opcji!

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu