Zawijam i panieruję. W 20 minut mam obiad jak z najlepszej restauracji

Chrupiąca panierka, soczyste mięso i rozpływający się w ustach ser – to połączenie sprawia, że roladki z kurczaka są jednym z najbardziej lubianych dań obiadowych. Szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne i smaczne, doskonale sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i podczas specjalnych okazji.

Roladki z kurczaka z serem i szybkąRoladki z kurczaka z serem i szybką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Roladki z kurczaka to doskonały pomysł na szybki, a zarazem efektowny obiad. Złocista, chrupiąca panierka, aromatyczna szynka i ciągnący się ser w środku sprawiają, że danie to podbije serca zarówno dorosłych, jak i dzieci. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt smakuje jak w eleganckiej restauracji. Sprawdź, jak je przyrządzić i jakie triki uczynią je jeszcze smaczniejszymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria testuje pankejki z płynną czekoladą w środku. Sposób na mikołajowe resztki

Przepis na idealne roladki z kurczaka

Przygotowanie roladek z kurczaka jest szybkie i nieskomplikowane. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku, który pozwoli ci stworzyć danie jak z najlepszej restauracji.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 4 plasterki sera (np. mozzarella, gouda),
  • 4 plasterki szynki (parmeńska, konserwowa lub wędzona),
  • 1 jajko,
  • 100 g bułki tartej,
  • 50 g mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka rozbij płasko. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Na każdym kawałku mięsa połóż plasterek sera i szynki. Zwiń w roladkę i zabezpiecz wykałaczkami.
  3. Przygotuj trzy miski: z mąką, roztrzepanym jajkiem i bułką tartą. Obtocz każdą roladkę kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  4. Roladki smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż będą złociste.

Wariacje na temat roladek

Chcesz urozmaicić smak swoich roladek? Wypróbuj następujące wariacje:

  • roladki z warzywami: Dodaj do nadzienia pokrojone w paseczki paprykę, cukinię lub bakłażana.
  • roladki w sosie: Podlej usmażone roladki sosem śmietanowym, pomidorowym lub grzybowym.
  • roladki w wersji fit: Zamiast panierować roladki, owiń je w plasterki boczku lub szynki parmeńskiej. Piecz w piekarniku bez dodatku tłuszczu.

Roladki z kurczaka to danie, które zawsze się udaje. Dzięki prostocie przygotowania i szerokim możliwościom modyfikacji każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Eksperymentuj z różnymi składnikami i przyprawami, a z pewnością odkryjesz swój ulubiony przepis na roladki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"