Zawijam i panieruję. W 20 minut mam obiad jak z najlepszej restauracji

Chrupiąca panierka, soczyste mięso i rozpływający się w ustach ser – to połączenie sprawia, że roladki z kurczaka są jednym z najbardziej lubianych dań obiadowych. Szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne i smaczne, doskonale sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i podczas specjalnych okazji.

Roladki z kurczaka z serem i szybkąRoladki z kurczaka z serem i szybką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Roladki z kurczaka to doskonały pomysł na szybki, a zarazem efektowny obiad. Złocista, chrupiąca panierka, aromatyczna szynka i ciągnący się ser w środku sprawiają, że danie to podbije serca zarówno dorosłych, jak i dzieci. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt smakuje jak w eleganckiej restauracji. Sprawdź, jak je przyrządzić i jakie triki uczynią je jeszcze smaczniejszymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria testuje pankejki z płynną czekoladą w środku. Sposób na mikołajowe resztki

Przepis na idealne roladki z kurczaka

Przygotowanie roladek z kurczaka jest szybkie i nieskomplikowane. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku, który pozwoli ci stworzyć danie jak z najlepszej restauracji.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 4 plasterki sera (np. mozzarella, gouda),
  • 4 plasterki szynki (parmeńska, konserwowa lub wędzona),
  • 1 jajko,
  • 100 g bułki tartej,
  • 50 g mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka rozbij płasko. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Na każdym kawałku mięsa połóż plasterek sera i szynki. Zwiń w roladkę i zabezpiecz wykałaczkami.
  3. Przygotuj trzy miski: z mąką, roztrzepanym jajkiem i bułką tartą. Obtocz każdą roladkę kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  4. Roladki smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż będą złociste.

Wariacje na temat roladek

Chcesz urozmaicić smak swoich roladek? Wypróbuj następujące wariacje:

  • roladki z warzywami: Dodaj do nadzienia pokrojone w paseczki paprykę, cukinię lub bakłażana.
  • roladki w sosie: Podlej usmażone roladki sosem śmietanowym, pomidorowym lub grzybowym.
  • roladki w wersji fit: Zamiast panierować roladki, owiń je w plasterki boczku lub szynki parmeńskiej. Piecz w piekarniku bez dodatku tłuszczu.

Roladki z kurczaka to danie, które zawsze się udaje. Dzięki prostocie przygotowania i szerokim możliwościom modyfikacji każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Eksperymentuj z różnymi składnikami i przyprawami, a z pewnością odkryjesz swój ulubiony przepis na roladki.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇