Zbieram na spacerze i piekę ciasto. Nawet jabłecznik zostaje w cieniu

To deser idealny na letnie popołudnia. Na dodatek wychodzi za każdym razem, czarując smakiem puszystego ciasta i słodkich owoców.

Pyszne ciasto z sezonowymi owocamiPyszne ciasto z sezonowymi owocami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mirabelki rosną nawet dziko, wzbogacając osiedlowy krajobraz o drobne, żółte owoce. Drzewa dają obfite plony, ale wielu osobom brakuje pomysłu na to, jak wykorzystać mirabelki w kuchni. W rezultacie gniją na chodnikach, zamieniając się w nieapetyczną breję. Warto skorzystać z ich słodyczy i wyczarować ciasto, które smakuje jak letnie wakacje u babci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnie drożdżówki z morelami i kruszonką. Słodka klasyka do kawki

Ciasto z mirabelkami

Kiedy mirabelki rumienią się na drzewach to znak, że pora upiec pyszne ciasto na oleju. Jest puszyste, lekkie i przyjemnie słodkie, a dodatek owoców przełamuje jego smak. Ciasto na oleju jest też niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc świetnie sprawdzi się, gdy najdzie ochota na spontaniczne pieczenie.

To przepis uniwersalny, bo mirabelki możesz zastąpić również innymi owocami, na przykład innymi odmianami śliwek, wiśniami, malinami czy truskawkami. Sprawdzą się także mrożone owoce - nie rozmrażaj ich jednak przed dodaniem do ciasta, wyłóż jeszcze zamrożone.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 275 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 120 ml oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ok. 400 g mirabelek,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i proszek przesiej do miski.
  2. Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj, aż powstanie jasna, puszysta masa.
  3. Cienkim strumieniem wlej olej, cały czas miksując.
  4. Stopniowo dosypuj suche składniki, mieszając masę szpatułką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  5. Tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  6. Wlej przygotowane ciasto.
  7. Mirabelki przekrój na pół, usuń pestki i ułóż na cieście rozcięciem do góry.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 50 minut, aż do suchego patyczka.

Po wystudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem. Świetnie smakuje zaserwowane jeszcze lekko ciepłe, z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟