Zbieram na spacerze i piekę ciasto. Nawet jabłecznik zostaje w cieniu

To deser idealny na letnie popołudnia. Na dodatek wychodzi za każdym razem, czarując smakiem puszystego ciasta i słodkich owoców.

Pyszne ciasto z sezonowymi owocamiPyszne ciasto z sezonowymi owocami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mirabelki rosną nawet dziko, wzbogacając osiedlowy krajobraz o drobne, żółte owoce. Drzewa dają obfite plony, ale wielu osobom brakuje pomysłu na to, jak wykorzystać mirabelki w kuchni. W rezultacie gniją na chodnikach, zamieniając się w nieapetyczną breję. Warto skorzystać z ich słodyczy i wyczarować ciasto, które smakuje jak letnie wakacje u babci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnie drożdżówki z morelami i kruszonką. Słodka klasyka do kawki

Ciasto z mirabelkami

Kiedy mirabelki rumienią się na drzewach to znak, że pora upiec pyszne ciasto na oleju. Jest puszyste, lekkie i przyjemnie słodkie, a dodatek owoców przełamuje jego smak. Ciasto na oleju jest też niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc świetnie sprawdzi się, gdy najdzie ochota na spontaniczne pieczenie.

To przepis uniwersalny, bo mirabelki możesz zastąpić również innymi owocami, na przykład innymi odmianami śliwek, wiśniami, malinami czy truskawkami. Sprawdzą się także mrożone owoce - nie rozmrażaj ich jednak przed dodaniem do ciasta, wyłóż jeszcze zamrożone.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 275 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 120 ml oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ok. 400 g mirabelek,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i proszek przesiej do miski.
  2. Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj, aż powstanie jasna, puszysta masa.
  3. Cienkim strumieniem wlej olej, cały czas miksując.
  4. Stopniowo dosypuj suche składniki, mieszając masę szpatułką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  5. Tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  6. Wlej przygotowane ciasto.
  7. Mirabelki przekrój na pół, usuń pestki i ułóż na cieście rozcięciem do góry.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 50 minut, aż do suchego patyczka.

Po wystudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem. Świetnie smakuje zaserwowane jeszcze lekko ciepłe, z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką