Zbieram na spacerze i piekę ciasto. Nawet jabłecznik zostaje w cieniu
To deser idealny na letnie popołudnia. Na dodatek wychodzi za każdym razem, czarując smakiem puszystego ciasta i słodkich owoców.
Mirabelki rosną nawet dziko, wzbogacając osiedlowy krajobraz o drobne, żółte owoce. Drzewa dają obfite plony, ale wielu osobom brakuje pomysłu na to, jak wykorzystać mirabelki w kuchni. W rezultacie gniją na chodnikach, zamieniając się w nieapetyczną breję. Warto skorzystać z ich słodyczy i wyczarować ciasto, które smakuje jak letnie wakacje u babci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Letnie drożdżówki z morelami i kruszonką. Słodka klasyka do kawki
Ciasto z mirabelkami
Kiedy mirabelki rumienią się na drzewach to znak, że pora upiec pyszne ciasto na oleju. Jest puszyste, lekkie i przyjemnie słodkie, a dodatek owoców przełamuje jego smak. Ciasto na oleju jest też niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc świetnie sprawdzi się, gdy najdzie ochota na spontaniczne pieczenie.
To przepis uniwersalny, bo mirabelki możesz zastąpić również innymi owocami, na przykład innymi odmianami śliwek, wiśniami, malinami czy truskawkami. Sprawdzą się także mrożone owoce - nie rozmrażaj ich jednak przed dodaniem do ciasta, wyłóż jeszcze zamrożone.
Składniki:
- 5 jajek,
- 350 g mąki pszennej,
- 275 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 120 ml oleju roślinnego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ok. 400 g mirabelek,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Mąkę i proszek przesiej do miski.
- Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj, aż powstanie jasna, puszysta masa.
- Cienkim strumieniem wlej olej, cały czas miksując.
- Stopniowo dosypuj suche składniki, mieszając masę szpatułką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
- Wlej przygotowane ciasto.
- Mirabelki przekrój na pół, usuń pestki i ułóż na cieście rozcięciem do góry.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 50 minut, aż do suchego patyczka.
Po wystudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem. Świetnie smakuje zaserwowane jeszcze lekko ciepłe, z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych. Smacznego!