WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Francuzi pieką na deser. Ta bułka jest aż ciężka od oliwy

Kiedy myślimy o francuskich wypiekach, do głowy przychodzą nam najczęściej croissanty, pain au chocolat czy bagietki. Na południu Francji skrywa się jednak coś zupełnie innego — słodka bułka przygotowywana z solidną porcją oliwy z oliwek.

Oliwna bułka serwowana jest często w formie ciastaOliwna bułka serwowana jest często w formie ciasta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pompe à l'huile w dosłownym tłumaczeniu oznacza "bułka z pompką oliwy". Idealnie oddaje to charakter ciężkiego, tłustego od oliwy wypieku, serwowanego najczęściej w formie ciasta lub mniejszych bułeczek. To tradycyjny deser z regionu Prowansji, na który trafić można w wielu rzemieślniczych piekarniach. Francuzi sięgają po niego na specjalne okazje, takie jak święta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki

Francuska bułeczka oliwna

Francuski wypiek serwowany jest często w formie okrągłego, dużego placka z nacięciami, które mają ułatwić ręczne odrywanie kawałków. Na pierwszy rzut oka wygląda zupełnie niepozornie i nie wyróżnia się na tle innych deserów. To jednak słodki dowód na to, że nie ocenia się książki po okładce, bo to smak jest tutaj kluczowy. Dzięki użyciu dużej ilości wysokiej jakości oliwy z oliwek ciasto jest bardzo miękkie, soczyste i wilgotne. Jest dość ciężkie i sycące, ale wbrew pozorom nie jest przytłaczające.

Do przygotowania tego deseru wykorzystuje się też wodę z kwiatu pomarańczy. Dodaje ona przyjemną, rześką i delikatnie cytrusową nutę, która wspaniale kontrastuje z oliwnym smakiem ciasta. Warto dorzucić też skó

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 20 g drożdży,
  • 150 ml letniej wody,
  • 150 ml oliwy z oliwek dobrej jakości,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy,
  • 1 skórka starta z pomarańczy.


Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce rozkrusz świeże drożdże, dodaj miód, 50 ml letniej wody i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Do zaczynu dodaj resztę mąki, cukier, sól, wodę z kwiatów pomarańczy oraz startą skórkę pomarańczową.
  3. Stopniowo wlewaj oliwę z oliwek i zacznij wyrabiać ciasto. Rób to ręcznie przez co najmniej 15 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i całkowicie wchłonie całą oliwę.
  4. Przełóż ciasto do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Delikatnie odgazuj ciasto, naciskając je pięścią. Następnie rozwałkuj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nadając mu okrągły kształt o grubości około 2 cm.
  6. Używając noża lub palców, wykonaj nacięcia, aby uformować 5 do 6 płatków. Tradycyjne nacięcia nie przecinają ciasta do końca.
  7. Przykryj ciasto i odstaw na kolejne 45 minut, aby ponownie wyrosło.
  8. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wypiekaj pompe à l'huile przez 20-25 minut, aż nabierze złocistego koloru.

Oliwna bułeczka najlepiej smakuje lekko ciepła. Podawaj ją samą, odrywając kawałki, lub z dodatkiem dżemu czy miodu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki