Francuzi pieką na deser. Ta bułka jest aż ciężka od oliwy
Kiedy myślimy o francuskich wypiekach, do głowy przychodzą nam najczęściej croissanty, pain au chocolat czy bagietki. Na południu Francji skrywa się jednak coś zupełnie innego — słodka bułka przygotowywana z solidną porcją oliwy z oliwek.
Pompe à l'huile w dosłownym tłumaczeniu oznacza "bułka z pompką oliwy". Idealnie oddaje to charakter ciężkiego, tłustego od oliwy wypieku, serwowanego najczęściej w formie ciasta lub mniejszych bułeczek. To tradycyjny deser z regionu Prowansji, na który trafić można w wielu rzemieślniczych piekarniach. Francuzi sięgają po niego na specjalne okazje, takie jak święta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Francuska bułeczka oliwna
Francuski wypiek serwowany jest często w formie okrągłego, dużego placka z nacięciami, które mają ułatwić ręczne odrywanie kawałków. Na pierwszy rzut oka wygląda zupełnie niepozornie i nie wyróżnia się na tle innych deserów. To jednak słodki dowód na to, że nie ocenia się książki po okładce, bo to smak jest tutaj kluczowy. Dzięki użyciu dużej ilości wysokiej jakości oliwy z oliwek ciasto jest bardzo miękkie, soczyste i wilgotne. Jest dość ciężkie i sycące, ale wbrew pozorom nie jest przytłaczające.
Do przygotowania tego deseru wykorzystuje się też wodę z kwiatu pomarańczy. Dodaje ona przyjemną, rześką i delikatnie cytrusową nutę, która wspaniale kontrastuje z oliwnym smakiem ciasta. Warto dorzucić też skó
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 20 g drożdży,
- 150 ml letniej wody,
- 150 ml oliwy z oliwek dobrej jakości,
- 100 g cukru,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy,
- 1 skórka starta z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce rozkrusz świeże drożdże, dodaj miód, 50 ml letniej wody i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.
- Do zaczynu dodaj resztę mąki, cukier, sól, wodę z kwiatów pomarańczy oraz startą skórkę pomarańczową.
- Stopniowo wlewaj oliwę z oliwek i zacznij wyrabiać ciasto. Rób to ręcznie przez co najmniej 15 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i całkowicie wchłonie całą oliwę.
- Przełóż ciasto do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Delikatnie odgazuj ciasto, naciskając je pięścią. Następnie rozwałkuj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nadając mu okrągły kształt o grubości około 2 cm.
- Używając noża lub palców, wykonaj nacięcia, aby uformować 5 do 6 płatków. Tradycyjne nacięcia nie przecinają ciasta do końca.
- Przykryj ciasto i odstaw na kolejne 45 minut, aby ponownie wyrosło.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wypiekaj pompe à l'huile przez 20-25 minut, aż nabierze złocistego koloru.
Oliwna bułeczka najlepiej smakuje lekko ciepła. Podawaj ją samą, odrywając kawałki, lub z dodatkiem dżemu czy miodu. Smacznego!