Polacy już ich nie jadają, a kiedyś były rarytasem. Włosi i Francuzi zamawiają je w najlepszych restauracjach

To mięso jest delikatne, pełne smaku i przy tym nie wydrenuje portfela z oszczędności. Za granicą to rarytas serwowany w najlepszych restauracjach, ale w Polsce odszedł w zapomnienie.

To mięso dziś jest już zapomnianeTo mięso dziś jest już zapomniane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedyś podroby nie były niczym zaskakującym i budziły zdecydowanie mniejszy niesmak niż dzisiaj. Mięso było towarem deficytowym, więc w pełni starano się wykorzystać to, co nadawało się do jedzenia. Wątróbka z cebulką i aromatyczne flaczki to nie wszystko. Jednym z najbardziej cenionych elementów tzw. "piątej ćwiartki" były cynaderki wieprzowe, czyli po prostu nerki. Zajadano się nimi na co dzień, serwowano je w eleganckich restauracjach, a i czasem w tańszych barach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Zapomniane cynaderki

Kiedyś uważano, że to mięso gorszej jakości, z czasem jednak doceniono jego smak. W okresie PRL-u, gdy ceniono je za dostępność i niską cenę. Serwowano je najczęściej duszone w gęstym, aromatycznym sosie, z dodatkiem majeranku, cebuli i w towarzystwie kaszy lub ziemniaków. Cynaderki mają sprężystą, miękką strukturę i charakterystyczny smak, który wspaniale wydobywają intensywne przyprawy, takie jak pieprz, liść laurowy czy majeranek.

Cynaderki w sosie
Cynaderki w sosie © Adobe Stock

Podczas gdy w Polsce cynaderki powoli odchodzą w zapomnienie, w kuchniach zachodnich wciąż są bardzo cenione. We Francji i we Włoszech cynaderki to rarytas serwowany w najlepszych restauracjach, na równi z ekskluzywnymi stekami czy owocami morza.

Przepis na cynaderki

Cynaderki nie tylko relikt przeszłości, ale mięso z ogromnym potencjałem kulinarnym, które zasługuje na to, by powrócić na nasze stoły.

Składniki:

  • 500 g cynaderek wieprzowych,
  • 2 cebule,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 100 ml śmietanki 30 proc (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Cynaderki przekrój wzdłuż, usuń białe błonki i kanaliki, które znajdują się w środku.
  2. Następnie zalej je zimną wodą, możesz dodać odrobinę octu lub soku z cytryny. Namaczaj przez 1-2 godziny, zmieniając wodę co 30 minut. Dzięki temu pozbędziesz się intensywnego zapachu.
  3. Po tym czasie odcedź je i dokładnie opłucz.
  4. Włóż oczyszczone cynaderki do garnka, zalej świeżą wodą i zagotuj. Gotuj przez około 3-4 minuty.
  5. Odcedź, opłucz, a po przestudzeniu pokrój w plasterki lub kostkę.
  6. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i zeszklij ją.
  7. Następnie dodaj czosnek, pokrojone cynaderki i chwilę podsmażaj.
  8. Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i majeranek. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 40-50 minut, aż cynaderki będą miękkie.
  9. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody. Wlej mieszankę do sosu, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremowy sos, możesz dodać również śmietankę.
  10. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy