Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Na widok tej przekąski fani grzybów zacierają ręce. Nietypowe chipsy to pomysł na chrupiące co nieco. Zaskoczenie na twarzach domowników murowane.
Kiedy na profilu znajomej grzyboznawczyni trafiłam na przepis chipsy, od razu wiedziałam, że nie mogą to być zwykłe talarki ziemniaczane. Bazą chrupiącej przekąski jest nic innego jak czarcie jajo, czyli sromotnik smrodliwy. Chociaż grzyb na pierwszy rzut oka może nie wyglądać zachęcająco, to mode osobniki w postaci jaja jadać można nawet na surowo. W smażonej odsłonie zachęcają jeszcze bardziej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekwipunek z chleba - jak wyciągnięty z gry Minecraft
Czarcie jajo - jadalny grzyb o charakterystycznym zapachu
Czarcie jajo to młody owocnik sromotnika smrodliwego, grzyba o specyficznym, nieprzyjemnym zapachu. Mimo to, w niektórych krajach, jak Francja czy Niemcy, jest uważany za rarytas. Grzyb ten można spotkać w lasach liściastych i iglastych na terenie całej Polski, a jego sezon trwa od maja do listopada.
Młode owocniki czarciego jaja są jadalne i mogą być spożywane na surowo lub smażone. W smaku przypominają połączenie rzodkiewki z kalarepą, chociaż niektórzy twierdzą, że dla nich są w smaku jak orzechy laskowe. Warto jednak pamiętać, że dojrzałe formy grzyba, które wydzielają intensywny zapach padliny, nie nadają się do spożycia.
Chipsy z czarciego jaja
Młode owocniki czarciego jaja podczas smażenia nie stają się miękkie, a zamieniają się w pyszne, chrupiące chipsy. Jeśli poleca je certyfikowana grzyboznawczyni Agnieszka Bogajewicz-Lamcha, nie pozostaje nic innego, jak spróbować.
Najważniejsza jest identyfikacja. Przed spożyciem musisz mieć stuprocentową pewności, że to właśnie sromotnik smrodliwy. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, zrezygnuj. Rozkrojenie jaja i sprawdzenie charakterystycznej warstwy "galaretki" i ciemnej, wewnętrznej części z zarodnikami może pomóc w identyfikacji. Przed spożyciem należy usunąć zewnętrzną skórkę i galaretowatą warstwę.
Składniki:
- czarcie jaja,
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Ostrożnie oczyść zewnętrzne warstwy czarciego jaja, usuwając skórkę i galaretowatą osłonkę.
- Rdzeń grzyba pokrój w bardzo cienkie plasterki – im cieńsze, tym bardziej chrupiące będą chipsy.
- Pokrojone plasterki delikatnie skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj, tak aby każdy kawałek był lekko pokryty tłuszczem i posyp solą.
- Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni. Smaż plasterki na średnim ogniu, aż staną się złociste i chrupiące z obu stron.
- Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Chipsy najlepiej smakują świeże i jeszcze lekko ciepłe, gdy są najbardziej chrupiące. Możesz sięgnąć też po inne przyprawy, takie jak tymianek, słodka i ostra papryka czy rozmaryn, by dodać więcej smaku. Na początek najlepiej jednak spróbować ich z samą solą, by poczuć naturalny aromat czarciego jaja.
Pamiętaj o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania.
Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.