Zetrzyj i dodaj do mizerii. Każdy będzie pytał, jaki składnik nadał jej takiego smaku

Czy zastanawiasz się, jak ożywić tradycyjną mizerię? Oto przepis, który doda sałatce wyjątkowej świeżości dzięki dodatkowi cytryny, nadając jej nowoczesny charakter.

Zetrzyj i dodaj do mizerii. Każdy będzie pytał, jaki składnik nadał jej takiego smakuZetrzyj i dodaj do mizerii. Każdy będzie pytał, jaki składnik nadał jej takiego smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Marcin Michałowski

Mizeria to jedno z tych dań, które od lat gości na polskich stołach. Jest prosta, smaczna i pasuje do wielu potraw. Jednak czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak dodać jej nieco świeżości i nowego smaku? Tradycyjnie przygotowywana z ogórków, śmietany oraz dodatków takich jak koperek czy szczypiorek, mizeria może zyskać zupełnie nowy wymiar dzięki jednemu prostemu składnikowi. Wystarczy zetrzeć odrobinę cytryny, a efekt będzie zaskakujący – nie tylko dla ciebie, ale i dla wszystkich, którzy jej spróbują.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamroziłam pomidora i podałam z burratą. To viralowy hit lata

Mizeria z cytrynową nutą - doskonały wybór na lato

Mizeria z cytryną to świetna propozycja na lato. Jest lekka, orzeźwiająca i pełna świeżych smaków. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do lekkich obiadów, na przykład ziemniaków z koperkiem lub pieczonych, jajka sadzonego, piersi z kurczaka czy pieczonej ryby. Mizeria z cytrynową nutą to także doskonała sałatka na grilla, która przełamie smak ciężkich mięs.

Składniki:

  • 1 duży ogórek szklarniowy,
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego,
  • kilka gałązek koperku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 1 płaska łyżeczka miodu,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  • Wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny, skórką cytrynową, miodem, solą i pieprzem.
  • Pokrój ogórki w plasterki.
  • Posiekaj koperek.
  • Połącz pokrojone ogórki z sosem jogurtowo-cytrynowym i koperkiem.

Klasyczna mizeria to danie, które nie wymaga dużych zmian, aby zachwycać smakiem. Jednak dodatek cytryny może całkowicie odmienić ten prosty przepis, nadając mu świeżości i wyjątkowego charakteru. Mizeria z cytrynową nutą to idealna propozycja na letnie obiady, spotkania przy grillu czy codzienne posiłki. Spróbuj tej wersji i przekonaj się, jak jeden prosty składnik może wzbogacić smak tradycyjnej sałatki

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka