Zetrzyj i dodaj do mizerii. Każdy będzie pytał, jaki składnik nadał jej takiego smaku

Czy zastanawiasz się, jak ożywić tradycyjną mizerię? Oto przepis, który doda sałatce wyjątkowej świeżości dzięki dodatkowi cytryny, nadając jej nowoczesny charakter.

Zetrzyj i dodaj do mizerii. Każdy będzie pytał, jaki składnik nadał jej takiego smakuZetrzyj i dodaj do mizerii. Każdy będzie pytał, jaki składnik nadał jej takiego smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Marcin Michałowski

Mizeria to jedno z tych dań, które od lat gości na polskich stołach. Jest prosta, smaczna i pasuje do wielu potraw. Jednak czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak dodać jej nieco świeżości i nowego smaku? Tradycyjnie przygotowywana z ogórków, śmietany oraz dodatków takich jak koperek czy szczypiorek, mizeria może zyskać zupełnie nowy wymiar dzięki jednemu prostemu składnikowi. Wystarczy zetrzeć odrobinę cytryny, a efekt będzie zaskakujący – nie tylko dla ciebie, ale i dla wszystkich, którzy jej spróbują.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamroziłam pomidora i podałam z burratą. To viralowy hit lata

Mizeria z cytrynową nutą - doskonały wybór na lato

Mizeria z cytryną to świetna propozycja na lato. Jest lekka, orzeźwiająca i pełna świeżych smaków. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do lekkich obiadów, na przykład ziemniaków z koperkiem lub pieczonych, jajka sadzonego, piersi z kurczaka czy pieczonej ryby. Mizeria z cytrynową nutą to także doskonała sałatka na grilla, która przełamie smak ciężkich mięs.

Składniki:

  • 1 duży ogórek szklarniowy,
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego,
  • kilka gałązek koperku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 1 płaska łyżeczka miodu,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  • Wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny, skórką cytrynową, miodem, solą i pieprzem.
  • Pokrój ogórki w plasterki.
  • Posiekaj koperek.
  • Połącz pokrojone ogórki z sosem jogurtowo-cytrynowym i koperkiem.

Klasyczna mizeria to danie, które nie wymaga dużych zmian, aby zachwycać smakiem. Jednak dodatek cytryny może całkowicie odmienić ten prosty przepis, nadając mu świeżości i wyjątkowego charakteru. Mizeria z cytrynową nutą to idealna propozycja na letnie obiady, spotkania przy grillu czy codzienne posiłki. Spróbuj tej wersji i przekonaj się, jak jeden prosty składnik może wzbogacić smak tradycyjnej sałatki

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik