Nigdy nie wyrzucam przerośniętych ogórków. Robię z nich pyszny obiad dla całej rodziny

Masz w lodówce przerośnięte ogórki? Nie wyrzucaj ich! To doskonały składnik na orzeźwiający chłodnik, który doskonale sprawdzi się w gorące dni. Chłodnik z ogórków to nie tylko sposób na wykorzystanie warzyw, które nie nadają się do innych potraw, ale także pyszna i zdrowa zupa, która dostarczy organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.

Nigdy nie wyrzucam przerośniętych ogórków. Robię z nich pyszny obiad dla całej rodzinyNigdy nie wyrzucam przerośniętych ogórków. Robię z nich pyszny obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Przerośnięte ogórki to zmora niejednego ogrodnika i kucharza. Ich spory rozmiar i nietypowy kształt sprawiają, że nie nadają się do konserwowania, a twarda skórka i nadmiar pestek zniechęcają do jedzenia ich na surowo. Jednak zamiast je wyrzucać, warto pomyśleć o ich wykorzystaniu w kuchni. Okazuje się, że te pozornie problematyczne warzywa mogą stać się bazą do pysznych dań, takich jak chłodnik ogórkowy – idealna zupa na upalne dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnie lemoniady w trzech pysznych smakach. Zdrowe i pyszne napoje na upały

Jak zrobić tradycyjny chłodnik z ogórków?

Przerośnięte ogórki, które często zostają zapomniane na dnie lodówki, mogą stać się doskonałą bazą do chłodnika. Ich lekko orzeźwiający smak idealnie komponuje się z nabiałem, takimi jak kefir, maślanka czy zsiadłe mleko, a dodatek czosnku i świeżych ziół nadaje zupie charakteru.

Składniki:

  • 3-4 przerośnięte ogórki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek koperku,
  • ½ pęczka rzodkiewki,
  • 1 l maślanki, kwaśnego mleka lub kefiru,
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo,
  • 2-3 ugotowane młode ziemniaki,
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ogórki: Ogórki dokładnie wyszoruj, obetnij końce i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Pozostałe składniki: Rzodkiewki również zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Mieszanie: Wszystkie składniki połącz w misce, dodaj wybrany nabiał (maślankę, kefir lub kwaśne mleko), dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Chłodzenie: Chłodnik wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
  5. Podanie: Gotowy chłodnik podawaj z pokrojonymi jajkami na twardo i młodymi ziemniakami.

Nie musisz wyrzucać przerośniętych ogórków – wystarczy trochę kreatywności, aby przekształcić je w pyszny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie chłodnika ogórkowego zajmuje zaledwie chwilę, a efekt zachwyci wszystkich domowników. To prosty sposób na zdrowy i smaczny posiłek, który w pełni wykorzystuje potencjał sezonowych warzyw.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik