Nigdy nie wyrzucam przerośniętych ogórków. Robię z nich pyszny obiad dla całej rodziny

Masz w lodówce przerośnięte ogórki? Nie wyrzucaj ich! To doskonały składnik na orzeźwiający chłodnik, który doskonale sprawdzi się w gorące dni. Chłodnik z ogórków to nie tylko sposób na wykorzystanie warzyw, które nie nadają się do innych potraw, ale także pyszna i zdrowa zupa, która dostarczy organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.

Nigdy nie wyrzucam przerośniętych ogórków. Robię z nich pyszny obiad dla całej rodzinyNigdy nie wyrzucam przerośniętych ogórków. Robię z nich pyszny obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Przerośnięte ogórki to zmora niejednego ogrodnika i kucharza. Ich spory rozmiar i nietypowy kształt sprawiają, że nie nadają się do konserwowania, a twarda skórka i nadmiar pestek zniechęcają do jedzenia ich na surowo. Jednak zamiast je wyrzucać, warto pomyśleć o ich wykorzystaniu w kuchni. Okazuje się, że te pozornie problematyczne warzywa mogą stać się bazą do pysznych dań, takich jak chłodnik ogórkowy – idealna zupa na upalne dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnie lemoniady w trzech pysznych smakach. Zdrowe i pyszne napoje na upały

Jak zrobić tradycyjny chłodnik z ogórków?

Przerośnięte ogórki, które często zostają zapomniane na dnie lodówki, mogą stać się doskonałą bazą do chłodnika. Ich lekko orzeźwiający smak idealnie komponuje się z nabiałem, takimi jak kefir, maślanka czy zsiadłe mleko, a dodatek czosnku i świeżych ziół nadaje zupie charakteru.

Składniki:

  • 3-4 przerośnięte ogórki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek koperku,
  • ½ pęczka rzodkiewki,
  • 1 l maślanki, kwaśnego mleka lub kefiru,
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo,
  • 2-3 ugotowane młode ziemniaki,
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ogórki: Ogórki dokładnie wyszoruj, obetnij końce i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Pozostałe składniki: Rzodkiewki również zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Mieszanie: Wszystkie składniki połącz w misce, dodaj wybrany nabiał (maślankę, kefir lub kwaśne mleko), dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Chłodzenie: Chłodnik wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
  5. Podanie: Gotowy chłodnik podawaj z pokrojonymi jajkami na twardo i młodymi ziemniakami.

Nie musisz wyrzucać przerośniętych ogórków – wystarczy trochę kreatywności, aby przekształcić je w pyszny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie chłodnika ogórkowego zajmuje zaledwie chwilę, a efekt zachwyci wszystkich domowników. To prosty sposób na zdrowy i smaczny posiłek, który w pełni wykorzystuje potencjał sezonowych warzyw.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby