Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni
Ryba z frytkami to danie, które nieodzownie kojarzy się z wakacyjnymi wypadami nad Bałtyk. Jeśli najdzie cię ochota na ten przysmak, nie musisz od razu wsiadać do auta lub pociągu, bo odtworzysz go w swoim domu. W tym wydaniu smakuje jeszcze lepiej niż ze smażalni.
16.08.2024 06:59
Domowe frytki, soczysty dorsz w cieście i proste dodatki w postaci sosu i surówki to idealny przepis na pyszny obiad. Dietetycy głośno mówią, że w naszej diecie ryb jest za mało, a to danie z pewnością sprawi, że zagoszczą znacznie częściej. To jak smak urlopu nad polskim morzem bez wychodzenia z domu.
Smażony dorsz z domowymi frytkami
Dorsz smażony w chrupiącym cieście naleśnikowym to klasyk. Jego delikatne, białe mięso, które nie rozpada się podczas smażenia, w połączeniu z chrupiącą panierką tworzy pyszne połączenie i prawdziwy przysmak.
Zobacz także
Alternatywą dla dorsza mogą być również miruna, morszczuk czy mintaj. Ich zwarte mięso nie rozpada się podczas smażenia, a brak ości sprawia, że jedzenie takiej ryby jest czystą przyjemnością.
Przepis na rybę w cieście
Sekretem wyjątkowego smaku ryby jest chrupiąca panierka z ciasta naleśnikowego, która uzupełnia mięso, nie dominując całości. Do tego domowe frytki, które bezkonkurencyjnie wygrywają z jakimikolwiek mrożonkami i pyszny, domowy obiad gotowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 400 g filetów z dorsza,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- około 1/2 szklanki mleka.
Frytki:
- 4 średnie ziemniaki,
- 1/4 szklanki oleju roślinnego,
- 1.5 łyżeczki soli.
Dodatki:
- surówka,
- majonez.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Filety z dorsza doprawiam z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zamiast filetów sprawdzi się również polędwica.
Krok 2. Do miski wsypuję mąkę pszenną, dodaję jajko oraz mleko i dokładnie mieszam, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Powinno być dość gęste, jak śmietana.
Krok 3. Ziemniaki dokładnie myję i kroję na frytki. Przekładam do miski, dodaję olej oraz sól i mieszam, aby ziemniaki równomiernie pokryły się tymi składnikami. Układam na blaszce tak, aby był w jednej warstwie i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piekę przez 20 minut.
Krok 4. Kawałki ryby zanurzam w przygotowanym cieście naleśnikowym tak, aby pokryło je z obu stron.
Krok 5. Dorsza smażę na patelni ze sporą ilością rozgrzanego tłuszczu, z obu stron, aż się zarumieni. Odkładam na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Podaję z upieczonymi frytkami, ulubioną surówką oraz sosem, na przykład majonezem. Smacznego!