WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Ryba z frytkami to danie, które nieodzownie kojarzy się z wakacyjnymi wypadami nad Bałtyk. Jeśli najdzie cię ochota na ten przysmak, nie musisz od razu wsiadać do auta lub pociągu, bo odtworzysz go w swoim domu. W tym wydaniu smakuje jeszcze lepiej niż ze smażalni.

Smażony dorsz z frytkamiSmażony dorsz z frytkami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Domowe frytki, soczysty dorsz w cieście i proste dodatki w postaci sosu i surówki to idealny przepis na pyszny obiad. Dietetycy głośno mówią, że w naszej diecie ryb jest za mało, a to danie z pewnością sprawi, że zagoszczą znacznie częściej. To jak smak urlopu nad polskim morzem bez wychodzenia z domu.

Smażony dorsz z domowymi frytkami

Dorsz smażony w chrupiącym cieście naleśnikowym to klasyk. Jego delikatne, białe mięso, które nie rozpada się podczas smażenia, w połączeniu z chrupiącą panierką tworzy pyszne połączenie i prawdziwy przysmak.

Alternatywą dla dorsza mogą być również miruna, morszczuk czy mintaj. Ich zwarte mięso nie rozpada się podczas smażenia, a brak ości sprawia, że jedzenie takiej ryby jest czystą przyjemnością.

Przepis na rybę w cieście

Sekretem wyjątkowego smaku ryby jest chrupiąca panierka z ciasta naleśnikowego, która uzupełnia mięso, nie dominując całości. Do tego domowe frytki, które bezkonkurencyjnie wygrywają z jakimikolwiek mrożonkami i pyszny, domowy obiad gotowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • około 1/2 szklanki mleka.

Frytki:

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 1.5 łyżeczki soli.

Dodatki:

  • surówka,
  • majonez.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Filety z dorsza doprawiam z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zamiast filetów sprawdzi się również polędwica.

Doprawianie ryby
Doprawianie ryby © Pyszności

Krok 2. Do miski wsypuję mąkę pszenną, dodaję jajko oraz mleko i dokładnie mieszam, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Powinno być dość gęste, jak śmietana.

Krok 3. Ziemniaki dokładnie myję i kroję na frytki. Przekładam do miski, dodaję olej oraz sól i mieszam, aby ziemniaki równomiernie pokryły się tymi składnikami. Układam na blaszce tak, aby był w jednej warstwie i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piekę przez 20 minut.

Domowe frytki
Domowe frytki © Pyszności

Krok 4. Kawałki ryby zanurzam w przygotowanym cieście naleśnikowym tak, aby pokryło je z obu stron.

Dorsz w cieście
Dorsz w cieście © Pyszności

Krok 5. Dorsza smażę na patelni ze sporą ilością rozgrzanego tłuszczu, z obu stron, aż się zarumieni. Odkładam na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Podaję z upieczonymi frytkami, ulubioną surówką oraz sosem, na przykład majonezem. Smacznego!

Smażony dorsz w cieście z frytkami
Smażony dorsz w cieście z frytkami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie