Świeża ryba nad Bałtykiem to ściema? Trzymaj się tych zasad i nie daj nabić się w butelkę

Ryba z frytkami i surówką to nadmorski klasyk, bez którego ciężko wyobrazić sobie urlop nad Bałtykiem. Jak znaleźć najlepsze miejsce na obiad nad polskim morzem?

Ryba nad morzemRyba nad morzem
Źródło zdjęć: © archiwum prywatne
Ewa Malinowska

Znalezienie smażalni to bułka z masłem. Spotkać je można niemal wszędzie, a każda kusi świeżymi rybami prosto z kutra. Niestety nie zawsze ma to pokrycie z rzeczywistością i znalezienie dobrej jakości ryby i to jeszcze uczciwie podanej i zareklamowanej może być wyzwaniem. Poszukiwania ułatwią jednak proste wskazówki, które warto mieć z tyłu głowy podczas wybierania miejsca na rodzinny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

McFlurry pistacjowe we włoskim McDonald's

Świeża ryba nad Bałtykiem

Nie wszystkie ryby są z mrożonki, jedynie trzeba wiedzieć, jak szukać. Marzysz o soczystym dorszu prosto z Bałtyku? Nic dziwnego, wszak od wielu lat to smak urlopu. Aby wybrać odpowiednie miejsce pierwszą rzeczą, po jaką powinniśmy sięgnąć, jest telefon. Zgodnie z zasadą "koniec języka za przewodnika", którą dostosowujemy trochę do digitalowych czasów, sprawdź opinie w internecie. Pomocna będzie również wyszukiwarka. Świeża ryba przede wszystkim pochodzić musi z Bałtyku. Nie oznacza to, że musisz kuć na blachę listy dostępnych gatunków, wystarczy sprawdzić w internecie.

Ryba w cieście piwnym - Pyszności
Ryba w cieście piwnym - Pyszności © Canva

Ważna jest również lokalizacja. Im bliżej przystani rybackiej, tym większa jest szansa na rybę. Nie zawsze wysoka cena oznacza jakość, ale warto porównać oferty. Zerknij również (oczywiście subtelnie) w talerze innych gości - gruba panierka i spora ilość przypraw (lub cytryny) to chwyty, które nieraz maskują kiepskiej jakości rybę.

Jakie są świeże ryby nad morzem?

Morze Bałtyckie jest naprawdę różnorodne. Przede wszystkim słynie ze śledzi, ale można liczyć również na świeżą flądrę, turbota czy sandacza. Problem pojawia się przy dorszu, najchętniej wybieranej ryby. Przez ostatnie lata kupić można było tylko mrożonki ze względu na okres ochronny i zakaz połowów, który przypadał na cały okres letni. Wciąż obowiązują unijne zakazy i limity.

Sandacz — najzdrowsza ryba morska.
Sandacz — najzdrowsza ryba morska. © Adobe Stock | Petroos

Wybierając w smażalni halibuta, morszczuka, mintaja czy łososia musimy liczyć się z tym, że prawdopodobnie będzie on importowany. Te ryby zwykle przyjeżdżają do nas z daleka, np. ze Śródziemnego czy Pacyfiku, a łosoś najczęściej jest norweski.

Zjedzenie mrożonej ryby oczywiście nie jest niczym złym. Warto jednak wiedzieć, za co płacimy i skorzystać z tego, co najświeższe.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania