Zielone pomidory dojrzeją w domu. Wystarczy, że obok położysz inny owoc

Mimo że pomidory nie są trudne w uprawie, niesprzyjające warunki atmosferyczne mogą mocno je pokiereszować. Kiedy pojawiają się bardzo niskie temperatury czy ulewne deszcze, lepiej zerwać owoce i pozwolić im dojrzeć w domu. Jak? Jest na to kilka sposobów.

ObrazekZielone pomidory mogą dojrzeć w domu - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Pomidory należą do owoców klimakterycznych, czyli takich, które mogą dojrzeć również po zerwaniu. Warto zapamiętać jednak, by zrywać pomidory, które nie są całkowicie zielone, a mają już lekko zmienioną barwę. Oznacza to, że procesy dojrzewania już się w nich zaczęły i takim łatwiej będzie nabrać czerwonej barwy w warunkach domowych. Ważne jest również, by nie odrywać od nich szypułek oraz by podczas przechowywania były całkowicie suche.

Co zrobić, żeby zielone pomidory dojrzały w domu?

Jest kilka sposób na to, by pomóc dojrzeć zielonym pomidorom w domu. Można umieścić je na parapecie, ale nie wystawiając ich bezpośrednio na działanie słońca. Zielone pomidory przechowywane bez światła również się wybarwią. Popularnym sposobem jest umieszczenie owoców w drewnianej skrzyni lub kartonowym pudełku. Warto zrobić w nim wcześniej liczne otwory, by zapewnić cyrkulację powietrza. Spód pojemnika należy wyłożyć słomą, siankiem, pogniecionymi gazetami czy trocinami lub papierem bądź ręcznikiem papierowym.

Następnie układamy owoce i na końcu przykrywamy je (może to być to samo tworzywo, którego użyliśmy do wyściełania spodu pojemnika). Warto wspomnieć, że pomidory nie powinny się ze sobą stykać, by ewentualne choroby nie przechodziły z owocu na owoc. Tak przygotowane najlepiej jest odstawić do ciemnego miejsca: spiżarki czy szafki kuchennej. Co dwa, trzy dni zaleca się robić przegląd. Odrzucać te, które zaczęły się psuć, a bardziej zaczerwienione można wówczas wystawić na parapet, by szybciej dojrzały. Dzięki temu też zwiększy się w nich zawartość cukru, co poprawi walory smakowe pomidorów.

Obrazek
Ważne, by zebrać zielone pomidory, które już zaczęły zmieniać barwę - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Trik na przyspieszenie dojrzewania zielonych pomidorów w domu

Zielone pomidory szybciej zaczerwienią się, kiedy będą przechowywane z bananami bądź jabłkami (na 4-5 pomidorów wystarczy jeden banan bądź jedno duże jabłko). Owoce te wydzielają etylen - czyli gaz, który przyspiesza dojrzewanie. Co ciekawe, pomidory szybciej dojrzewają w czerwonym otoczeniu np. przechowywane w woreczku z czerwonego materiału czy pojemniku wyłożonym czerwoną bibułą.

Dużą rolę odgrywa również temperatura - im wyższa, tym pomidory szybciej się wybarwią. W temperaturze 10-15 st. C dojrzewanie zielonych pomidorów trwa zwykle około 3-4 tygodnie. W wyższej temperaturze, która mieści się w przedziale 18-21 st. C, czas dojrzewania zielonych pomidorów znacznie się skraca - nawet do 2 tygodni.

Zobacz także nasz przepis na pulpety po cygańsku w aromatycznym sosie pomidorowym z warzywami:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę