NewsyZielone pomidory dojrzeją w domu. Wystarczy, że obok położysz inny owoc

Zielone pomidory dojrzeją w domu. Wystarczy, że obok położysz inny owoc

Mimo że pomidory nie są trudne w uprawie, niesprzyjające warunki atmosferyczne mogą mocno je pokiereszować. Kiedy pojawiają się bardzo niskie temperatury czy ulewne deszcze, lepiej zerwać owoce i pozwolić im dojrzeć w domu. Jak? Jest na to kilka sposobów.

Zielone pomidory mogą dojrzeć w domu - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Zielone pomidory mogą dojrzeć w domu - Pyszności; Fot. Adobe Stock

02.05.2023 | aktual.: 16.10.2023 12:25

Pomidory należą do owoców klimakterycznych, czyli takich, które mogą dojrzeć również po zerwaniu. Warto zapamiętać jednak, by zrywać pomidory, które nie są całkowicie zielone, a mają już lekko zmienioną barwę. Oznacza to, że procesy dojrzewania już się w nich zaczęły i takim łatwiej będzie nabrać czerwonej barwy w warunkach domowych. Ważne jest również, by nie odrywać od nich szypułek oraz by podczas przechowywania były całkowicie suche.

Co zrobić, żeby zielone pomidory dojrzały w domu?

Jest kilka sposób na to, by pomóc dojrzeć zielonym pomidorom w domu. Można umieścić je na parapecie, ale nie wystawiając ich bezpośrednio na działanie słońca. Zielone pomidory przechowywane bez światła również się wybarwią. Popularnym sposobem jest umieszczenie owoców w drewnianej skrzyni lub kartonowym pudełku. Warto zrobić w nim wcześniej liczne otwory, by zapewnić cyrkulację powietrza. Spód pojemnika należy wyłożyć słomą, siankiem, pogniecionymi gazetami czy trocinami lub papierem bądź ręcznikiem papierowym.

Następnie układamy owoce i na końcu przykrywamy je (może to być to samo tworzywo, którego użyliśmy do wyściełania spodu pojemnika). Warto wspomnieć, że pomidory nie powinny się ze sobą stykać, by ewentualne choroby nie przechodziły z owocu na owoc. Tak przygotowane najlepiej jest odstawić do ciemnego miejsca: spiżarki czy szafki kuchennej. Co dwa, trzy dni zaleca się robić przegląd. Odrzucać te, które zaczęły się psuć, a bardziej zaczerwienione można wówczas wystawić na parapet, by szybciej dojrzały. Dzięki temu też zwiększy się w nich zawartość cukru, co poprawi walory smakowe pomidorów.

Ważne, by zebrać zielone pomidory, które już zaczęły zmieniać barwę - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Ważne, by zebrać zielone pomidory, które już zaczęły zmieniać barwę - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Trik na przyspieszenie dojrzewania zielonych pomidorów w domu

Zielone pomidory szybciej zaczerwienią się, kiedy będą przechowywane z bananami bądź jabłkami (na 4-5 pomidorów wystarczy jeden banan bądź jedno duże jabłko). Owoce te wydzielają etylen - czyli gaz, który przyspiesza dojrzewanie. Co ciekawe, pomidory szybciej dojrzewają w czerwonym otoczeniu np. przechowywane w woreczku z czerwonego materiału czy pojemniku wyłożonym czerwoną bibułą.

Dużą rolę odgrywa również temperatura - im wyższa, tym pomidory szybciej się wybarwią. W temperaturze 10-15 st. C dojrzewanie zielonych pomidorów trwa zwykle około 3-4 tygodnie. W wyższej temperaturze, która mieści się w przedziale 18-21 st. C, czas dojrzewania zielonych pomidorów znacznie się skraca - nawet do 2 tygodni.

Zobacz także nasz przepis na pulpety po cygańsku w aromatycznym sosie pomidorowym z warzywami:

Wybrane dla Ciebie