Ziemniaczane łódeczki zapiekane z boczkiem i jajkiem

Ziemniaczane łódeczki owinięte boczkiem pieczone i pieczone z jajkiem to fantastyczny pomysł zarówno na kolację, dodatek do obiadu lub pełny posiłek. Są sycące i smaczne, a ich przygotowanie nie jest skomplikowane.

Obrazek
Ewa

Ziemniaki pieczone w piekarniku

Pieczone ziemniaki to bardzo uniwersalny dodatek do obiadu. Sprawdzą się właściwie przy każdym rodzaju mięs. Dzisiaj przygotowaliśmy je w formie łódeczek, które owinęliśmy boczkiem. Mogą być również pełnoprawnym daniem lub dodatkiem do grilla. Jajko i boczek sprawiają, że jest to danie bardzo sycące, które śmiało może grać pierwsze skrzypce podczas posiłku.

Jakie ziemniaki do pieczenia

Do pieczenia najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu B. Najpopularniejsze odmiany to między innymi Irys, Irga oraz Gala. Po upieczeniu nie rozpadają się i pozostają „zbite”, a jednocześnie nie są twarde. Jest to jednocześnie najbardziej uniwersalny typ, po który warto sięgać, gdy nie wiemy, co wybrać.

Nasze ziemniaki upiekliśmy w w Ovi Smart marki Philips.

Ziemniaczane łódeczki z boczkiem- składniki

          
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 80 g sera gruyere
  • 1/3 szkl. posiekanego szczypiorku
  • 12 plastrów boczku
  • 4 jajka

Przepis na łódeczki ziemniaczane z boczkiem, serem i jajkiem

Zacznij od przygotowania ziemniaków. Wybierz dość duże okazy- łatwiej będzie je zawinąć i zmieścić do środka jajko. Ziemniaki dokładnie umyj, polej oliwą i przypraw solą oraz pieprzem. Zawiń je w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę. Po tym czasie ostrożnie wyciągnij ziemniaki z folii. Odkrój górę i wydrąż środek przy pomocy łyżki.

Obrazek

Wydrążone części ziemniaków przełóż do miski. Dodaj posiekany drobno szczypiorek, ser gruyere i wymieszaj całość przy pomocy widelca. Ser gruyere to intensywny ser, zwykle używany do fondue. Jeśli nie znajdziesz go w sklepie, to możesz sięgnąć po jarslberg, emmental, raclette, comte lub cheddar.

Na desce rozłóż plastry boczku i połóż na ich środku wydrążonego ziemniaka. Zawiń boczek do środka.

Obrazek

Wypełnij wgłębienie ziemniaczanym farszem i ugnieć łyżką tak, aby wypełniło dokładnie całe wnętrze ziemniaka. Na sam środek wbij jajko i wstaw ziemniaki do pieczenia na kolejne 10 minut.

Obrazek

Łódeczki ziemniaczane z boczkiem, serem i jajkiem

Nasze łódeczki są już gotowe. Pyszna i sycąca przekąska najlepiej smakuje na ciepło, więc nie zwlekaj z jej podaniem. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie