Ziemniaczki idealne na walentynki. Podbiją każde podniebienie i serce
Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, a w tym roku wypadają w piątek. Jest to więc idealna pora na romantyczny wieczór z ukochaną osobą. Warto na tę okazję przygotować ziemniaczki w kształcie serca, które są nie tylko urocze, ale i wyjątkowo pyszne.
Chyba wszyscy lubią ziemniaki, a zwłaszcza w Polsce. W końcu od setek lat są jednym z podstawowych warzyw w naszej diecie. Warto dodać, że jesteśmy również w czołówce eksporterów ziemniaków, zaraz obok Rumunii i Niemiec.
Purée, talarki, kuleczki, frytki, placki – sposobów przygotowania kartofli jest wiele. Ostatnio podpatrzyłam na TikToku na profilu o nazwie @crowdedkitchen nowy patent, do którego potrzebujemy formy w kształcie serca. Warto ją znaleźć, bo dzięki temu efekt końcowy dania robi ogromne wrażenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Walentynkowa deska pyszności, czyli najlepsze kęski dla dwojga
Ziemniaki na walentynki - wskazówki
TikTok jest dla mnie prawdziwą kopalnią przepisów na dobre jedzenie, ale każdy lubię nieco zmodyfikować. W przypadku walentynkowych ziemniaczków używam oleju rzepakowego, choć świetnie nada się również olej słonecznikowy albo masło klarowane, bo mają odpowiednio wysoką temperaturę dymienia.
Ziemniaki powinny być żółte i kremowe w konsystencji, aby łatwo się z nimi pracowało. Pod koniec pieczenia postanowiłam podkręcić danie startym serem grana padano, ale parmezan też by świetnie pasował. Części ziemniaków, które zostaną po wykrawaniu erduszek, można użyć do purée.
Przepis na walentynkowe ziemniaczki
Składniki:
- 4-5 dużych ziemniaków,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz do smaku,
- 4-6 łyżek masła,
- 8-10 ząbków czosnku,
- 4 gałązki rozmarynu,
- 4 gałązki tymianku,
- szklanka bulionu,
- grana padano (ewentualnie parmezan).
Dodatkowo: foremka do ciastek w kształcie serca.
Przygotowanie:
- Pokrój ziemniaki w plastry o grubości 2,5 cm. Użyj foremki, aby nadać im kształt serca.
- Włóż ziemniaki do miski z zimną wodą i mocz je przez 15 minut, a potem osusz je ręcznikiem papierowym.
- Na dużą patelnię wlej olej i rozgrzej go na średnio-wysokim ogniu.
- Następnie wrzuć ziemniaki na patelnię, zmniejsz ogień i smaż je po 3-5 minut z każdej strony do momentu, gdy będą miały złocistą i chrupiącą skórkę. Z obu stron dopraw je solą.
- Wyłącz na chwilę ogień i za pomocą szczypiec oraz ręcznika papierowego odsącz jak najwięcej tłuszczu z patelni.
- Ponownie ustaw średnie grzanie i dodaj do ziemniaków masło, czosnek, zioła oraz pieprz i sól według uznania. Podgrzewaj masło, aż stanie się płynne, ale uważaj, by się nie przypaliło.
- Polewaj ziemniaczki rozpuszczonym masłem, a następnie wlej bulion.
- Wstaw patelnię do nagrzanego na 220 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 15 - 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie w środku. Po 10 minutach możesz wyciągnąć na chwilę walentynkowe ziemniaczki i posypać je serem grana padano.