Ziemniaczki idealne na walentynki. Podbiją każde podniebienie i serce

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, a w tym roku wypadają w piątek. Jest to więc idealna pora na romantyczny wieczór z ukochaną osobą. Warto na tę okazję przygotować ziemniaczki w kształcie serca, które są nie tylko urocze, ale i wyjątkowo pyszne.

Ziemniaczki w kształcie serca to świetny pomysł na walentynkiZiemniaczki w kształcie serca to świetny pomysł na walentynki
Źródło zdjęć: © TikTok

Chyba wszyscy lubią ziemniaki, a zwłaszcza w Polsce. W końcu od setek lat są jednym z podstawowych warzyw w naszej diecie. Warto dodać, że jesteśmy również w czołówce eksporterów ziemniaków, zaraz obok Rumunii i Niemiec.

Purée, talarki, kuleczki, frytki, placki – sposobów przygotowania kartofli jest wiele. Ostatnio podpatrzyłam na TikToku na profilu o nazwie @crowdedkitchen nowy patent, do którego potrzebujemy formy w kształcie serca. Warto ją znaleźć, bo dzięki temu efekt końcowy dania robi ogromne wrażenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Walentynkowa deska pyszności, czyli najlepsze kęski dla dwojga

Ziemniaki na walentynki - wskazówki

TikTok jest dla mnie prawdziwą kopalnią przepisów na dobre jedzenie, ale każdy lubię nieco zmodyfikować. W przypadku walentynkowych ziemniaczków używam oleju rzepakowego, choć świetnie nada się również olej słonecznikowy albo masło klarowane, bo mają odpowiednio wysoką temperaturę dymienia.

Ziemniaki powinny być żółte i kremowe w konsystencji, aby łatwo się z nimi pracowało. Pod koniec pieczenia postanowiłam podkręcić danie startym serem grana padano, ale parmezan też by świetnie pasował. Części ziemniaków, które zostaną po wykrawaniu erduszek, można użyć do purée.

Przepis na walentynkowe ziemniaczki

Składniki:

  • 4-5 dużych ziemniaków,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4-6 łyżek masła,
  • 8-10 ząbków czosnku,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • 4 gałązki tymianku,
  • szklanka bulionu,
  • grana padano (ewentualnie parmezan).

Dodatkowo: foremka do ciastek w kształcie serca.


Przygotowanie:

  1. Pokrój ziemniaki w plastry o grubości 2,5 cm. Użyj foremki, aby nadać im kształt serca.
  2. Włóż ziemniaki do miski z zimną wodą i mocz je przez 15 minut, a potem osusz je ręcznikiem papierowym.
  3. Na dużą patelnię wlej olej i rozgrzej go na średnio-wysokim ogniu.
  4. Następnie wrzuć ziemniaki na patelnię, zmniejsz ogień i smaż je po 3-5 minut z każdej strony do momentu, gdy będą miały złocistą i chrupiącą skórkę. Z obu stron dopraw je solą.
  5. Wyłącz na chwilę ogień i za pomocą szczypiec oraz ręcznika papierowego odsącz jak najwięcej tłuszczu z patelni.
  6. Ponownie ustaw średnie grzanie i dodaj do ziemniaków masło, czosnek, zioła oraz pieprz i sól według uznania. Podgrzewaj masło, aż stanie się płynne, ale uważaj, by się nie przypaliło.
  7. Polewaj ziemniaczki rozpuszczonym masłem, a następnie wlej bulion.
  8. Wstaw patelnię do nagrzanego na 220 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 15 - 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie w środku. Po 10 minutach możesz wyciągnąć na chwilę walentynkowe ziemniaczki i posypać je serem grana padano.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟