PrzepisProste przepisyTomasz Strzelczyk przygotowuje purée z ziemniaków z dwoma nietypowymi dodatkami. Lepszego nie jadłem

Tomasz Strzelczyk przygotowuje purée z ziemniaków z dwoma nietypowymi dodatkami. Lepszego nie jadłem

Tomasz Strzelczyk pokazał przepis na purée.
Tomasz Strzelczyk pokazał przepis na purée.
Źródło zdjęć: © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

12.07.2024 09:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kto nie lubi purée ziemniaczanego? Cóż, nawet jeśli wśród nas jest taka osoba, to po wypróbowaniu przepisu Tomasza Strzelczyka na ten dodatek skrobiowy do obiadu, z całą pewnością nastąpi u niej zmiana zdania na ten temat. Tajemnica tkwi w dwóch nietypowych składnikach.

Tomasza Strzelczyka, uczestnika czwartej edycji "MasterChefa", zapalonego kucharza i odnoszącego sukcesy kulinarnego youtubera, można lubić za wiele rzeczy. Jedną z nich jest to, że jego przepisów nie charakteryzuje sztuczna patetyczność. Na kanale Strzelczyka na YouTube znajdziemy wiele przepisów i każdy z nich jest oryginalny, ale jednocześnie możemy być pewni, że — nawet jeśli jesteśmy wyłącznie amatorami kuchennymi — to przebrniemy przez instrukcje bez najmniejszego problemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

U Tomasza Strzelczyka znajdziemy więc nie tylko przepisy na tradycyjne klasyki z kategorii polskiej kuchni, ale także proste zupy, łatwe desery i sałatki. Jakiś czas temu kucharz zaprezentował również swoją wizję purée ziemniaczanego. Okazuje się, że ten z pozoru prozaiczny dodatek do kotleta można w prosty sposób urozmaicić. Wypróbowałem wskazówki kucharza i muszę przyznać, że lepszego purée nie jadłem. A wystarczyło pomyśleć o dwóch tanich produktach: porze i musztardzie.

Purée ziemniaczane według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 150 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 1 por,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • sól, pieprz.
Purée ziemniaczane z porem i musztardą. Aromatyczne i kremowe
Purée ziemniaczane z porem i musztardą. Aromatyczne i kremowe© Canva | Oksanashufrych

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie (użyj mniej więcej 1/2 łyżki soli).
  2. Por rozkrój wzdłuż i dokładnie umyj w środku. Posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Podsmaż por, ale nie rób tego zbyt długo. Chodzi tylko o to, żeby warzywo trochę zmiękło.
  4. Ziemniaki odcedź. W drugim garnku umieść trochę masła, wlej mleko i podgrzej.
  5. Masło z mlekiem wlej teraz do ziemniaków i wyrób tłuczkiem. Dodaj por, łyżkę musztardy francuskiej, gałkę muszkatołową. Raz jeszcze wymieszaj całość. Twoje purée ziemniaczane z porem jest już gotowe!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także