Kasia Bosacka ujawnia prawdę o ziemniakach. Mało kto zwraca na to uwagę

Ziemniaki ziemniakom nierówne. Jedne są przeznaczone do przyrządzania puree, inne idealnie nadają się smażenia frytek. Poza wieloma odmianami i typami, bulwy różnią się też pochodzeniem czy okresem zbiorów. Czy zatem ziemniaki wczesne to nasze polskie młode ziemniaki? Co oznacza dopisek "jadalne" na etykiecie? Katarzyna Bosacka rozwiewa wszelkie wątpliwości.

ObrazekKatarzyna Bosacka tłumaczy różnicę między ziemniakami wczesnymi, młodymi i jadalnymi - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: katarzynabosacka (screenshot)

Bosacka w nagraniu opublikowanym m.in. na Instagramie wyjaśniła frapującą wielu kwestię: czy ziemniaki młode i wczesne to to samo? Czym są ziemniaki jadalne? Które z nich są importowane? I najważniejsze: skąd wiedzieć, że mamy do czynienia z polskimi bulwami? Zwróć uwagę na te szczegóły, zanim sięgniesz po kartofle ze sklepowej półki.

Ziemniak jadalny - co to znaczy?

O czym mówi nam etykieta, na której widnieje napis "ziemniaki jadalne"? To znaczy, że mamy do czynienia z bulwami zeszłorocznymi, zebranymi jesienią. Na pólkach sklepowych można spotkać kartofle pochodzenia krajowego oraz takie, które uprawiane były w innych krajach Unii Europejskiej oraz w krajach spoza tego obszaru. Dotyczy to również ziemniaków jadalnych o pełnej dojrzałości. Wyróżnia się cztery podstawowe typy kulinarne ziemniaka jadalnego: A, B, C oraz D oraz typy pośrednie AB i BC.

Typ kulinarny i konsystencja bulwy ziemniaka zależą przede wszystkim od zawartości suchej masy i skrobi w bulwach – im wyższa zawartość obu składników, tym większa skłonność do rozgotowywania. Typ A sprawdza się w sałatkach, zupach, zapiekankach oraz mrożonych mieszankach warzywnych. Jako dodatek do mięs i sosów czy zrobienia chipsów oraz frytek używa się najczęściej ziemniaków typu B. Do sporządzania purée i zagęszczania zup najlepiej nadają się te typu C, a typ D oznacza bulwy przeznaczone do produkcji skrobi i alkoholu.

Obrazek
Ziemniaki wczesne, jadalne, młode - jaka jest między nimi różnica? - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Ziemniaki wczesne a młode. Czym się różnią?

Nie stosujemy tych określeń zamiennie. Ziemniaki wczesne możemy już kupić w marcu i kwietniu. Trafiają do nas z państw basenu Morza Śródziemnego, gdzie okres wegetacji jest inny — tam bulwy wzrastają szybciej i hoduje się je w innym trybie. Co więcej, ze względu na to, że są transportowane, muszą być zabezpieczone przed gniciem, nierzadko przy użyciu środków chemicznych. Do ziemniaków wczesnych zaliczamy takie odmiany, jak: Fresco, Denar, Barber czy Arielle.

Możemy też spotkać w sklepach ziemniaki wczesne, ale nie znaczy to, że są to młode polskie ziemniaki, bo one są importowane: z Cypru, Izraela, Hiszpanii czy z Włoch. Będą bardzo drogie, będą kosztowały nawet kilkanaście złotych za kilogram - tłumaczy Bosacka.

Natomiast ziemniaki młode, polskie pojawiają się na sklepowych półkach i straganach na przełomie maja i czerwca. Są zazwyczaj małe i mają cienką, łuszczącą się skórkę. Warto wiedzieć, że młode bulwy są mniej kaloryczne od wczesnych — zawierają mniej skrobi i więcej wody. Ze względu na to, że szybko tracą świeżość, nie nadają się do dłuższego przechowywania.

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom