PoradyZjedz zamiast chleba. Za miesiąc wszystkie spodnie będą za duże

Zjedz zamiast chleba. Za miesiąc wszystkie spodnie będą za duże

Patenty na schudnięcie - Pyszności
Patenty na schudnięcie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.08.2024 15:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kanapka to jedno z najchętniej wybieranych śniadań i nic w tym dziwnego, bo jej przygotowanie jest po prostu ekspresowe. Chociaż możną ją przygotować również w bardzo zdrowej wersji, wybierając razowe pieczywo i dodając dużo warzyw, to warto czasem sięgnąć po jej zamienniki. Pomogą schudnąć i sprawią, że będziesz czuć się lekko.

Zacznijmy od tego, że nie trzeba wcale demonizować chleba, ale warto jednak urozmaicać dietę, aby nie był jej podstawą. Białe pieczywo cieszy się raczej kiepską reputacją i wciąż są osoby, które uważają je za coś złego. Choć nie jest idealnym wyborem, okazjonalne spożycie nie zaszkodzi. Nie bez powodu mówi się, że to dawka jest ważna. Jeśli jednak zależy ci na zdrowej i zbilansowanej diecie, warto zastąpić biały chleb pełnoziarnistymi alternatywami lub innymi posiłkami, które zapewnią sytość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym zastąpić biały chleb?

Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez chleba i ciężko wykluczyć ci go z diety, sięgnij po ten razowy. Chleb pełnoziarnisty zawiera więcej błonnika, witamin i minerałów niż biały chleb, co korzystnie wpływa na zdrowie całego organizmu. Dzięki zawartości błonnika dłużej zapewnia uczucie sytości, co pomaga kontrolować apetyt i utrzymać prawidłową wagę.

Kolorowe kanapki na chlebie razowym
Kolorowe kanapki na chlebie razowym© Adobe Stock

Niski indeks glikemiczny chleba pełnoziarnistego pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.

- Dobre śniadanie powinno zawsze zawierać źródło węglowodanów złożonych, które dostarczy energii na dobry początek dnia i zapobiegnie podjadaniu między posiłkami - mowi Michał Wrzosek na portalu Medonet.

Złożone węglowodany, obecne w pożywnym śniadaniu, są jak paliwo dla naszego organizmu. Zapewniają stały poziom energii przez wiele godzin, więc warto zadbać o dobre ich źródło w naszej diecie.

Zdrowa żywność na śniadanie.
Zdrowa żywność na śniadanie.© Getty Images | takepicsforfun

Aby posiłek był pełnowartościowy, warto zadbać o odpowiednią ilość białka, które jest budulcem naszych mięśni i tkanek. Świetnym źródłem białka są jaja, sery, nasiona, orzechy i mięso. Nie zapominajmy również o warzywach, które dostarczają nam witamin, minerałów i błonnika. Warzyw, takie jak papryka, pomidory czy ogórki to doskonałe uzupełnienie każdego posiłku.

Co zamiast chleba?

Zamiast codziennie jeść chleb na śniadanie, sięgnij po inne posiłki. Będzie smacznie i przy tym bardzo zdrowo. Dobrym pomysłem są płatki owsiane. Można je przygotować na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Warto wybierać też kasze, takie jak jaglana, gryczana czy quinoa. Doskonałą bazą do kanapek będą też pełnoziarniste tortille, które wypełnić można warzywami czy jajecznicą.

Biały chleb nie jest naszym wrogiem. Nie oznacza to jednak, że można jeść bez żadnych ograniczeń. Warto urozmaicić swoje codzienne menu i wprowadzić śniadania, które dostarczą wartości odżywcze i nie będą pustymi kaloriami. Dzięki temu łatwiej będzie nam schudnąć i zrzucić zbędne kilogramy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także