PrzepisCiastaZnajoma poczęstowała mnie bananowym ciastem. Ma zabawną nazwę, ale smakuje wybornie

Znajoma poczęstowała mnie bananowym ciastem. Ma zabawną nazwę, ale smakuje wybornie

Bananowa kokietka
Bananowa kokietka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

30.09.2024 19:51, aktual.: 30.09.2024 20:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy znajoma powiedziała mi, że ma dla mnie porcję bananowego ciasta do skosztowania, nie spodziewałam się, że tuż przed moim nosem pojawi się wieżyczka smaków, kolorów i tekstur. Trudno powiedzieć, co zrobiło na mnie większe wrażenie, bo zarówno smak, jak i wygląd bananowej kokietki bije na głowę inne ciasta.

Nazwa ciasta nie wzięła się znikąd. Bananowa kokietka jest i bananowa, i kokietuje, a najbardziej kolorowymi warstwami, wśród których znajdziemy kakaowy puszysty biszkopt, kremową bitą śmietanę straciatella oraz galaretkę wieńczącą dzieło i spowijającą bananowe kawałki. Nie sposób przejść obojętnie obok tego połączenia smaków i kolorów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowa kokietka. Ciasto warstwowe z galaretką i bitą śmietaną

Może sprawiać wrażenie skomplikowanego, ale daleko mu do wymagających i uczących cierpliwości ciast. Podstawą bananowej kokietki jest biszkopt, w tym przypadku wzbogacony dodatkiem kakao. Przygotowanie ciemnego blatu nie powinno przysporzyć nikomu większych problemów.

W następnym kroku należy rozpuścić galaretkę i dać jej trochę czasu, by ostygła i stężała. W międzyczasie ubijamy pianę z kremówki (koniecznie dobrze schłodzonej). Bananowa kokietka to ciasto nieskromne, a więc i śmietanowy krem wzbogacamy mascarpone i drobno startą gorzką czekoladą. W ostatnim kroku wystarczy przełożyć biszkoptowe blaty powstałą pianą oraz pokryć tężejąca galaretką, zanurzając w niej kawałki bananów.

Ciasto bananowa kokietka. Przepis

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 żółte galaretki (np. o smaku mirabelkowym),
  • 700 ml gorącej wody,
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc. + 4 łyżki cukru pudru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 śmietanfix,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 2 banany,
  • sok z połowy cytryny,

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z dodatkiem szklanki cukru i szczypty soli. Ubijaj, aż masa podwoi swoją objętość.
  2. Mąkę i kakao przesiej, dodaj proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszaj, a następnie dodaj do masy z ubitych jajek. Zamieszaj delikatnie całość.
  3. Gotową masę wylej na blachę (25x20) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piecz w 180 st. C przez 30 minut.
  4. Gotowy biszkopt odstaw do ostudzenia, a następnie przekrój na pół na dwa blaty.
  5. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, następnie zamieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.
  6. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij z dodatkiem cukru pudru. Podczas ubijania dodaj serek mascarpone i śmietanfix, a także gorzką czekoladę startą na drobnych oczkach.
  7. Sztywną śmietaną posmaruj jeden blat gotowego biszkoptu. Następnie na śmietanie połóż kolejny blat biszkoptu i delikatnie go dociśnij.
  8. Banany pokrój w grube plasterki i skrop sokiem z cytryny. Następnie ułóż plasterki bananów na cieście.
  9. Tężejącą galaretkę wyłóż na ciasto i wyrównaj.
  10. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc, by stężało.

Źródło: YouTube - Bombowa Kuchnia

warstwowe ciastodeserciasto z galaretką