Biszkopt wyjdzie puszysty jak gąbeczka i nie opadnie. Kluczowe są dwie rzeczy

A gdyby tak biszkopt za każdym razem wychodził tak ładny, jak z kolorowych kulinarnych magazynów? To nie kwestia szczęścia, a praktyka i znajomość podstawowych zasad.

Biszkopt wyjdzie idealny, jeśli zastosujesz te zasady Biszkopt wyjdzie idealny, jeśli zastosujesz te zasady
Źródło zdjęć: © Canva | Gabriel Dario Perrone

Równy i pięknie wyrośnięty biszkopt, bez zapadniętego środka, to niemalże wizytówka każdego domorosłego szefa kuchni. Przygotowanie takiego ciasta może wydawać się bardzo proste, jednakże bardzo łatwo popełnić błąd. Chcąc móc pochwalić się idealnym biszkoptem, należy zwrócić uwagę na dwie kwestie. To odpowiednie napowietrzenie masy i studzenie biszkoptu w określonych warunkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Co zrobić, żeby biszkopt był puszysty?

Chcąc uzyskać puszysty biszkopt, należy pamiętać o odpowiednim napowietrzeniu masy. Jednak chcąc to osiągnąć, trzeba zwracać uwagę na szczegóły. Takim szczegółem jest wcześniejsze przygotowanie składników. Dlaczego? Po pierwsze - powinny być w temperaturze pokojowej, a po drugie - ubite jajka nie mogą czekać, aż znajdziesz mąkę i ją przesiejesz. Wszystko powinno być gotowe do użycia.

Masę do biszkoptu można przygotować na zimno lub na ciepło. W tym pierwszym przypadku do ubijanej piany z białek dodajemy cukier, a następnie pozostałe składniki. W metodzie na ciepło jajka uciera się z cukrem nad parą wodną, a po tym dodaje całą resztę. Tak czy inaczej należy zadbać o to, by masę dobrze napowietrzyć. Co to znaczy?

Dzięki wtłoczeniu w masę dużej ilości powietrza nasz biszkopt pięknie urośnie. Kwestia więc leży w dobrze ubitych białkach (tutaj przeczytasz, jak zrobić to poprawnie), a także w tym, jak dodamy do piany resztę składników. Robimy to stopniowo, by nie obciążyć masy. Suche składniki w masie powinny wylądować na końcu i należy je wmieszać szpatułką. Nie powinno to trwać zbyt długo, by piana nie opadła.

Co zrobić, żeby biszkopt był puszysty i nie opał?
Co zrobić, żeby biszkopt był puszysty i nie opał? © Canva | yipengge

Jak upiec biszkopt, żeby nie opadł?

Zanim wylejesz masę do formy, wcześniej dobrze ją przygotuj. Nie każdy wie, że formę do biszkoptu należy wyłożyć papierem wyłącznie na dnie. Boków nie powinno się ani przykrywać papierem do pieczenia, ani smarować tłuszczem. Dzięki temu rosnące ciasto będzie mogło "wspinać się" po nich, tym samym boki nie zapadną się, a środek nie wybrzuszy.

Formę z ciastem włóż do razu do nagrzanego piekarnika. Pamiętaj, by nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Kiedy minie określony czas pieczenia, wtedy możesz uchylić drzwiczki, by sprawdzić patyczkiem, czy ciasto rzeczywiście się upiekło. Jeśli nie jest gotowe, wydłuż czas pieczenia.

Gotowy biszkopt wyjmujemy od razu z piekarnika. Ciasta nie należy w nim zostawiać, gdyż po prostu może nadmiernie się wysuszyć. Biszkopt należy studzić w formie - jeśli za wcześniej wyjmiesz z niej ciasto, środek może się zapaść. Chcąc uzyskać równy biszkopt, po upieczeniu możesz upuścić go z na blat z niewielkiej wysokości lub, kiedy nieco opadnie, odwrócić na góry dnem (razem z blachą) i studzić na kratce.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀