PrzepisCiasto bez pieczeniaUwielbiam to ciasto. Jednak jego prawdziwej nazwy nigdy nie wymawiam przy gościach

Uwielbiam to ciasto. Jednak jego prawdziwej nazwy nigdy nie wymawiam przy gościach

Ciasto pupa pawiana
Ciasto pupa pawiana
Źródło zdjęć: © Pyszności | arch. redakcji

08.07.2024 16:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wywołuje uśmiechy na twarzach nie tylko ze względu na smak, który niezaprzeczalnie uszczęśliwia, ale również przez nazwę. Bo jak nie prychnąć, kiedy gospodyni częstuje pupą pawiana?

Czy rzeczywiście deser ten przypomina pawiani zad? Możemy tutaj mówić o pewnych podobieństwach, przecież nazwa nie wzięłaby się znikąd. Wsiąkła już jednak na tyle w kulinarną polszczyznę, że nie sposób polemizować o zasadności porównywania małpiego tyłu do deseru. Po prostu szykujemy pupę pawiana. Wrażliwsi mogą przemilczeć nazwę. Ja jestem wielką fanką tego deseru, ale kiedy przy stole obecnych jest wielu gości, wolę pupę wymienić na zad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto pupa pawiana. Zabawy sposób na poczęstunek

A czymże jest pupa pawiana? W świecie zwierząt – tym, na co nazwa wskazuje. W świecie deserów natomiast to prawdziwy ewenement. Mamy tutaj do czynienia z uwielbianym ciastem bez pieczenia z dodatkiem... zimnych lodów. Bez zimnych lodów nie ma pupy pawiana, więc porządnie przyłóżcie się do zakupów.

Spód jest ciasteczkowy, prosty, jak w wielu innych podobnych ciastach. Z kolei masa, która otacza zimne lody, to połączenie bitej śmietanki, serka homogenizowanego i galaretki. Niby klasyk, łatwa sprawa, a finalnie, zamiast oklepanego deseru, możemy zaprezentować gościom pupę pawiana. I jak tutaj się nie skusić?

Bez ciepłych lodów ciasto pupa pawiana po prostu się nie uda
Bez ciepłych lodów ciasto pupa pawiana po prostu się nie uda© Adobe Stock | Danuta Kowalska Poland

Pupa pawiana. Przepis

Składniki:

SPÓD

  • 250 g herbatników,
  • 50 g masła.

MASA

  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 galaretki cytrynowe, gruszkowe lub winogronowe,
  • 200 ml wrzątku,
  • 4 sztuki ciepłych lodów.

Przygotowanie:

  1. Herbatniki rozkrusz bardzo drobno, a następnie wymieszaj je z roztopionym masłem.
  2. Powstałą masą wyłóż spód formy do pieczenia (wcześniej możesz wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia lub folią spożywczą), a następnie wstaw ją do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Galaretkę cytrynową rozpuść we wrzątku, a po tym odstaw do wystudzenia.
  4. Śmietankę dobrze schłodzoną ubij na sztywno. Następnie dodawaj do niej po łyżce serka waniliowego, cały czas miksując całość na średnich obrotach.
  5. Pod koniec ubijania dodaj do śmietanki wystudzoną już (zimną!) galaretkę.
  6. Na ciasteczkowym spodzie ułóż ciepłe lody. Zalej całość przygotowaną masą.
  7. Masę wyrównaj. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
  8. Kiedy masa stężeje, możesz posypać ciasto pupa pawiana wiórkami czekolady.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także