Znajoma robi pierogi z nietypowymi grzybami. Wyszły lepsze nawet od tych z mięsem

Ciężko znaleźć bardziej znane polskie danie niż tradycyjne pierogi. To jedno z tych dań, które rozsławiły naszą kuchnię na całym świecie. Wybór farszów do pierogów jest ogromny – nie tylko te klasyczne, ale też takie z sezonowymi składnikami, jak właśnie w tym przepisie.

Znajoma robi pierogi z nietypowymi grzybamiZnajoma robi pierogi z nietypowymi grzybami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | gkrphoto

Pierogi z grzybami kojarzą się z wigilijną wersją, w której farsz bywa wzbogacany kapustą, ale same grzyby też świetnie sprawdzają się w tej roli. Najczęściej do pierogów wybiera się suszone borowiki, podgrzybki lub pieczarki – są aromatyczne, łatwo dostępne i dobrze komponują się w klasycznych smakach.

Jednak do łask wracają również opieńki, które po odpowiedniej obróbce zyskują intensywny smak. Przekonałam się o tym niedawno, gdy spróbowałam pierogów u znajomej. Od razu poprosiłam o przepis.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Pierogi z opieńkami

Nie każdy grzyb sprawdza się w pierogach tak dobrze, jak opieńka. Te niepozorne, miodowożółte grzyby rosnące na pniach drzew mają intensywny smak, który po uduszeniu z cebulką nabiera jeszcze większej głębi. Aby uzyskać jak najlepszy efekt, najlepiej wykorzystać same kapelusze, ponieważ trzonki opieniek bywają łykowate.

Sekretem udanego farszu jest również odpowiedni tłuszcz, który lepiej wydobywa aromat grzybów i nadaje im charakterystyczną nutę.

Przepis na pierogi z opieńkami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml wrzątku,
  • 10 g oleju,
  • 5 g soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g opieniek,
  • 2 cebule,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę i sól, następnie cienkim strumieniem wlej wrzątek, mieszając łyżką, by składniki zaczęły się łączyć.
  2. Dodaj olej i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie – na początku będzie bardzo ciepłe, więc rób to ostrożnie.
  3. Wyrabiaj około 10 minut, aż stanie się miękkie, elastyczne i gładkie.
  4. Odstaw pod przykryciem na 20-30 minut.
  5. W tym czasie oczyść dokładnie grzyby z resztek ziemi, pokrój na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce.
  6. Obierz cebule i drobno je pokrój.
  7. Na dużej patelni rozpuść masło, zeszklij cebulę. Dodaj grzyby i duś całość na średnim ogniu przez kilkanaście minut, aż zmiękną i odparują z nadmiaru wody.
  8. Dopraw farsz szczyptą soli i pieprzu.
  9. Ciasto podziel na części, każdą cienko rozwałkuj i wykrawaj kółka.
  10. Nakładaj porcję farszu, zlepiaj brzegi i formuj pierogi.
  11. Gotuj partiami we wrzącej, osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża