Znajoma robi pierogi z nietypowymi grzybami. Wyszły lepsze nawet od tych z mięsem

Ciężko znaleźć bardziej znane polskie danie niż tradycyjne pierogi. To jedno z tych dań, które rozsławiły naszą kuchnię na całym świecie. Wybór farszów do pierogów jest ogromny – nie tylko te klasyczne, ale też takie z sezonowymi składnikami, jak właśnie w tym przepisie.

Znajoma robi pierogi z nietypowymi grzybamiZnajoma robi pierogi z nietypowymi grzybami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | gkrphoto

Pierogi z grzybami kojarzą się z wigilijną wersją, w której farsz bywa wzbogacany kapustą, ale same grzyby też świetnie sprawdzają się w tej roli. Najczęściej do pierogów wybiera się suszone borowiki, podgrzybki lub pieczarki – są aromatyczne, łatwo dostępne i dobrze komponują się w klasycznych smakach.

Jednak do łask wracają również opieńki, które po odpowiedniej obróbce zyskują intensywny smak. Przekonałam się o tym niedawno, gdy spróbowałam pierogów u znajomej. Od razu poprosiłam o przepis.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Pierogi z opieńkami

Nie każdy grzyb sprawdza się w pierogach tak dobrze, jak opieńka. Te niepozorne, miodowożółte grzyby rosnące na pniach drzew mają intensywny smak, który po uduszeniu z cebulką nabiera jeszcze większej głębi. Aby uzyskać jak najlepszy efekt, najlepiej wykorzystać same kapelusze, ponieważ trzonki opieniek bywają łykowate.

Sekretem udanego farszu jest również odpowiedni tłuszcz, który lepiej wydobywa aromat grzybów i nadaje im charakterystyczną nutę.

Przepis na pierogi z opieńkami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml wrzątku,
  • 10 g oleju,
  • 5 g soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g opieniek,
  • 2 cebule,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę i sól, następnie cienkim strumieniem wlej wrzątek, mieszając łyżką, by składniki zaczęły się łączyć.
  2. Dodaj olej i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie – na początku będzie bardzo ciepłe, więc rób to ostrożnie.
  3. Wyrabiaj około 10 minut, aż stanie się miękkie, elastyczne i gładkie.
  4. Odstaw pod przykryciem na 20-30 minut.
  5. W tym czasie oczyść dokładnie grzyby z resztek ziemi, pokrój na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce.
  6. Obierz cebule i drobno je pokrój.
  7. Na dużej patelni rozpuść masło, zeszklij cebulę. Dodaj grzyby i duś całość na średnim ogniu przez kilkanaście minut, aż zmiękną i odparują z nadmiaru wody.
  8. Dopraw farsz szczyptą soli i pieprzu.
  9. Ciasto podziel na części, każdą cienko rozwałkuj i wykrawaj kółka.
  10. Nakładaj porcję farszu, zlepiaj brzegi i formuj pierogi.
  11. Gotuj partiami we wrzącej, osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥