Znalazłam pomysł na szybki obiad. Ewa z Masterchefa wypełnia je wołowiną

Pyszne bułeczki baloniki stwarzają możliwości przygotowania obiadu w wielu różnych odsłonach. Ewa z 7. edycji programu MasterChef pokazuje, jak sprawnie zrobić je w domu. Popularna na Instagramie kucharka nadziewa je podsmażonymi plastrami wołowiny. Podaje z surówką i ulubionym sosem.

Chlebki-baloniki są popularne na Bałkanach i Bliskim WschodzieChlebki-baloniki są popularne na Bałkanach i Bliskim Wschodzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chlebki baloniki, czyli grecka pita to nieodłączny element kuchni śródziemnomorskiej. Również w Polsce są bardzo popularne, zwłaszcza w sezonie na food trucki. Najpopularniejsze są te z kebabem, ale może je wypełnić także bezmięsnym nadzieniem, na przykład smażonymi boczniakami czy serem halloumi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki z kurczakiem zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa. Nie sposób się im oprzeć

Jak podawana jest pita w Grecji?

W Grecji wypiekane na patelni chlebki podawane są w różnej formie. W płaskie placki zawijane jest mięso, na przykład souvlaki lub gyros, cebula, pomidory, frytki. Wszystko polewane jest świeżym sosem na bazie jogurtu, majonezu i świeżych ziół, często jest to tzatziki przygotowywane z zielonych ogórków i czosnku.

Chlebki-baloniki w wersji wegetariańskiej nadziewane są hummusem, szpinakiem z serem feta lub favą, czyli pastą z żółtego grochu. W Grecji nadziewane chlebki pojawiają się także w słodkiej wersji – z miodem, owocami i orzechami. Przygotowywane na patelni pieczywo jest częstym dodatkiem do zup lub dań obiadowych z dużą ilością sosu. Są idealne do maczania.

Jak zrobić pyszne chlebki-baloniki?

W propozycji Ewy Szczęsnej chlebki nadziewane są plastrami wołowiny, które podsmażone są w stopniu medium rare.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 ml jogurtu greckiego,
  • szczypta sody,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę pszenną i jogurt grecki, dodaj pół łyżeczki sody i pół łyżeczki soli.
  2. Zagnieć ciasto w kulę, przykryj miską i odstaw na 10 minut, aby odpoczęło.
  3. Następnie podziel na 4 części. Z każdej uformuj małą kulę i pozakładaj ciasto spod spodu na zewnątrz.
  4. Rozwałkuj na 4 placki, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut.
  5. Po tym czasie usmaż chlebki na suchej rozgrzanej patelni. Gdy pojawią się bąbelki, obróć na drugą stronę – i tak kilka razy, aż placki zrobią się rumiane.
  6. Odetnij niewielki kawałek placka i nadziej pitę ulubionymi składnikami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej