Znalazłam pomysł na szybki obiad. Ewa z Masterchefa wypełnia je wołowiną
Pyszne bułeczki baloniki stwarzają możliwości przygotowania obiadu w wielu różnych odsłonach. Ewa z 7. edycji programu MasterChef pokazuje, jak sprawnie zrobić je w domu. Popularna na Instagramie kucharka nadziewa je podsmażonymi plastrami wołowiny. Podaje z surówką i ulubionym sosem.
Chlebki baloniki, czyli grecka pita to nieodłączny element kuchni śródziemnomorskiej. Również w Polsce są bardzo popularne, zwłaszcza w sezonie na food trucki. Najpopularniejsze są te z kebabem, ale może je wypełnić także bezmięsnym nadzieniem, na przykład smażonymi boczniakami czy serem halloumi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bułeczki z kurczakiem zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa. Nie sposób się im oprzeć
Jak podawana jest pita w Grecji?
W Grecji wypiekane na patelni chlebki podawane są w różnej formie. W płaskie placki zawijane jest mięso, na przykład souvlaki lub gyros, cebula, pomidory, frytki. Wszystko polewane jest świeżym sosem na bazie jogurtu, majonezu i świeżych ziół, często jest to tzatziki przygotowywane z zielonych ogórków i czosnku.
Chlebki-baloniki w wersji wegetariańskiej nadziewane są hummusem, szpinakiem z serem feta lub favą, czyli pastą z żółtego grochu. W Grecji nadziewane chlebki pojawiają się także w słodkiej wersji – z miodem, owocami i orzechami. Przygotowywane na patelni pieczywo jest częstym dodatkiem do zup lub dań obiadowych z dużą ilością sosu. Są idealne do maczania.
Jak zrobić pyszne chlebki-baloniki?
W propozycji Ewy Szczęsnej chlebki nadziewane są plastrami wołowiny, które podsmażone są w stopniu medium rare.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 150 ml jogurtu greckiego,
- szczypta sody,
- szczypta soli.
Wykonanie:
- W misce wymieszaj mąkę pszenną i jogurt grecki, dodaj pół łyżeczki sody i pół łyżeczki soli.
- Zagnieć ciasto w kulę, przykryj miską i odstaw na 10 minut, aby odpoczęło.
- Następnie podziel na 4 części. Z każdej uformuj małą kulę i pozakładaj ciasto spod spodu na zewnątrz.
- Rozwałkuj na 4 placki, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut.
- Po tym czasie usmaż chlebki na suchej rozgrzanej patelni. Gdy pojawią się bąbelki, obróć na drugą stronę – i tak kilka razy, aż placki zrobią się rumiane.
- Odetnij niewielki kawałek placka i nadziej pitę ulubionymi składnikami.