Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Czasem każdego dopadnie mały głód. Warto sięgnąć wtedy po szybkie i zdrowe przekąski, które nie tylko uciszą poburkiwanie w żołądku, ale korzystnie wpłyną na zdrowie.
Między posiłkami warto postawić na zdrowe i pełnowartościowe przekąski. Dyplomowany dietetyk i doktor technologii żywności i żywienia Bartek Kulczyński podpowiedział, po co warto sięgać, gdy dopadnie mały głód. Znalazło się tam miejsca zarówno dla słonych, jak i słodkich przekąsek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz
Zdrowe przekąski na słono
Jedną z najlepszych przekąsek na szybko, jaką można wybrać, są orzechy. Bogate są w zdrowe tłuszcze, błonnik, witaminy z grupy B, magnez, cynk, miedź i mangan. Zapewniają także wysoką sytość i mogą wspomagać odchudzanie. Badania sugerują także, że mają korzystny wpływ na osoby z nadwagą oraz poprawę krążenia, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Do pochrupania sprawdzą się również pestki słonecznika. To znakomite źródło witaminy E, nazywanej witaminą młodości. Nie tylko pozwala utrzymać włosy i skórę w dobrej kondycji, ale także może spowolnić rozwój zaćmy czy nawet poprawić płodność. Pestki dyni to z kolei skarbnica magnezu i cynku, dzięki czemu wspierają układ krążenia i odporność. Mogą również hamować przerost prostaty u mężczyzn i chronić kobiety przed rakiem piersi.
Na szybko sięgnąć można także po serek wiejski. Jest wysokobiałkowy i sycący, a zjedzenie go poza domem nie sprawi problemu, o ile oczywiście zabierzemy ze sobą łyżkę. Jeszcze łatwiej zabrać ze sobą skyr w formie pitnej. W sezonie warto włączyć do diety bób. Zdrową przekąską na słono będzie też marchewka z hummusem czy prażona ciecierzyca z przyprawami.
Orzechy, pestki i nasiona, bób i ciecierzyca korzystnie wpływają także na poziom cukru we krwi. To zasługa wysokiej zawartości błonnika i zdrowych tłuszczów, które spowalniają wchłanianie glukozy. Błonnik spowalnia opróżnianie żołądka i wchłanianie węglowodanów w jelitach, co prowadzi do łagodniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi po posiłku. Pomaga to unikać nagłych skoków i spadków cukru.
Zdrowe przekąski na słodko
Jeśli najdzie cię ochota na coś słodkiego, Bartek Kulczyński przygotował kilka smacznych propozycji na zdrowe przekąski. Korzystając z sezonu, warto postawić na truskawki. Są bogate w witaminę C i przeciwutleniacze, chroniąc przed wolnymi rodnikami i miażdżycą. Możemy dodatkowo połączyć je z gorzką czekoladą. Jest doskonałym źródłem polifenoli oraz magnezu, który wiele osób nie zjada w odpowiedniej ilości. Ma także pozytywny wpływ na układ nerwowy oraz układ krążenia.
Kakao, które jest głównym składnikiem gorzkiej czekolady, może poprawić przepływ krwi przez mózg do istoty szarej. Dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia zaburzeń naczyniowych, takich jak demencja czy udar.
Truskawki wystarczy zanurzyć w roztopionej, gorzkiej czekoladzie. Aby jeszcze bardziej wzbogacić przekąskę o wartości odżywcze, możesz obtoczyć je w posiekanych orzechach.
Bartek Kulczyński proponuje, by na przekąskę zaserwować także kulki mocy. Składniki to suszone daktyle, niesłodzone kakao, płatki owsiane, opcjonalnie krem orzechowy i szczypta soli. Daktyle zalewa się gorącą wodą, a następnie wszystkie składniki miksuje i formuje kulki, które można obtoczyć w kakao, wiórkach kokosowych, sezamie lub mielonych orzechach i schłodzić. To witaminowa bomba pełna zdrowia.
Warto jednak pamiętać, że sam fakt, że są to zdrowe przekąski, nie zwalnia z rozsądku. Najważniejszy jest balans.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.